miercuri, februarie 1, 2023

Dr. Liviu Tuturici: „Intelectualul – un țap ispășitor”

 

Ca medic și ca om, sunt prodund șocat de descoperirile legate de activitatea profesorului Lucan. Faptul că unele dintre aceste acuze și suspiciuni par să aibă o bază reală, nu poate decât să umple de revoltă și dezgust pe oricine. Însă nu pot să nu remarc trei aspecte, unul mai îngrijorător decât celălalt.

Unu. Profesorul Lucan este, în momentul de față, liber. Nu există o sentință definitivă la adresa sa. Sunt doar declarații ale procurorilor și zvonuri, preluate de presă și adaptate în funcție de cerințe, plus invitați, comentarii și atât de clasicele exagerări, atât de necesare audienței.. Profesorul Lucan este executat, în fiecare zi, fără judecată. Aceasta se numește linșaj și este oarecum caracteristic perioadei de colectivizare forțată a României, în nici un caz unui moment asociat cu săpunul și prezumția de nevinovăție. Pe de altă parte, faptul că astfel de situații există pentru o perioadă lungă de timp, ridică un mare semn de întrebare legat de activitatea serviciilor de informații, al poliției, al celor din sănăatte, a tuturor corpurilor de control de care e plină organigrama bugetară.

Un al doilea aspect îngrijorător pe care îl putem observa este legat de ascensiuni politice bazate exclusiv pe denunțuri. Nu doresc să fiu înțeles greșit, dar, în ideea că un anume deputat știa de mult timp de aceste practici ale profesorului Lucan, de ce nu a luat atitudine din timp ? De ce acum, în momentul în care formațiunea din care face parte reușește să se remarce doar prin scandaluri ? Mă întreb, retoric, de ce nevoia de dreptate apare, la mulți politicieni, doar în perioada electorală și în momentele dificile ale vieții politice.

Al treilea și cel mai întunecat aspect este faptul că această execuție mediatică nu este nici prima, nici ultima din lungul șir al atacurilor asupra medicilor și dascălilor din România, care, pare-se, sunt singurii corupți din țară. Se poartă un război asupra intelectualilor, cu avânt populisto-proletar, amintind de anii cincizeci. Este un fenomen pornit în perioada Traian Băsescu, adaptat unui anume electorat, targetat direct împotriva intelectualității, vinovată direct de toate relele lumii. E momentul să ne întrebăm dacă aceasta este țara în care vrem să trăim, și dacă motivația migrațeii spre occident a intelectualilor români este doa una pecuniară, sau avem de-a face cu o voită depopulare intelectuală a României.

Cred că trebuie să ne punem mai des întrebarea DE CE .

Liviu Tuturici

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news

5 COMENTARII

  1. Nu voi comenta conținutul comunicatului, dar voi remarca un text ce abundă de greșeli gramaticale! Elocvent!

  2. Medic Stomatolog dle.Tuturici este titulatura ta corecta, nu ai nici o competenta in medicina generala…

  3. Tuturici asta nu vede ca starneste doar frustrati care nu inteleg c transmite , nu t baga intre porci ca t mananca

Comentariile sunt închise.