Votul de pe colivă

ado editorial
Distribuie:

 

N-aș deschide nicio șampanie azi. Nu e nicio victorie de sărbătorit, cel mult ar fi de tras niște concluzii amare, de dat niște palme în oglindă și de dres busuiocul. Ni s-a dovedit încă o dată că suntem un popor care nu e curios de viitor, de strategii pe termen lung, de „să rămână ceva în urmă”.

Un procent mic e pătimaș și atât. O hartă tristă, colorată haotic. Un popor care s-a lăsat dezbinat de un imbecil de la pupitru prezidențial. Ne bântuie geneticul „asta e” și de la „asta e” suntem nevoiți să începem orice analiză.

PNL – un partid sabotat de propria locomotivă care refuză să creadă c-a expirat. Un rezultat care a răzbunat aroganța, tupeul, minciunile, clișeele și neasumarea. Cu toate astea, singurul partid care are deja un om pentru următoarele alegeri prezidențiale.

PSD – un partid readus pe val într-un moment în care nu e pregătit pentru asta. Un rezultat care l-a năucit și mai tare punându-l în dificultate. Care încă nu e rupt de trecut și nu știe când îi va cădea ombilicul. Încă n-a murit Iliescu. Încă îl conduce Ciolacu. Singurul sabotor al partidului e Ciolacu. Încă nu și-a crescut lideri pentru următoarele alegeri, deși îi are în ogradă.

USR-PLUS – o dezamăgire din fașă. Singurul partid care a pierdut pe mâna lui. Care a pus cei mai necontroversați și capabili oameni pe locuri neeligibile, încât să nu-și motiveze nici propriul electorat să iasă la vot. Care face orice numai să nu facă nimic înafară de gălăgie. Care nu mai prinde următoarele alegeri.

AUR – personal l-am ignorat total. Intrarea lui în Parlament e bomboana de pe colivă. Imaginea unui lider care ridică o mână și se face tăcere, nu aș fi vrut s-o mai văd niciodată. Și sper să nu crească. E un Iliescu întinerit, cu discurs de Vadim în floarea vârstei și cu spiritul URS-ului. Un pericol pentru democrație.

UDMR- singurul constant și singurul de care depind jocurile. Singurul care cade mereu în picioare. O dovadă că partidele mari nu sunt chiar așa de mari și n-o să-i anihileze niciodată. Tot timpul vor sta la aceeași masă și n-avem decât să ne obișnuim (și) cu asta.

PRO ROMÂNIA și PMP – au primit ce ar fi meritat dintotdeauna: să nu existe în Parlament specimene ca Victor Ponta și Traian Băsescu. Cu toate angrenajele la pachet.

CETĂȚENII – parțial de condamnat pentru neparticipare. Ușor de înțeles lehamitea. Să stai la distanță atunci când nu ai nimic de ales, nu e o vină.

Poate lașitate… dar una impusă de context.

Ce poate fi mai surprinzător decât să nu fie nimic surprinzător?

O lecție pentru toți politicienii care desconsideră cetățenii. Care pun etichete. Care nu pun preț pe educație, pe cultură, singurele resurse pentru viitor. O lecție pentru partide care pun pe liste analfabeți, neprofesioniști, oameni cu trecut ce nu-i recomandă și chiar inocenți de umplutură și de sacrificiu. Ca să meargă cetățenii la vot, trebuie liste de partid care să motiveze.

Categorie: Opinii
Etichete: alegeri, aur, cetățeni, PNL, PSD, USR PLUS, vot
Distribuie:
Articolul anterior
Dennis Man a deschis drumul spre victoria FCSB, după ce UTA a căzut fizic în repriza a II-a
Articolul următor
N-ai știut că ai AUR?… Atunci asta meriți: o ANARHIE COPARTICIPATIVĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…