„Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989″ a fost prilej de comemorare la Arad

comemorare 1
Distribuie:
Ca în fiecare an (excepție făcând cei doi ani de pandemie Covid 19), Asociația Foștilor Deținuți Politici a comemorat în ziua de 9 Martie (zi ce este legată bisericește de moartea celor 40 de mucenici pentru credință) deținuții politici ce au murit în pușcării și în lagărele comuniste

Această zi a fost aleasă să fie o zi de omagiu a deținuților politici ce au murit în pușcării și în lagărele comuniste.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 9 Martie drept „Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989″ a fost adoptat de Camera Deputaților în ședința din 22 noiembrie 2011, cu 285 de voturi favorabile, trei împotrivă și șase abțineri.

Timpul nu iartă, și constatăm că suntem din ce în ce mai puțini. E drept, anul acesta pe o vreme rece.

Cel mai bine putem demonstra acest lucru prin prezența noastră la monumentul ridicat în cinstea celor morți, pentru a le cinsti memoria.

Cauzele reducerii numărului celor prezenți a fost și pandemia amintită, care a mai rărit din rândurile noastre, dar și lipsa unor partide sau asociații care pe vremuri ne sprijineau (pentru voturi!).

Astfel, în acest an la monument au fost circa 12 persoane.

La ora 10 în fața monumentului s-au depus două coroane, una trimisă din județ, iar domnul președinte Vasile Ciubăncan împreună cu ceilalți au rostit o rugăciune.

comemorare 2

La ora 12 s-a ținut slujba religioasă la fosta catedrală veche, oficiată de preotul Ioan Tulcan. Și aici prezența a fost scăzută, în jur de 30 de persoane. A spus și câteva cuvinte duioase și Episcopul Aradului, Timotei Seviciu.

După ce a fost citit pomelnicul, a luat cuvântul și președintele Ciubăncan, mulțumind bisericii, singura instituție care ne are sub aripa sa.

comemorare 1

Într-adevăr trăim vremuri foarte tulburi, s-a oprit într-un fel această pandemie, dar a apărut o altă frică, pericolul unui război ce ne-ar aduce numai pagube, foamete, șomaj, și plecarea altor tineri din țară.

Dar în politică au apărut și alte forme, neomarxismul, neonazismul, și mai nou cancel culture sau fenomenul woke, care se implementează și la noi (un fel de dictatură de scos cărți ce nu convin, de dat jos statui etc).

Cei ce au spus că după Covid 19 va veni o RESETARE, au știut ce ținte au. Singurul lucru ce ne-a rămas e să nu ne pierdem credința în Dumnezeu cel ce ne călăuzește o viață întreagă.

(text de Vasile Aciocarlanoaiei)


RUGĂCIUNE DE POMENIRE A LUPTĂTORILOR ANTICOMUNIŞTI LA SĂRBĂTOAREA HRAMULUI CAPELEI DIN INCINTA CENTRULUI DE FORMARE ȘI SPECIALIZARE A OFIȚERILOR DE PENITENCIARE ARAD

Ziua de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de Mucenici din Sevastia, este și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944- 1989, a celor ce au luptat, cel mai adesea până la moarte, îndurând suferințe inimaginabile în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi ateu. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

Preotul capelan al Penitenciarului Arad a oficiat slujba Ceasurilor în Paraclisul din incinta Centrului de Formare și Specializare a Ofițerilor de Penitenciare Arad.

comemorare penitenciar2

La final s-a oficiat slujba de pomenire în semn de neuitare şi recunoştinţă, pentru odihna sufletelor celor ce au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința creștină ortodoxă, credință pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor.

La slujba oficiată de preotul capelan Vlad ONEȚ, a participat domnul subinspector de poliție penitenciară Sergiu-Ciprian MARTON – Coordonator al Secției Arad din cadrul Școlii Naționale de pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna, împreună cu profesorii și elevii din noul ciclu de învățământ.

comemorare penitenciar1

La finalul cuvântului de învățătură părintele capelan a vorbit de perioada Postului Mare în care ne aflăm, o primă săptămână a pocăinței și a postirii mai aspre conform rânduielii liturgice, îndemnându-i pe elevi să îndrăznească să călătorească spre Dumnezeul Cel Viu, pe calea Postului și a Rugăciunii, privind această călătorie a omului căzut din pricina nepostirii și a nesocotinței poruncii dumnezeiești de a posti în Grădina Raiului, mai mult ca pe o datorie și nu ca pe o obligație față de Divinitatea Treimică.

COMUNICAT DE PRESĂ – Penitenciarul Arad

Categorie: Știri
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 6] Crișan Florin Beniamin, arădeanul care și-a ucis fetița vitregă și i-a profanat cadavrul – 17 ani și 4 luni de închisoare în PRIMA INSTANȚĂ
Articolul următor
Un nou pas pentru Adriana Varvaroi și Salonul Prive din Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie