Violonista de CINCI STELE Cristina Anghelescu cântă RE MAJOR-ul de Brahms deseară, la Filarmonica Arad

cristina anghelescu
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – FILARMONICA DE STAT ARAD]

Filarmonica pregătește în concertul simfonic din 13 Decembrie, de la ora 19.00,  ultimul medalion de compozitor al anului, un program integral Johannes Brahms, în care sunt reluate Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a II-a. Romantice prin dialectul armonic etalat și totodată prin rezultatul sonor, lucrările impresionează prin amplitudine și robustețe, fiind cuprinse în categoria auditiilor preferențiale ale publicului din întreaga lume.

Nota comună a celor două ópusuri o reprezintă sfera sonoră aleasă de Brahms, și anume re majorul, o tonalitate perfect adaptată structurii instrumentale, preferată deopotrivă în marile construcții concertistice semnate de Beethoven, Paganini, Ceaikovski, Prokofiev sau Korngold, dar și în cele mai celebre partituri simfonice ale aceluiași secol. Eficacitatea ei acustică este probată și în Simfonia a II-a a lui Johannes Brahms, cea mai întinsă dintre simfoniile compozitorului şi în acelaşi timp una dintre cele mai vaste creaţii orchestrale ale secolului al XIX-lea.

Versiunea interpretativă a partiturii concertante îi apartine admirabilei violoniste Cristina Anghelescu, iar complexul orchestral este dirijat de tânărul invitat Hermann Szabolcs.

Hermann Szabolcs este dirijor la Teatrul de operetă din Budapesta, director al Asociației muzicale Hermann și asistent la Academia de Teatru și Film din Budapesta. A studiat dirijatul de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa maestrului Petre Sbârcea, la Academia Franz Liszt din Budapesta, cu Medveczky Ádám și la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena, cu Johannes Woldner și Simeon Pironkoff.

A participat la cursuri de măiestrie  îndrumate de Péter Eötvös, Christian Ehwald, Jan Stulen, Konrad von Abel, Noam Zur, Octavo Calleya ș.a., iar ca dirijor a colaborat cu Orchestra Radio din Budapesta, orchestra Teatrului de operetă din Budapesta, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, orchestra simfonică din Salgótá, Danube Symphony Orchestra,  Concerto din Budapesta, orechestra de camera Simplicissimus, orchestra Antonin Ciolan a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Camerata Regală București.

În anul 2013 a câștigat premiul I la Concursul național de analize muzicale contemporane și premiul II la Concursul național de dirijat Lantos.

Este director artistic al cursurilor de vară de la Csomaköz și fondator și director artistic al corului de copii din Satu Mare, unde îndrumă și cursuri de dirijat coral.  În anul 2017 a publicat o culegere de coruri cu acompaniament de orgă.

Hermann Szabolcs a susținut concerte de orgă în Satu Mare și a colaborat ca organist cu Wiener Tonkunstvereinigung.

A beneficiat de burse – Erste für Ersten (2013) si bursa republicană (2014), iar în anul 2015 a primit premiul PrimArt pentru tinere talente.

Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Violonista a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la clasa Maestrului Stefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah) şi în prezent este solista Orchestrelor „Radio” – Bucureşti.

Este câştigătoarea concursurilor internaţionale „Jean Sibelius” Helsinki 1990, „Alberto Curci” Napoli 1983, „Dr. Luis Sigall” Viña del Mar 1985 – Chile şi Andria 1991, cucerind de asemenea premiul V la competiţia „Jacques Thibaud” Paris 1981, premiul IV la „Tibor Varga” – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul „Piotr Ilici Ceaikovski”– Moscova 1986.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki şi în compania unor orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki şi Madrid etc.

A fost acompaniată de dirijori precum Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și a realizat numeroase turnee de concerte şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud.

Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări radio și CD-uri, repertoriul ei cuprinzând  partiturile pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Felix Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, precum şi cele două concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră „Philarmonia” din Londra.

afis 13 dec 2018 web

Categorie: Cultură
Etichete: Concertul pentru vioară și orchestră și Simfonia a II-a, dirijor, Filarmonica Arad, Hermann Szabolcs, johannes brahms, violonista Cristina Anghelescu
Distribuie:
Articolul anterior
Dorel Căprar: „Falcă se agață de Alianța Vestului, în speranța că va obține biletul spre Bruxelles“
Articolul următor
Planul LOCAL de Acțiune pentru MEDIU a depășit faza de DRAFT și intră în DEZBATERE PUBLICĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

balcea 1

Domnul Bovary

Motto: „…domnul Charles-Denis-Bartholomé Bovary, fost subchirurg militar, compromis, prin anul 1812, în nişte afaceri cu recrutarea şi silit în acea vreme să-şi dea demisia, profitase atunci de farmecele sale personale…