Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, reținut pentru corupție, a fost plasat în arest la domiciliu (1000 mp)

bogdan olteanu scaled
Distribuie:

 

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a fost plasat în arest la domiciliu. Decizia magistraților de la Înalta Curte de Casație si Justiție nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Decizia a fost luată vineri seara.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut, joi noapte, de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care îl acuză de trafic de influenţă. Este prima măsură luată de anchetatori într-un nou dosar în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost pus deja sub acuzare. În aceeaşi cauză este vizat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În cursul zilei de astăzi, Bogdan Olteanu a fost prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța Supremă a rămas în pronunțare în privința deciziei.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că nu există probe la dosar care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență și a anunțat că Olteanu va demisiona luni din funcția de viceguvernator al BNR.

„În mod cert, domnul Olteanu a negat absolut orice acuzație, în mod cert nu a primit nicio sumă de bani. Este de necontestat faptul că s-a întâlnit cu Sorin Ovidiu Vântu, la fel cum avea întâlniri cu toți factorii importanți din mass-media. Din punctul de vedere al apărării, nu există probe care să susțină acuzația de cumpărare de trafic de influență. Probele administrate se bazează doar pe declarațiile unor persoane care au fost condamnate în alte dosare. Aceste susțineri ar trebui privite cu mare reticență de către organele de cercetare.
Domnul Olteanu s-a dus în Deltă la Sorin Ovidiu Vântu pentru că se întâlnea cu dânsul la fel cum se întâlnea cu toți factorii importanți din mass-media. De ce s-a dus în Deltă? Pentru că Sorin Ovidiu Vântu era netransportabil. Un lucru este cert, Olteanu nu a solicitat niciodată și nu a primit vreo sumă de bani. Din punctul meu de vedere, măsura controlului judiciar ar fi exagerată, raportat la probele din dosar. Luni, Olteanu își va da demisia din postul de viceguvernator al BNR. Olteanu este consternat că i s-a întâmplat acest lucru. În locul său putea fi oricine altcineva, atâta timp cât sunt oameni care prin modalitatea denunțului încearcă să-și ușureze situația judiciară dintr-un dosar sau altul”.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), joi noapte,

pentru că ar fi solicitat şi primit de la un om afaceri, în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării, anunţă DNA.

Procurorii DNA au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, pentru trafic de influenţă, acesta fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de un milion de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic, mai arată procurorii.

DNA susţine că, în urma diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Procurorii menţionează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit unor surse judiciare, lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării.

Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de  guvernator al Deltei.

De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.

Reacția lui Tăriceanu

„După `știrea` lansată în spațiul public, conform căreia aș fi implicat într-un nou dosar instrumentat de DNA, am primit foarte multe solicitări din partea jurnaliștilor pentru a-mi spune punctul de vedere.

  1. Nu comentez zvonuri.
  2. Presupunând că într-adevăr numele meu e menționat într-un fel sau altul în denunțul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aștept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulți arestați, condamnați, anchetați, suspecți, inculpați etc să facă denunțuri împotriva mea, pentru a obține promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în fața Legii și vor rămâne cu banii furați, eventual. După ce se va aduna un număr de denunțuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: ”Oricât aș fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci când era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului și din politică. N-a reușit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupție.”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

BNR: Atributiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive

„În legătură cu reţinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Naţională a României  precizează că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale.

Cine este Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu (n. 29 octombrie 1971, București) este un politician și avocat român, viceguvernator al BNR, fost deputat de București și fost membru al Partidului Național Liberal.

Bogdan Olteanu a deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României între 2006 și 2008. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Înscris în PNL din 1991, Bogdan Olteanu a ajuns în prima linie a politicii cultivând strategic relația cu fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu, conform wikipedia.org.

După absolvirea facultății, în anul 1997, Bogdan Olteanu a fost angajat pe postul de consilier al Ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a fost o scurtă perioadă și consilier RATMIL în anul 1998, Bogdan Olteanu a început să profeseze avocatura în cadrul Cabinetului de Avocatură Bogdan Olteanu.

Înscris ca membru în Partidul Național Liberal în anul 1991, Bogdan Olteanu a activat în cadrul tineretului liberal, ocupând funcțiile de secretar general al Organizației Studenților Liberali (1993-1996) și apoi de vicepreședinte (1996-1998) și președinte (1998-2000) al Tineretului Național Liberal.

Între anii 2001 și 2002, Bogdan Olteanu a fost membru supleant al Biroului Permanent Central al PNL. Începând cu anul 2002 ocupă funcția de președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a Partidului Național Liberal.

Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr. În calitate de deputat, Bogdan Olteanu a fost membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă (până în septembrie 2006), deținând și funcția de președinte al acesteia până în februarie 2005, apoi membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (septembrie 2006 – februarie 2007) și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (din februarie 2007).

Averea lui Bogdan Olteanu: casă de 1.000 de metri pătrați, Lexus, acțiuni, dar și credite.

Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deținut 50% din capitalul social al societății de consultanță Gorghiu & Asociații și a figurat ca asociat, alături de soția sa Cristina Andone, la firma SC Cristina Consulting SRL, societate înființată în anul 2002.

Bogdan Olteanu deține acțiuni la Banca Comercială Ion Țiriac. De asemenea, Bogdan Olteanu a figurat și ca membru în comisiile de privatizare a BCR și CEC.

La data de 7 octombrie 2009, Bogdan Olteanua fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Surse: Digi24, realitatea.net, mediafax

 

Categorie: Știri
Etichete: arest domiciliu, BNR, bogdan olteanu, coruptie, delta, sorin ovidiu vantu, viceguvernator
Distribuie:
Articolul anterior
Aradul a fost, timp de o zi, capitala youtuberilor din România
Articolul următor
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (16)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie