Françoise Hardy, Cântăreața de muzică pop și simbol al anilor ’60, a murit la 80 de ani

francoisehardy 5 10 15 header
Distribuie:
Cântăreața și actrița care a scris unele dintre cele mai mari hituri pop ale țării sale suferea de cancer limfatic de mulți ani.

Decesul a fost anunțat de fiul ei, muzicianul Thomas Dutronc, care a scris pe Instagram „Maman est partie” („Mama s-a dus”), însoțit de o fotografie de bebeluș cu el și Hardy.

Hardy se lupta cu cancerul limfatic din 2004, fiind supusă ani de zile la radioterapie și alte tratamente. În 2015, ea a fost plasată pentru scurt timp în comă indusă, deoarece starea ei s-a agravat, iar ulterior s-a confruntat cu probleme de vorbire, înghițire și respirație. În 2021, ea a pledat pentru eutanasie, criticând Franța pentru că nu permite această procedură și calificând poziția țării drept „inumană”.

Născută în timpul unui raid aerian în Parisul ocupat de naziști în 1944, Hardy a fost crescută în oraș în principal de mama sa. La 16 ani, a primit cadou prima ei chitară și a început să scrie propriile cântece, să le cânte live și să dea audiții pentru casele de discuri. În 1961, a semnat un contract cu Disques Vogue.

Inspirată de stilul chanson francez și de sunetele mai edgeroase ale pop și rock’n’roll-ului, Hardy a devenit o figură centrală în mișcarea yé-yé care a dominat muzica franceză de la mijlocul secolului trecut. Acest stil, denumit astfel din cauza folosirii frecvente de către trupele de limbă engleză a cuvântului „yeah”, a fost parțial influențat de primul cântec al lui Hardy, „La Fille Avec Toi”, care începea cu cuvintele în engleză: ,,Oh, oh, yeah, yeah, yeah.

Hardy a fost considerată ca fiind o „comoară națională a Franței și una dintre cele mai importante figuri din istoria muzicii franceze. Cu peste 7,6 milioane de discuri vândute până în noiembrie 2017, ea rămâne unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din Franța. Criticul american Richie Unterberger a lăudat-o ca fiind „indiscutabil cea mai bună artistă pop-rock care a apărut în această țară în anii 1960”. De asemenea, el și-a exprimat dorința de a o vedea inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2011, Hardy a fost prezentată în Le Petit Larousse Illustré.


Sursa: The Guardian, Le Monde

 

Categorie: Externe
Etichete: Francoise Hardy, Franta, muzica
Distribuie:
Articolul anterior
ADMITERE 2024 UVT: Peste 10.000 de locuri, din care peste 4.300 finanțate de la bugetul de stat
Articolul următor
„CU DRAG, DIN GRĂDINA BUNICILOR!” | Eveniment de susținere a producătorilor locali, la Sebiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie