O incursiune virtuală în stațiunea Moneasa

moneasa colaj
Distribuie:
Situat în Câmpia de vest a României, Județul Arad încearcă și reușește să contribuie la turismul national montan prin promovarea stațiunii Moneasa – o locație aflată la limita a trei județe (Arad, Hunedoara, Bihor pe DN 792B) și, mai nou, prin lacul format din fosta balastieră de la Ghioroc.
Pe harta turismului stațiunea balneoclimaterică Moneasa situată în localitatea cu același nume, are un loc bine conturat. Moneasa a reprezentat un punct de atracție în zonă mai cu seamă în secolul XIX de prin anul 1802 când a devenit proprietatea lui Nevery Alexa de Gyula Vărșand, și astfel pe lângă minereu de fier, a venit rândul exploatării apelor cu diverse proprietăți medicale în special benefice pentru afecțiuni neurologice.
moneasa 2
Moneasa este situată la poalele muntelui Codru Moma la o altitudine de 285 de metri și, împreună cu turismul medical și de relaxare, este recunoscută pentru exploatarea de marmură roșie și neagră, unice în țară prin textura lor.
moneasa 9
Stațiunea se află în satul cu același nume aparținător comunei Moneasa. Distanța față de orașul Arad este de ceva mai mult de 100 de kilometri spre Brad județul Hunedoara și poate fi parcurs și cu trenul având ca stație de reper orășelul Sebiș. De aici se urcă în stațiune cu mijloacele de transport în comun.
moneasa 12
Turismul s-a dezvoltat aici împreună cu stațiunea în afară de hoteluri cu bază de tratament au apărut pensiuni moderne. Localitatea este înconjurată de pădure și străbătută de râul Moneasa ce coboară până în localitatea vecină Dezna, o destinație cunoscută pentru iubitorii de drumeții, se poate urca până la cetatea Dezna.
Pensiunile răsărite în stațiune au o prezentare rustică în ton cu pădurea din jur. Moneasa este numită și Perla Munților Apuseni și este o destinație turistică tot timpul anului având amenajată și o pârtie de schi de 250 metri.
Au fost construite numeroase Pensiuni Moneasa care asigură CAZARE  MONEASA pentru mii de turisti care vin în aceasta statiune. Cei cazați aici pot vizita peștera cu lilieci, cascada Boroaia, precum și peștera albă, precum și o rezervație de nuferi. Proprietarii pensiunilor gazde primitoare fac un program aferent oaspeților și le servesc câteva mâncăruri și plăcinte tradiționale, precum și suc de fructe de pădure.
moneasa 3
An de an se organizează aici diferite evenimente culturale, întreceri gastronomice, Parada clătitelor programată an de an în luna august este capul de afiș al evenimentelor Moneasa are și o tabără pentru elevi.
moneasa 1
Primăria comunei Moneasa se află în incinta unui fost conac iar la capătul străzii se află monumentul pietrarului, simbol ridicat de sculptorul Alexandru Andrițoiu în anul 1956, un număr de 54 de cioplitori în piatră au contribuit la acest monument. Numele lor e  gravat în piatră. Nu departe de acest monument se află biserica romano – catolică ridicată în anul 1760. La ieșire din stațiune se află Izvorul Piatra cu Lapte așa cum îi spun localnicii o stâncă din care se prelinge un lichid de culoarea laptelui Tot în Moneasa se pot vedea ruinele unui cuptor pentru topit fier. Gurmanzii mai pretențioși sunt invitați să savureze produse culinare în zona numită de localnici „Dallas”.
Moneasa este o stațiune de odihnă și recreere, o oază de liniște departe de aglomerația cotidiană. Nu de puține ori cei ce au trecut pragul pensiunilor din Moneasa au revenit cu plăcere sau au recomandat destinația și altora.
moneasa 6
Un sejur mai îndelungat îți dă posibilitatea să iei contact cu principalele orașe din zonă ne referim aici la, Oradea, Timișoara sau Arad.
De la Moneasa nu este departe localitatea Gurahonț, care găzduiește printre altele trei rezervații naturale.
Categorie: Publicitate
Etichete: Arad, cazare, Moneasa, pensiuni, Sebis, turism, www.cazaremoneasa.ro
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Bibarț: „Tarifele propuse sunt mai mult decât acceptabile și sunt printre cele mai mici din  țară.”   Decebal Grădinaru: „Confirmăm”…. „mulțumim”… „da”!
Articolul următor
AJF Arad a HOTĂRÂT AMÂNAREA campionatelor până CEL PUȚIN în ianuarie, 2021!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

campanii-glasspandoor

Glasspandoor: De Crăciun suntem mai buni…

Anul 2022 a fost și este un an în care Glasspandoor s-a implicat activ în foarte multe proiecte, majoritatea alături de minunatul ONG „Cetatea Voluntarilor Arad”, care ne-a oferit oportunitatea…