
Ai un teren și niște bani? Ia-ți o țeapă cu paulownia!
Ascultați ce vă spune heităru’ vostru preferat: de fiecare dată când vedeți sau citiți știri despre afaceri minunate, revoluționare, foarte bănoase șa e vorba de reclamă. Nimeni, nici dracu’ nu se gândește „uite ce bine merge firma x sau afacerea y, hai să fac un reportaj despre asta”. Nț!
Și aici avem două categorii de reclamă mascată: reclamă la niște produse sau servicii pe bune, gen microfermă bio, firmă de spălat/călcat haine etc, genul de afaceri ok, patroni cărora îți vine doar să le tragi un șut în coaie că-și fac reclamă mascată, apoi să cumperi de la ei. Și categoria afacerilor-fantomă, care îți vând chestii cu care să faci bani; știți voi, genul de firmă care-ți vinde vipere, melci, ciuperci, struți, chinchile și te miri ce alte mirături, că sanchi, sunt investiții de viitor, bănoase.
Ultima noutate din cea de-a doua categorie e plantația de paulownia. Investești 2000 de coco într-un hectar și în cinci ani scoți douăj’ de mii. Mai că îți vine să dai un all-in pe terenu’ ăla rămas de la babaci, că și-așa nu-ți place agricultura și n-ai chef să-l cultivi. Ba chiar nici bătaie de cap n-ai, că așa promite Paul Basoc, că ei îți plantează, îți montează sistem de irigații și tot el îți recoltează și plătește lemnu’.
Doar că…știți voi, ce sună prea frumos să fie adevărat, chiar e prea frumos să fie adevărat. Întrebarea care se naște în mintea oricărui om cu minim un neuron funcțional e: bun, dacă-i așa de simplu și ușor de făcut lovele din plantația asta, de ce nu ia musiu Basoc pământ în arendă, să planteze și să recolteze el și să facă el bani?
Păi, în primu’ rând pentru că planta nu se prea pretează la clima Românicăi:
„În ciuda reclamei, paulownia necesită irigare, îngrăşământ şi sol bun pentru a creşte repede. În plus, originar din China, suportă greu frigul. „Sunt suficiente două nopţi de iarnă cu temperaturi sub minus 15 grade şi poate muri toată plantaţia”, spune Marius. (sursa)
The branches are susceptible to wind damage and can easily crack or break off completely at the crotch. (n.m. sunt tare curios cum s-ar fi descurcat o plantație din asta la viscolurile din iarna curentă – sursa)
Apoi, tocmai din pricina faptului că crește repede, spun unii că n-ar fi tocmai un lemn bun pentru mobilă și construcții:
Singurele specii cu crestere rapida care intr-adevar s-au dovedit viabile in conditiile tarii noastre sunt salcia energetica si plopul energetic . Insa lemnul acestor specii poate fi folosit doar pentru foc sub forma de tocatura ( chipsuri ) sau peleti . Nicidecum lemnul provenit din cresterea rapida nu poate avea o calitate superioara pentru mobila sau constructii . (sursa)
Ok, să zicem că totuși faci investiția, crești copacii cum poți, ajung la maturitate și, logic, vrei să-ți iei banu’ pe ei:
Dupa 4 ani de crestere copacii au ajuns la un diametru aproximativ de 20 cm la inaltimea de 1.6m avand tulpina dreapta fara crengi de 6m anul acesta dupa contract ar trebui sa facem recoltarea numai ca contractantul nu prea raspunde la telefon la fel ca majoritatea vinzatorilor de puieti.daca voi reusi sa vand am sa va mai tin la curent. Apropo ca lemn de foc lemnul arde foarte repede si nu cred ca se poate compara cu fagul sau stejarul si nu face jar. (sursa)
Deci ioc client și nici ca lemn de foc n-ar fi bun…se poate mai rău? Se poate, pe lângă aceste considerente ar mai fi de specificat și faptul că (citește mai departe)
Sursa foto: afacerea-paulownia.ro
Florin Rusanu, 20 ianuarie 2017 6:30
Nu este adevarat, iarna aceasta au fost – 20-25 de grsde mínusz sí toate plantele au supravietuit. Necesita ingrijire ca oricare alta cultura, irigare dar se dezvolta frumos.
Frumos si prea elegant acest material vis a vis de cei care vand planta , rasadul sau chiar afacerea.In 2016 am comandat 4 (patru) plantute poulownia de pe un site din Bistrita.Am explicat producatorului ca locuiesc intro zona cu ierni teribile (Suceava) si daca fac fata iernii, intru in afacere in anul viitor.Recomandari numai pro , la ce am comandat dar din pacate lucrurile nu au stat chiar asa. Iarna 2016-2017, a fost una lunga dar blanda, raportata la temperaturi .Pe scurt , plantele n-au rezistat iernii cu minime de max. -18 grade.Parerea mea personala, la cei care vor sa investeasca bani (mai ales cei care locuiesc in nordul tarii),sa planteze un nr. maxim de 10 puieti si sa vada cum se comporta in anul plantarii si chiar si-n urmatorul an.Si-nca ceva , in 2017 s-a imbogatit cineva din exploatarea lemnului de poulownia ? caci vanzatorii de afacere cu poulownia , anuntau din 2015 , ca incep taierile pe sutele de hectare de plantatii poulownia. Doamne-ajuta !
Va rog sa va informati mai bine si sa mergeti la plantatii in tara care au supravietuit pana la maturitate . Gasiti pe you tube plantatie care a fost taiata la 4 ani in ROMANIA jud. Cluj care a rezistat criticilor negative care se aduc acestei plante. Gasiti pe internet (you tube) *PAULOWNIA GERMANY .DE*
TOT DIN BISTRITA AM LUAT SI EU. EXPERIMENTAL, TOATE SPECIILE PE CARE LE AVEAU. Și răsad, și butas. Tot în nord stau, în Maramureș, butasii nu au rezistat. Rasadurile (am luat peste 20)… Mai am vreo 15 (în ghiveci, în casă). Ce e stat afara a murit (toamna 2017). Dar experimentul continua. E f plăcut când sunt plecat 1 saptamana, vin și planta e mai mare deja (are pământ de trandafiri din sac și e udata la timp). Dar stejarii pe care ii am în gradina și salciile… Cresc singure fără bătaie de cap :))))) EXPERIMENTUL CONTINUA, REVIN CU INFORMAȚII IN 2018. Poate ar trebui infoliati peste iarna afara?!?!
MENTIINEZ CA SOLUL E ARGILOS SI APOS ACOLO UNDE AM PUS BUTASII.
Cum bine zice autorul , sa inchirieze pamant baietii cu …puietii , si sa traga niste plantatii….sa se auda in Germania . Prima oara am vazut-o pe Andreea Esca cu minciuna stire d senzatie ,paulownia( cred ca sunt 8 ani pe putin ) , acum tot pe ea o astept cu imagini din plantatii sa vad cum uruie drujbele si cum se incarca tirurile …Zice unu sa cascam ochii pe yutube ,m-am uitat ieri, un nene d la Matca (Galati) plantase si vinete printre copacii respectivi, cica sa-si acopere din investitii . Hai, sanatate si….minciuni mai putine .
Vad un articol di Adevarul unde un dealer de paulownia se lauda cu pretul de achizitie pe metru cub , 100 euro … Cum ma , 100 euro acest lemn „” de calitate si foarte cautat „” , spuneti-i ” cultivatului ” dealer ca lemnele de foc sunt mai scumpe decat lemnul de renume mondial . Doamne ,cati mafioti pe pamantul asta !!
Am cumparat rasad din Bistrita.
Au rezistat la frig, in Arad, dar nu infloresc.
Sunt de 4 ani si nu am resit sa-i vad infloriti.Prin octombrie, in fiecarean, au o tentativa de a da semne ca vor sa infloreasca.Si atat.Vine frigul si raman asa.
Salut Paulica. Uite si eu am paullownia de vreo 2 ani si inca nu înfloresc. Dar au rezistat si cresc frumos. 2 ani- 6-6,5-7 m pana acum. Eu i-am luat mai mult pentru flori dar cred că am nimerit mai mult varianta de creștere fara floare….
florile apar din anul 3 iar semintele din al 4 an
eu am pus unul in curte si asa a este
am plecat in anul 4 si are peste 10 m ,dar a fost udat bine in primi 2 ani
Aveti grija!!!! O mare teapa!!!! Noi am plantat mai mult de 2000 de buc in zona de Covasna si nu rezista la frig cum povestea domnul Bikfalvi Martin firma Paulownia green srl din Cluj Napoca. Dupa ce ai facut contract si a luat banii nu mai era si nici in ziua de aztazi nu e interesat ce se intampla cu plantele. Promite tot pana platesti !!!! Aveti grija!!!!
La Covasna puneți fraților cartofi ca aia merg cu Polonia as încerca in sudul extrem al țării unde iarna a ajuns sa fie blândă. Toate comentariile negative va d ca sunt din nordul țării. Eu am vazut plantații de Powlonia in Bulgaria si chiar arata ok Deasemenea am vazut câteva curți unde au crescut spontan si in fiecare an sunt rași si cresc din rădăcina cate 6-8 m pe an
Celor care fac atata reclama le propun un contract cu rentabilitate maxima .Le pun la dispozitie gratuit 0,75 ha teren cu sursa de apa si curent sa-si planteze terenul , eu il ingrijesc dupa indicatii si la timp pana la prima recolta 2, 3, ani dupa care sa-si ia ei prima recolta in totalitate si sa castige de 10 ori investitia cum zic ei si eu sa raman cu paguba , adica munca, curentul etc . dupa care raman eu cu recoltele urmatoare .Daca experimentul da roade mergem pe urmatoarele 10 ha. la fel .O afacere mai buna pentru ei decat asta nu exista .Credeti ca gasesc pe cineva dintr cei care faca atata propaganda culturii sa si demonstreze ca ce spun ei e adevarat ?
Dle Ion Tudora,sunati -contactati Paulownia West Romania si in conditiile mai sus mentionate arendez 5 ha sau chiar 10 .
Cel mai mare tepar producator paulownia din Romania este Paulownia Online Basoc. Are o vrejeala de ordinar am cumparat de la el paulownia a plantat tot el cu echipa si surpriza daca nu se prind le vom inlocui. Nu sa intamplat asta plus ca are si atitudine de golan de cartier . Am inlocuit 200 plabte cumparate de la alt producator . Au trecut cu bine iarna cele 200 plante inlocuite acum in primavara facem taiere tehnica. Cele de la Basoc Paulownia Online le voi inlocui tot in aceasta primavara deoarece au ramas mici nu s-au lemnificat . Pacat ca nu pot pune poze sa pueti vedea diferenta intre plantele de la Paulownia Online si celele inlocuite.
In concluzie aveti grija nu mai cumparati de la Paulownia Online Paulownia.
Dati mi voie sa va contrazic ,eu am pus 600 de plante de la Dl Paul Basoc,au fost vreo zece care nu s au prins,dar asa cum scria si in contract mi au fost trimise altele si pot spune ca au ieșit din iarna cu bine toate.In concluzie,sunt mulțumit .O zi buna va doresc!
ofer 5000 m2 fara pretntii unui investitor de Paulownia in dealu comanesti.jud.BC.TEL 0751816539.
Am cumparat de la Paulownia Online Basoc teapa tepar , mincios
Toate plantele au murit au fost bine ingrijite dupa indicatiile primite de la Basoc. Am aflat ca au fost plante facute din seminte nicidecum hybrid asa cum spune el laborator et. Un mincinos avar dupa bani. Sfatul meu este sa consultati piata cei care vreti sa mai plantati paulownia si sa cumparati de la un producator autorizat. Nu am renuntat la ideie am gasit un alt producator din Brasov. Anul trecut am plantat plante cumparate de la cei din Brasov in 30 Aprilie 2017 au fost plantate au crescu si acum vom face taierea thenica. Avem 3 ha plantate va tin la curent cu dezvoltarea lor evolutie.
ai o adresa din Brasov sau telefon
Tepari !!!!!!!!!!!! Am cumparat si eu 600 plante de la firma Paulownia greene din Cluj , tot ei mi le-au plantat desigur pe bani si nu putini, domnul Bikfalvi Martin ‘patronul’ acestei firme era atat de disperat dupa bani ca a venit chiar el 400 km pana la mine acasa intr-o zi de duminica pentru a ridica avansul pe care-l percepe firma la semnarea contractului. Toate bune si frumoase, pana aici, dar problema este ca din cele 600 plante dupa 50 de zile doar vreo 250 ,da am scris corect 250 s-au prins. Firma nu-si ia raspunderea pentru plantele uscate si normal ca nu mi s-a mai raspuns la telefon doar in cazul in care mai sunam de pe alt numar.
Fratilor….
Nu stiu de voi face bani candva din plante, insa imi sunt foarte dragi. Am cumparat cateva plante din dedeman, am sadit eu infigand lastari in pamant…pamant clasic…
Am 30 de plante acum, ultima plantata ieri…intre 40 cm si 3 m (plantat in noiembrie 2017 _taiat de la sol in primavara)
Au fost udati cu bidonul de doua ori pe saptamana si le am pus azot clasic ( ptr porumbi) cand le am vazut triste ( ingalbenite).Cred ca o sa fac treaba cu ele…
Un prieten (de la care am luat lastarii) ii are de 4 ani…au undeva la 15 m cu ~40 cm.
Un altul are 6 plante la poarta…5 ani…taiati ornamental…au intre 30-50 cm …
Am si un exemplu…zona mlastinoasa…3 ani si cca 10 cm grosime…
La noi (Gorj), rezista iarna…si vad ca nici vara nu au probleme…