CAMPANII

Un mesaj de Ziua Mondială a Sănătăţii

 

Pe 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii. Tema aleasă pentru anul acesta sunt bolile mintale. Lansăm un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie, afecţiune cel mai adesea ignorată.

Depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată, afirmă reprezentanţii breslei medicale. Trebuie să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii. Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe, dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă. Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă. Este esenţială depistarea persoanelor cu risc de depresie.

Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm. Omul bolnav este vulnerabil. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferinţa pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicaţiile vecinilor sau ale apropiaţilor, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeţi la medic şi să-i urmaţi sfaturile. Însă, dragii mei, evitaţi cauzele depresiei, e mult mai uşor şi mai plăcut să faceţi asta decât să trataţi depresia. Un tratament adecvat şi suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puţin un episod de depresie înainte.

Este important ca noi, ca societate, să conştientizăm importanţa prevenţiei în tratarea acestei afecţiuni, tot mai des întâlnită, şi în ajutarea la eliminarea cauzelor acestei maladii cu accente pandemice.

Notă: Dr. Liviu Tuturici, vicepreşedinte ALDE Arad

 

Critic Arad, 7 aprilie 2017 2:30