miercuri, august 17, 2022

Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad a sărbătorit 150 de ani de existență [FOTO]

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, una dintre cele mai vechi școli din Arad, a sărbătorit 150 de ani de existență

Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad a sărbătorit 150 de ani de existență în peisajul învățământului românesc, un eveniment de evidențiere a valorilor și realizărilor instituției.

Una dintre cele mai vechi școli din Arad, are clădirile situate în trei cartiere Pârneava, Alfa și Confecții. Clădirea şcolii din Pârneava, atestată documentar ca unitate şcolară din anul şcolar 1867-1868, a fost ridicată și funcționează încă din timpul Austro-Ungariei.

Prof. Virgiliu Bradin – fost director „De-a lungul timpului, toți inspectorii școlari care veneau în inspecție, consemnau în procesele verbale că școala noastră este una dintre cele mai  bune școli din țară.”

La manifestare au fost prezenți reprezentanți ai autorităților, instituțiilor de învățământ și cultură, președinți de ONG-uri, profesori, părinți și elevi ai școlii, foștii directori și profesori, foștii elevi care au ajuns oameni marcanți în comunitate.

La nivelul cel mai înalt, au onorat cu prezența: dl. Sergiu Bîlcea – vicepreședinte Consiliul Județean Arad, d-na prof. dr. Anca Stoenescu – Inspector Școlar General Delegat al Inspectoratului Școlar Județean Arad, d-na inspector Simona Stiger și d-na Raluca Lalyer.

Programul a început cu sfințirea plăcuței de marmură realizată pentru aducere aminte a celor prezenți și viitori că în Pârneava, acum 150 de ani s-a construit o școală.

Corpul profesoral de elită a făcut din această instituție „un adevărat altar de cultură şi civilizaţie”, fiind leagănul formării unor personalități care au influențat dezvoltarea culturii și învățământului românesc, dintre care amintim : Prof. univ. dr. Corneliu Pădurean, prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. dr. Simona Stiger – inspector școlar, prof. dr. Adelina Stoenescu, medici Dușan Turcin și Dragan Turcin

Personalități în lumea sportului fotbaliștii Flavius Domide și Mihai Jivan, tenis de masă frații Dodean, dintre care Daniela Dodean, campioană europeană, polo – Marc Nicolae

Politicieni Glad Varga – deputat în Parlamentul României, Tiberiu Dekany – viceprimar al Aradului.

Prof. dr. Simona Stiger – inspector școlar: „Școala Iosif Molfdovan este pentru mine un loc al memoriei, unde vin întotdeauna cu mare drag, pentru că aici am găsit primele modele de dascăli și pentru că mă face să îmi reamintesc lecțiile de viață, pe care cu atâta generozitate, dascălii noștri ni le ofereau.”

Prof. univ. dr. Corneliu Pădurean – fost elev : „Istoria, geografia erau materii care îmi plăceau și mi-am făcut și o profesie din asta.”

 

 

Directorul școlii prof. Gianina Stana și directorul adjunct prof. Mihaela Ciorba au adus un omagiu foștilor directori, profesorii: Ioan  Faur, Florica Gușat, Dușan Gavrilovici, Ileana Irhașiu, Maria Bradin, Andrea Vida și directorilor adjuncți profesorii: Mărioara Sulinceanu, Ilie Totoi, Eduard Ivanov, Veronica Ancuțescu, Traian Costea, Virgiliu Bradin, Angelica Pantin.

Au fost premiați de asemenea foștii profesori, astăzi pensionari: Anuța  Pop,  Livia Badea, Stela Poenar, Suzana Iov, Maria Jocza, Violeta Mihuț, Maria Simon, Rodica Covaci.

Prof. Mihaela Ciorba – director adjunct Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”Arad:  „Copiii care termină alternativa “Step by Step” se integrează cu ușurință în învățământul tradițional datorită profesionalismului și tactului pedagogic al profesorilor noștri.”

Momentele artistice au fost susținute de formații de top ale școlii, laureate ale diverselor festivaluri : formația Star Kids – clasa a IV-a C, coordonator prof. Livia Pat; formația de majorete – clasa a III-a A, coordonator prof. Monica Lazea; formația de folclor „Banda lui Iosif Moldovan”, coordonator prof. Cosmin Gavra; interpreții de muzică populară, profesori ai școlii: Rodica Ardelean și Iordana Rad.

A fost lansată cărticica de povești, ai căror autori sunt elevii clasei a II-a C, coordonatori prof. Olga Indrieș și d-na Mihaela Blaga de la Biblioteca Județeană ”A.D. Xenopol” Arad.

A fost prezentat un scurt film, producător dl. Onoriu Felea, care constituie un fel de capsulă a timpului, în care este păstrată o părticică din memoria acestei școli.

Prof. Ana Curetean: „Profesorii școlii subscriu la misiunea de a duce mai departe prestigiul de care instituția s-a bucurat, pentru că sunt devotați acestei școli și atunci când la umbra copacilor care o veghează de atâta amar de vreme se aud glasurile vesele ale copiilor, și atunci când        sunetul clopoțelului îi cheamă pe toți în clasă, și atunci când se bucură de performanțele obținute de către elevi sau de către profesori, și atunci când zile mai puțin fericite se abat      asupra vieții ei. Îi sunt devotați pentru că așa, cu bune și cu rele, este a lor.”

Manifestarea a fost organizată pentru nu da uitării oamenii care au trecut pragul Școlii Gimnaziale „Iosif Moldovan” Arad și faptele lor cele mai însemnate, profesori, elevi și foști elevi, fiind mândri să spună: Și noi am fost acolo!

Prof. Gianina Stana – director Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad: „Dorim să onorăm munca și dăruirea celor care au trudit ca școală să devină ce este astăzi, și de accea, misiunea noastră, a celor care slujim  pe altarul acestei școli, este să oferim o educație de calitate, în spații moderne de învățare, o educație adecvată vremurilor pe care le trăim. Deviza sub care ne desfășurăm activitatea este: Fiecare, indiferent de statutul său social,              cultural sau intelectual, poate deveni eroul propriei sale deveniri.”

 

 

Ultimele Știri

Related news