joi, septembrie 29, 2022

Poliția Română a DISTRUS 4 TONE de DROGURI confiscate în dosarele penale din ultimii 15 ani

 

[INFORMARE DE PRESĂ]

Poliția Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus 4.000 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, substanţe stupefiante confiscate în dosare penale din ultimii ani.

În perioada 13 – 14 decembrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a distrus 4.000 de  kilograme de droguri (cocaină, heroină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, etnobotanice, M.D.M.A. și bunuri care poartă urme de droguri), cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase.

Potrivit prevederilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate, autorizată, în prezenţa unei comisii formată din: un specialist din cadrul formaţiunii centrale a I.G.P.R., specializată în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri,  gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi,  judecătorul delegat cu executarea și câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog și al Ministerului Mediului.

Drogurile distruse au făcut obiectul confiscărilor din perioada 2003-2018, în cadrul a 634 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., soluţionate definitiv de către instanţele de judecată.

Cele mai semnificative capturi de substanțe stupefiante ce au fost distruse sunt 2,5 tone de cocaină și 323 de kg de heroină, confiscate în dosare penale constituite în anul 2016.

Informații suplimentare:

Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2016, 2.5 tone de cocaină, care erau transportate în mod disimulat în containere transoceanice, au fost confiscate de Poliția Română și D.I.I.C.O.T.. 

Poliția Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, a efectuat o acțiune în cadrul căreia a depistat și ridicat aproape 2,5 tone de cocaină. 

În urma activităților investigative derulate, pe o perioadă de 6 luni, pentru destructurarea unei grupări internaționale de trafic de cocaină, ce acționa pe ruta Columbia – Europa de Vest, a reieșit că, pentru transportul drogurilor, membrii rețelei le-ar fi disimulat în containere transoceanice, astfel încât să se poată evita orice detecție a lor prin metodele clasice de scanare și control.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operațiune, unde lucrau specialiști în extragerea cocainei, coordonați de către un cetățean columbian.

Valoarea de piață a drogurilor a fost estimată la aproximativ 625.000.000 de euro.

Critic Arad
Critic Aradhttps://criticarad.ro/
Cotidian din Arad cu prima aparitie in 8 aprilie, 2016, cuprinzând știri, reportaje, investigații de presa, opinii, pamflete, sport si publicitate

Ultimele Știri

Related news