Demolarea laboratorului Marie Curie din Paris a fost suspendată în ultima clipă

marie curie
Distribuie:

O intervenție de ultim moment din partea ministrului culturii din Franța a dus la suspendarea demolării unui edificiu care a fost cândva parte a laboratorului din Paris al lui Marie Curie.

Născută în Varșovia sub numele de Maria Skłodowska, ea și-a început parcursul științific remarcabil la Universitatea Sorbona din Paris, unde l-a întâlnit pe Pierre Curie. A preluat conducerea laboratorului de fizică al universității devenind astfel prima femeie care a ocupat catedra de fizică generală la Facultatea de Științe din Paris.

Mai târziu, fondând laboratorul Institutului Radium, a utilizat pavilionul construit în 1914 pentru a stoca și pregăti material radioactiv în cadrul experimentelor sale privind tratamentul cancerului. Aceste experiențe, cu toate că remarcabile în domeniul științific, au avut, în cele din urmă, un impact asupra vieții sale, contribuind, probabil, la sfârșitul acesteia.


Demontarea Pavillon des Sources, amplasat în curtea Institutului Curie din cartierul Latin al Parisului, era programată să aibă loc în data de 9 ianuarie. Ministrul Culturii, Rima Abdul Malak, a anunțat vineri, 5 ianuarie, că demolarea clădirii va fi „suspendată, în așteptarea studiului soluțiilor alternative” pentru dezvoltarea unui centru de chimie biologică dedicat combaterii cancerului.

Construită în 1914 după planurile lui Henri-Paul Nénot, clădirea face parte din laboratorul utilizat de Marie Curie pentru cercetările sale pionierat în domeniul radioactivității. În luna martie, Primăria Parisului a aprobat planurile de demolare a acestei structuri, precum și tăierea copacilor plantați chiar de Marie Curie, pentru a face loc construirii unui centru de cercetare cu cinci etaje și extinderii terenurilor Institutului Curie.

marie curie

Această decizie a provocat indignare în rândul asociațiilor de patrimoniu cultural, care au considerat-o o insultă adusă laureatei a două Premii Nobel.


O petiție pentru protejarea vechiului laborator ca sit istoric a strâns peste 1.000 de semnături.

Experții în patrimoniu cultural avertizează că, în ciuda suspendării demolării, clădirea nu va fi protejată în mod oficial decât după obținerea unui statut de sit istoric. Stéphane Bern, jurnalist cunoscut sub numele de „Domnul Patrimoniu”, s-a alăturat protestului și a împărtășit îngrijorarea sa cu președintele Emmanuel Macron, chiar dacă recunoaște că pavilionul are doar un interes arhitectural modest.

Opoziția conservatoare din Franța a denunțat, de asemenea, proiectul de construire a unui nou centru de cercetare ca fiind „o agravare a asfaltării Parisului”.

Mai mulți oameni de știință printre care și strănepotul lui Curie, Marc Joliot, au susținut proiectul de construcție pentru care pavilionul urma să fie demolat. Ei au protestat împotriva întârzierilor impuse centrului de ultimă generație, care ar fi primul de acest fel în Europa și ar urma să găzduiască aproximativ 100 de cercetători.

„Pavilionul trebuie demolat”, a declarat Joliot, care este director de cercetare în imagistică biomedicală la Comisia de Energie Atomică, într-un interviu pentru Radio France Info. El susține că pavilionul „este doar o casă de 100 de metri pătrați care, oricum, este inaccesibilă din cauza emisiilor sale radioactive.”

Cauza morții lui Marie Curie a fost indicată ca fiind anemie aplastică pernicioasă, o afecțiune dezvoltată în urma expunerii îndelungate la radiații în timpul activității sale.

„Nimeni nu poate să se apropie de el”, afirmă Raphael Rodriguez, un cercetător de la Institutul Curie. „Ce dorim, să protejăm o clădire poluată și inutilă sau să tratăm oamenii care suferă de cancer?”

mcurie discovery asset27



Sursa: The Newspaper


 

Categorie: Educație, Externe
Etichete: demolare laborator, laborator paris, marie curie, marie curie laborator, radioactiv
Distribuie:
Articolul anterior
Actorul Adan Canto, cunoscut pentru „X-Men” şi „Designated Survivor” a murit la 42 de ani
Articolul următor
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Biblioteca Județeană printr-o triplă lansare de carte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…