Mihai Fifor: Propunerea PSD de REGLEMENTARE a pieței energiei se impune ca o necesitate!

  0
  [COMUNICAT DE PRESĂ]
  Mihai Fifor: Propunerea PSD de REGLEMENTARE a pieței energiei se impune ca o necesitate!

  „Oare cât mai trebuie să vorbească PSD despre efectele grave ale liberalizării și de necesitatea revenirii la o piață a energiei reglementată, ca să audă si partenerii de Coaliție?

  Propunerea PSD de REGLEMENTARE a pieței energiei se impune ca o necesitate! Este absolut clar că modelul COMPENSĂRII propus de PNL nu mai poate ține pasul cu cifrele absurde la care se tranzacționează energia electrică și gazele naturale în România.

  Faptul că BNR critică liberalizarea haotică a pieței de energie, făcută de guvernare de DREAPTA, care a condus la o inflație mai mare decât cea din Europa, arată că revenirea la o piață reglementata, pe o durată limitată de timp, este soluția corectă pentru a depăși această criză.

  Câteva date concrete:

  În decembrie 2020, România avea o inflație de 2%; în UE era de 0,3%; acum România are o inflație de 15%, în timp ce în UE este 8,6%.

  Să îl citam, de pilda, pe Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: „Diferența dintre inflația din zona Euro și cea din România este creație autohtonă și e cauzată de liberalizarea haotică a pieței energiei de la noi.”

  Astfel, s-a ajuns în situația ca România să aibă cel mai scump MWh din Europa – atenție!!!, nu pe PZU, ci în contracte bilaterale.

  În aceste condiții, Petrom a cumpărat MWh-ul de la Nuclearelectrica cu 2500 de lei, un preț absolut uriaș, imposibil de susținut de copleșitoarea majoritate a agenților economici, indiferent de natura lor și imposibil de susținut de către stat compensarea aferentă, destinată producătorului.

  Concluzia?

  Una singură: REGLEMENTARE, NU COMPENSARE! ”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

  Biroul de Presă al PSD Arad