Vremea faptelor

teatrul vechi schwartz
Distribuie:

 

Așa cum am spus după întâlnirea de la Consiliul Municipal în legătură cu redarea Teatrului Vechi arădenilor, vremea interminabilelor discuții a trecut, fiind nevoie ca vorbele să se concretizeze în fapte. Ceea ce nu am știut atunci, la 22 octombrie, a fost că edificiul în cauză a fost deja vândut de patru zile! Pentru că este de neimaginat că Primăria n-a știut acest lucru când a fost organizată dezbaterea publică, nu putem decât să ne întrebăm până unde merge batjocura autorităților? Adică discuți civilizat, reconfirmi interesul municipiului pentru salvarea Teatrului Hirschl drept un jalon al devenirii culturale, propui soluții și râzi pe sub mustață de cei ce te iau în serios?

Vremea interminabilelor discuții și minciuni a luat sfârșit. După cumpărarea clădirii teatrului, dar fără clădirea alăturată cu care este corp comun și fără de care teatrul nu poate funcționa și după ce aceeași firmă este interesată și de Hotelul Ardealul, dar care nu poate nici el funcționa fără partea de imobil unde a funcționat pe vremuri cinematograful Mureșul, singura soluție este un schimb pentru întregirea celor două edificii: partea de imobil cu fostul cinematograf Mureșul să fie cedată în schimbul Teatrului Hirschl. În caz contrar, se prefigurează aceeași situație jalnică ca aceea în care se află, de pildă, fostul cinematograf Studio din Palatul Bohus de pe Strada Goldiș.

Până ce nu este încă totul pierdut, vom continua demersurile, știind că opinia publică este de partea noastră. Și fiind conștienți că, deși au apărut sute (!) de pagini în presa din Arad, București, Iași, Cluj ori Constanța despre subiectul nostru, precum și pezențe TV, unde Primarul a promis să sprijine ideea în caz că vede interes din partea arădenilor, nu am fost în stare să creăm masa critică capabilă să impună ea recuperarea acestui simbol al culturii locale și naționale. Dar o să încercăm să fim la fel de eficienți ca bravii susținători ai clubului de fotbal UTA, care au izbutit să obțină ceea ce au cerut.

Acum este vremea faptelor. Nu vom mai accepta farse de genul celei din 22 octombrie. Soluția de rezolvare în favoarea tuturor părților este cea arătată și care se află la îndemână!

Aflat între Timișoara și Oradea, Aradul cu zeci de localuri goale în plin centrul municipiului începe să arate ca un oraș second hand, ca să nu spunem mai rău. Ajunge!

Gheorghe SCHWARTZ

P.S. În funcție de evoluția proiectului, voi reveni.

Categorie: Opinii
Etichete: casa hirschl, gheorghe schwart, teatrul vechi
Distribuie:
Articolul anterior
Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” i-a fost acordat Climate Action Project School of Excellence
Articolul următor
Preotul Paroh al Curticiului, Ilie NĂDĂBAN, a trecut la cele veșnice la vârsta de 65 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Subgenerația

Mai mult ca sigur acesta este subiectul despre care îmi este cel mai greu să scriu. Războiale s-au purtat în general cu militari. Soldați, oameni tineri capabili de eforturi și…
florin remetan

[Profile în câteva linii] FLORIN REMEȚAN

Nereușind să-i găsesc CV-ul, întreb un important ziarist din presa arădeană despre studiile lui FLORIN REMEȚAN și aflu că „nu prea are studii”. Cum nicicând nu consider suficientă doar o…
virgil florea

Nu veți reuși…

Să stricați tot… Și știți de ce? Pentru că noi ne încăpățânăm să trăim. Care noi? Cei care mai știm ce înseamnă normalul și bunacuviință. Ați încercat să ne omorâți…
teodor caciora

[Profile în câteva linii] TEODOR CACIORA

Compozitor, profesor universitar doctor, dirijor, organist, pianist, producător, TEODOR CACIORA constituie o personalitate complexă, pentru care muzica nu este numai o profesie, în sine, ci un MOD DE EXISTENȚĂ. A…