A XII-a parte a acestei serii de articole și ajungem în sfârșit în România. Alegerea mea s-ar putea să vă surprindă.
Qatar- Clockwise
Primul film produs vreodată în Qatar și poate singurul, deoarece nu am mai putut găsi nimic altceva din această țară. Foarte ciudat să spun cel puțin, având în vedere că în Qatar se află „Doha Film Institute”. Poate că este o fraudă.
România- Watcher
Contrar a ceea ce spun uneori, nu cred că filmele românești sunt proaste, mai degrabă cele care sunt bune tind să fie bune în ciuda faptului că sunt românești. „Watcher” evită acest lucru fiind pur și simplu un film bun și punct. Puncte bonus pentru un cameo foarte amuzant al Kanal D.
Rusia- Leviathan
Arta rusă tinde să fie foarte confuză atunci când vine vorba de propria sa identitate, în mare parte din cauza faptului că mai mult de jumătate din țară nu este de fapt o țară, ci o colecție de triburi și credințe care au modelat diferite zone ca apoi să fie asimilate într-un „organism”. Este interesant să văd un film care este de acord cu mine în această privință.
Rwanda- The Day God Walked Away
O bună ilustrare a genocidului rwandez, care nu-l dezinfectează și nu face din lupta africană un spectacol al luptătorilor pentru libertate și al revoluționarilor dubioși din punct de vedere moral.
Samoa- The Orator
Fiind primul film de lung metraj din Samoa, acesta oferă o perspectivă rară asupra culturii și tradițiilor samoane, precum și asupra frumoaselor peisaje ale insulelor. Filmul a fost apreciat pentru portretul său autentic al vieții din sat și pentru explorarea temelor universale ale curajului și demnității. Narațiunea sa liniștită și introspectivă oferă o experiență de vizionare puternică.
San Marino- The Last Kiss
Deși filmul se petrece în Italia, a fost produs cu o implicare semnificativă din San Marino. Se simte autentic italian, deși nu pot explica de ce.
Arabia Saudită- Wadjda
Remarcabil pentru că este primul lungmetraj filmat în întregime în Arabia Saudită și primul regizat de o femeie, dar nimic mai mult.
Senegal- Atlantics
O poveste cu fantome plină de alegorii și metafore, plăcut surprins să văd un astfel de film din această țară.
Serbia- Clip
Timp de peste 90 de minute o vedem cum bea, se droghează, petrece și face sex, ceea ce este probabil o descriere mai exactă a modului în care Iugoslavia a abordat viața de după război decât majoritatea altor filme în care se sinucid din motive ambigue.
Seychelles- A Love Like This
Majoritatea filmelor despre națiuni insulare tind să pară reclame turistice prelungite. La fel și acesta.
Sierra Leone- The Empire in Africa
Nu mă așteptam la prea multe și nu am fost surprins deloc.
Singapore- Ilo Ilo
O poveste reală despre anxietatea economică din una dintre cele mai bogate țări din lume. Ironia este palpabilă și mi-a deschis ochii la efectele crizei economice asiatice din anii ’90, despre care nu știam nimic.
Alte părți:I, II, III, IV, V, VI, VII,VIII,IX,X,XI