joi, octombrie 6, 2022

Andrei Mandache, singurul arădean participant la EuroBaschet, a scris istorie

 

Chiar dacă a fost ciuca bătăilor în grupa de la Cluj a EuroBasket 2017, pierzând toate cele cinci meciuri disputate, în plan local-statistic cel puțin, România  a încheiat competiția recentă cu o mare performanță: arădeanul Andrei Mandache a reușit un „triple double” de senzație în partida cu Muntenegru, pierdută de tricolori, scor 69-86. Muntenegrenii au beneficiat de o liberă, pe care au ratat-o, iar Mandache a fost omul care a cules mingea si aplauzele spectatorilor.

La cel mai bun meci din carieră, Mandache și-a trecut în cont 14 puncte, 11 pase decisive și 10 recuperări. Este singurul arădean de origine participant la o astfel de întrecere în baschetul masculin românesc.
Coordonator de joc, avea nevoie de o recuperare la intrarea în ultimele 100 de secunde ale meciului pentru a deveni primul jucător, după cunoscutul Toni Kukoc în 1995, cu triple double la un EuroBasket (într-un meci cu Finlanda de la EuroBasket 95, Kukoc reușea 15 puncte, 11 pase si 12 recuperări).

Andrei Mandache este fratele noii jucătoare de la CSM Satu Mare, Andra Mandache, și ea de lot național… De altfel, cei doi, Andra (dorită și pe podium la prezentările de modă) și Andrei, provin dintr-o familie în care sportul e religie… Tatăl lor a fost un excelent jucător de baschet şi e un reputat antrenor în baschetul românesc, cu meciuri multe pe banca Naționalei. Mama este fostă jucătoare de handbal.

Andrei Mandache actualmente legitimat la CSM Oradea a avut amabilitatea să dea o declarație pentru cititorii noștri

Am început baschetul în clasa a doua sub comanda profesoarei Elisabeta Mateș, am fost preluat apoi de profesoara Valeria Bondor și am început să obțin cupe și medalii. Spre sfârșitul junioratului am avut norocul să lucrez cu tatăl meu, pe care îl consider un model pentru mine, la fel ca și pe sora mea. Pe lângă baschet, am cochetat cu alte sporturi când eram mic, prima atracție înotul, apoi polo, judo, fotbal, tenis de masă, dar baschetul este singurul sport început și neîntrerupt niciodată. Începând cu perioada junioratului, în care am avut parte de multe reușite alaturi de CSS LPS Arad, apoi de titlul de campion și vicecampion cu LPS Oradea, am câștigat un titlu de campion la juniori republicani, iar la nivel de seniori Cupa României, alături de Gaz Metan Medias, Cupa Ciprului cu Keravnis BC. Cel mai important trofeu este titlu de campion caștigat alături de CSM Oradea, în sezonul 2015/2016. O altă reușită în cariera mea este participarea în FIBA EUROPE CUP ani la rând, iar în acest sezon mă bucur enorm de mult de cinstea adusă reprezentativei alături de CSM ORADEA în prima ediție a FIBA Basketball Champions League. Cred că am avut parte de foarte multe jocuri reușite, bune spre foarte bune, dar pentru mine întotdeauna a primat jocul echipei. Pe lângă acest record, o reușită importantă  pentru mine este coșul de 3 puncte, marcat în meciul 5 din finala cu BC Mureș, coș marcat la scor egal, cu 3 minute rămase din meci, moment în care balanța s-a înclinat în favoarea noastră”, spune arădeanul stabilit la Oradea.
Dintre echipele la care a mai activat amintim: CSU CUADRIPOL BRASOV, CS OTOPENI , STEAUA, KERAVNOS BC, GAZ METAN MEDIAȘ, UBT CLUJ și  CSM ORADEA.

Andrei și-a sărbătorit ieri ziua de naștere, prilej pentru noi să-i urăm un sincer La Mulți Ani!

Ultimele Știri

Related news