Tonele de pești morți care au infectat Canalul Morilor sunt pe cale să ne provoace un scandal jenant cu Ungaria!

 

Canalul Morilor a ajuns o cloacă infectată de mii pești morți din motive încă neclar elucidate, iar situația tinde să genereze o catastrofă ecologică și să târască România – via județul Arad – într-un scandal internațional cu Ungaria.  Pe parcursul celor 20 de kilometri dintre  Socodor și Vărșand, aproape că nu a mai rămas nimic viu de când, acum 3 săptămâni, un fermier se pare că a deversat mizeria rezultată de la porcine. Organele statului investighează cazul, până acum fiind deschise trei dosare de urmărire – dar se pare că fie fermierul este prea „bine acoperit” pentru a fi tras la răspundere, fie organele respective sunt incompetente.
Ungaria, la rândul ei, a deschis o anchetă paralelă care pare a merge mai repede înspre rezultat și amenință România cu un proces care, din nou, ne va face de rușine pe plan internațional.

„Relativ paralel cu râul Crişul Alb curge Canalul Morilor care are o lungime totală de 83,5 km, fiind desprins din Crişul Alb în amonte de Buteni şi reintegrat acestuia înainte de intrarea în localitatea Vărşand. Pe teritoriul comunei Socodor lungimea Canalului Morilor este de 9,5 km, canalul fiind îndiguit pe toată această porţiune. Acest canal este unul de tip antropic, fiind iniţial amenajat pentru alimentarea cu apă a morilor hidraulice instalate pe traseu. Pe parcursul timpului canalul a primit şi alte funcţiuni, respectiv funcţia de colector al pâraielor ce vin din zona Dealurilor Cuiedului, alimentarea cu apă a eleşteelor de la Ineu şi din aval până la Socodor.” (conform site-ului Primăriei Socodor)

Fotografiile sunt de la fața locului.

Vom urmări acest subiect și vom reveni cu amănunte.

Loading

Facebook Comments Box

1 Comentariu

  1. Un articol politic de campanie al unor râu voitori care dezinformeaza si amplifica un banal accident de poluare cu materie organică care a fost limitat de altfel întrun canal secundar.Dacă dorește cineva detalii asupra acestui accident se pot afla atît de la Garda de mediu Arad cît si de la ANIF Arad administratorul Canalului Morilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.
I accept the Privacy Policy