[Actualizare] Sfânta administrație publică și patimile ei

cristian titca
Distribuie:

 

În cursul săptămânii trecute, premierul Dacian Cioloș a fost audiat în Parlament pe tema administrației publice. Omul a vorbit bine, a explicat faptul că avem o administrație supra-dimensionată, că foarte mulți funcționari publici habar nu au pentru ce sunt plătiți și că e nevoie de profesionalizarea personalului angajat în acest domeniu. Dar a murit Fane Spoitorul și presa nu i-a dat lui Cioloș prea mare importanță.

Ceea ce ne-a spus premierul nu e o noutate. Nu trebuie să fi inspector al Corpului de Control ca să realizezi că prin birourile instituților publice își fac veacul tot felul de funcționari veniți din altă galaxie. Spre exemplu, fiecare primărie din țară este obligată prin lege să aibă angajat un referent pentru proiecte cu fonduri europene. Ei bine, referenți găsim în toate primăriile. Proiecte cu finanțare europeană… mai greu. Păi ce concluzie putem trage noi de aici? Ori că funcționarii în cauză au o durere în bască în privința banilor comunitari și lenevesc toată ziua, ori sunt niște retarzi care habar nu au cu ce se mănâncă fișa propriului lor post!

Ca funcționar public, în România, ai de efectuat activități de două ori. O data pe lună trebuie să te deplasezi până la bancomat să îți ridici salariul și o data la patru ani trebuie să te rogi ca partidul care te-a pus pe scaun să câștige alegerile. Altfel, vine alt partid la putere, care are alți membri de băgat în administrație și este foarte posibil ca cineva să dorească exact scaunul tău.

Că administrația publică din România este o sumă de nulități, nu e un secret pentru nimeni. Zilele trecute am aflat o informație care m-a revoltat de-a dreptul. Voi știați că la Consiliul Județean Arad există și încasează bani un serviciu de integrare europeană? Ați auzit bine: Serviciul de Integrare Europeană! Și fiind vorba de un serviciu, acesta trebuie să aibă în jur de șapte angajați și un șef. Că fără ei se duce naibii integrarea noastră în UE! Stați puțin… Păi nu suntem integrați în uniune? Parcă am devenit membri cu drepturi depline ai UE  prin 2007! Și atunci la ce rost să mai ai un serviciu din ăsta? Cu ce își ocupă el timpul? Ce știe el să facă de banii primiți?

Acestea sunt doar câteva dintre anomaliile pe care le găsim în administrația publică. E clar că avem nevoie de o reformare rapidă a acesteia. Iar reforma trebuie să înceapă acum, de la acest guvern tehnocrat, pentru că altfel, din toamnă s-ar putea să revenim la un guvern politic. Ori partidele politice nu văd în administrație un serviciu util cetățeanului ci o rezervație de cadre unde își pot angaja membri de partid loiali ca premiu pentru ajutorul dat la lipit de afișe în campania electorală.

ERATĂ (19.04.2016)

Din cauza unei greșeli de informare și verificare, în articolul de opinie de mai sus am afirmat că la Consiliul Județean Arad ar exista un Serviciu de Integrare Europeană care nu își are rostul. Astăzi mi-au fost oferite lămuririle necesare din partea C.J Arad. Acest serviciu nu există, fiind vorba mai degrabă de un birou responsabil cu relațiile externe. Deși nu mi s-a cerut asta, îmi prezint public scuzele pentru această confuzie, insistând pe faptul că restul celor afirmate de mine rămân valabile.

Categorie: Opinii
Etichete: administratie, comentariu, Cristian Titca, criticarad
Distribuie:
Articolul anterior
Miercuri e „Ziua Porţilor Deschise” la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad
Articolul următor
Un miliard de Euro pune la dispoziție Guvernul României pentru dezvoltarea Deltei Dunării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…