Vioara lui Enescu va cânta la Ineu, Sebiș și Arad

vioara lui enescu la sate
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate” poposește în județul Arad, în perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2022, alături de doi dintre cei mai apreciați muzicieni români: Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara „Guarneri del Gesu”, instrument pe care a cântat George Enescu, și pianistul Horia Mihail.

A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea țara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi.

Același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumita celebra vioara construită de marele Guarneri del Gesu, participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea. Începând din 2012, fără întrerupere, cei doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, având atât experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, dar și în orașe mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, aşa cum făcea George Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani, transmițând publicului meloman spiritul armoniei și al muzicii clasice.

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate” va ajunge astfel în:
  • orașul Ineu, Casa de Cultură, în data de 30 octombrie 2022, începând cu orele 18:00,
  • în orașul Sebiș, Casa de Cultură, în data de 31 octombrie, începând cu orele 18:00,
  • în municipiul Arad – Palatul Cultural, 1 noiembrie 2022, începând cu orele 19:00.

Ediția jubiliară 10 ani a turneului național „Vioara lui Enescu la sate”, producător Pro Contemporania, coproducător Radio România, organizat de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad și Filarmonica Arad, alături de numeroși parteneri media și culturali, propune melomanilor o experiență de excepție, un adevărat exerciţiu de măiestrie artistică şi de memorie culturală comună, după cum afirmă violonistul Gabriel Croitoru:
„Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut, în cele trei secole de existență, prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, știut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și păstra și chiar îmbunătăți calitățile sonore. Lemnul, de proveniență românească se pare, din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în același timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail”.

***

GABRIEL CROITORU

a absolvit cursurile Conservatorului bucureştean în anul 1987 şi a participat la peste 1.000 de concerte pe întregul mapamond, acompaniat de celebre orchestre, ca London Royal Philharmonic Orchestra, Orchester Gewandhaus Leipzig sau Lucerne Festival Strings Chamber Orchestra. A colaborat cu dirijori ca Cem Mansur, Alan Tongue, Claude Bardon, Hiroaki Masuda, Paul Nadler, Michael Tabachnik, Jean Leber, Rudolf Baumgartner, Arturo Tamayo, Leopold Hager şi Emmanuel Krivine. Este solist al Orchestrei Filarmonice „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi prim-violonist al Cvartetului Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania. Din anul 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.

HORIA MIHAIL,

unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, un pianist al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în public, în calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov. Talentul pianistului a fost răsplătit cu aplauze răsunătoare la numeroase recitaluri şi concerte susţinute pe patru continente.
A concertat în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai (2010) şi în celebra sală a Filarmonicii din Kuala Lumpur (2014), în ultimii ani participând la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional „Nopţi pianistice” – Chişinău, „Balchik Classic Days” – Bulgaria, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO. Palmaresul discografic al pianistului este completat cu o serie de compact-discuri de muzică de cameră realizate alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, dar şi alături de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru sau de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

 

Categorie: Cultură
Etichete: Gabriel Croitoru, george enescu, pianistul Horia Mihail, vioara „Guarneri del Gesu”, „Vioara lui Enescu la sate”
Distribuie:
Articolul anterior
TREI ÎNTR-UN PORTBAGAJ, descoperiți în Vama Nădlac… sau cât de praf trebuie să fii ca să-ți iasă atât de prost o combinație?!
Articolul următor
Balul Comunității Arădene – ediția a III-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie