Județul Arad luptă cu pandemia asistat de un singur medic epidemiolog!

sja2
Distribuie:

 

Pentru a avea o imagine de ansamblu a sistemului sanitar în ceea ce privește specialitățile medicale și personalul medical care, de fapt, gestionează direct pandemia prin prestarea actului medical la nivel de județ am fost curioși să aflăm care este numărul de medici specialiști la nivel de SJA. Am transmis solicitări în acest scop către Spitalul Județean Arad, DSP Arad și Ministerul Sănătății.

La DSP am sunat după o săptămână de la transmiterea solicitării ca să aflăm că „da, am primit cererea, încă nu e înregistrată, o să primiți răspuns în termenul legal de 30 de zile” deși în baza Legii 544 nu asta este procedura de răspuns și nici termenul legal, dar este inutil să insistăm, așteptăm răspunsul la următoarele întrebări:

1.Câți medici din următoarele specialități medicale există la nivelul Spitalului Județean Arad și la spitalele din județ – Lipova, Ineu, Sebiș – fără nominalizarea lor, doar numărul și la care spital funcționează: Infecțioase/ Epidemiologie/ Virologie.

2.Dacă există medici din aceste specialități care funcționează la mai multe spitale din județ.

3.Care este numărul de medici din aceste specialități medicale care ar trebui să existe cu raportare la numărul de locuitori.

Ministerul Sănătății este prea ocupat încât să dea importanță unor asemenea „nimicuri”, ultima sa grijă fiind dacă are sau nu cadre medicale pe timp de pandemie dar am vrut să aflăm:

1.Câți medici din următoarele specialități medicale există în sistemul public de sănătate la nivel național (numărul): Pneumologie / Infecțioase/ Epidemiologie/ Virologie/ Anestezie și terapie intensivă?

2.Câți medici din specialitățile medicale de mai sus există în sistemul public de sănătate la nivelul județului Arad?

3.Câți medici din specialitățile medicale de mai sus există în sistemul privat de sănătate și care nu prestează servicii medicale și în sistemul public de sănătate?

4.Care este numărul de medici din aceste specialități medicale care ar trebui să existe cu raportare la numărul de locuitori?

Singurul răspuns primit la următoarele întrebări este de la Spitalul Județean Arad:

1.Câți medici din următoarele specialități medicale există la nivelul Județului / Spitalului Județean Arad ( inclusiv spitalele din județ) – fără nominalizarea lor, doar numărul și la care spital funcționează: Pneumologie / Infecțioase/ Epidemiologie/ Virologie/ Anestezie și terapie intensivă

2.Dacă există la nivelul SJA aceste secții.

3.Care este numărul personalului medical (medici și asistente) care lucrează pe aceste secții.

În comparație cu alte spitale din țară, SJA dispune de personal medical specializat dar, cu raportare la numărul de locuitori, este și el subdimensionat. Cel puțin la specialitatea epidemiologie suntem ca și fără, având la nivel de județ UN SINGUR medic epidemiolog care, fără a avea deocamdată răspunsul oficial de la DSP, știm că deservește inclusiv spitalele din județ (Lipova, Ineu, Sebiș).

Medici infecționiști la nivel de spital județean avem 6, nu știm dacă celelalte spitale din județ au, putem presupune că nu, sau că au câte unul, ceea ce n-ar influența prea mult spre bine statistica.

Medici pneumologi sunt 16, iar cei de anestezie și terapie intensivă (ATI) sunt 20. Fără răspunsul de la DSP nu știm numărul celor de la spitalele din județ.

În ceea ce privește numărul de rezidenți în cele trei specialități esențiale în această perioadă există: pneumologie – 17, boli infecțioase – 16 și ATI – 21, aceștia lucrând efectiv în spitale și acordă asistență pacienților  COVID 19.

Numărul total de asistenți medicali care deservesc secțiile de pneumologie, infecțioase și ATI este de 182.

medicisja1

Repartizarea medicilor specialiști și a asistenților medicali pe secțiile SJA de pneumologie, infecțioase și ATI:

medicisja2

 

 

Deși s-ar putea spune că aceste cifre sunt bune (comparativ cu alte spitale din țară), cu raportare la numărul de locuitori și la gestionarea pandemiei, le apreciem extrem de scăzute. Acesta fiind motivul principal al suprasolicitării personalului medical în ultimul an și, poate, principalul motiv pentru care timpul și grija alocate unui pacient internat sunt apreciate în general ca fiind insuficiente.

Cum ne-a prins pandemia cu raportare la sistemul medical se poate afla (și) din acest Studiu privind sistemul sanitar din România. Stadiul şi perspectiva evoluţiei sănătăţii sub efectul crizei pandemice.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: cadre medicale, COVID19, epidemiologi, infectionisti, medici, pneumologi, SJA, spital judetean arad
Distribuie:
Articolul anterior
Am împlinit 5 ani – iar ceea ce durează peste 5 ani e RELAȚIE, ceea ce e sub 5 fiind doar o AVENTURĂ
Articolul următor
Bugetul municipiului în dezbatere publică online, vineri 9 aprilie ora 10.30 pe ZOOM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie