Arborii remarcabili ai Aradului – comori ascunse ale orașului, scoase la lumină printr-un tur educativ pe malul Mureșului

arbori
Distribuie:

În cadrul Săptămânii Pădurilor Urbane, zeci de arădeni s-au adunat sâmbătă dimineața în parcul nou din Zona 300 Micălaca, la începutul Traseului Efemeridelor, pentru a participa la un tur ghidat dedicat biodiversității urbane și, mai ales, arborilor remarcabili de pe malul Mureșului.


Evenimentul a fost o invitație la redescoperirea naturii din inima orașului – o natură vie, spectaculoasă, dar adesea invizibilă pentru cei care o traversează zilnic. Cu sprijinul aplicațiilor Merlin (pentru identificarea păsărilor prin cântec) și ObsIdentify (pentru recunoașterea plantelor), participanții au avut parte de o plimbare interactivă și educativă, învățând cum să observe, să asculte și să recunoască speciile locale.

Ghidul turului a fost Ovidiu Pîrv, alături de Gabriel Herlo, ornitolog, care a oferit detalii valoroase despre speciile de păsări și mamifere care trăiesc în Lunca Mureșului și în zonele verzi adiacente orașului.


„Am făcut un tur și am trecut pe la 9 arbori remarcabili care există pe intravilanul Municipiului Arad. Acțiunea de astăzi se încadrează într-o campanie națională de sensibilizare a autorităților. Avem o lege a arborilor remarcabili în România, dar, din păcate, nu avem norme de aplicare pentru ea. Acești arbori sunt inventariați la nivel local, dar nu figurează într-o listă oficială la Agenția de Mediu, Primărie sau alte instituții care ar trebui să fie responsabile de protecția lor”, a subliniat Ovidiu Pîrv.

Printre arborii descoperiți s-au numărat exemplare impresionante de plop negru (Populus nigra) și plop alb (Populus alba), unii având circumferințe care depășesc 700-800 cm. Cel mai mare arbore de pe traseu a fost un plop negru cu circumferința de 800 cm, considerat un adevărat gigant verde al orașului.

Lista arborilor remarcabili documentați:
  • Plop negruPopulus nigra, circumferința: 800 cm

  • Plop negruPopulus nigra, circumferința: 700 cm

  • Plop albPopulus alba, circumferința: 505 cm

  • Plop negruPopulus nigra, circumferința: 575 cm

  • și alți cinci arbori cu circumferințe cuprinse între 502 și 635 cm

https://arboriremarcabili.ro/en/about-project/


După traversarea Podului Decebal spre malul stâng al Mureșului, participanții au făcut un popas la monumentul dedicat deținuților sârbi și gardienilor lor, un loc cu o încărcătură istorică profundă. Monumentul, construit în 1915, amintește de cei aproximativ 5000 de deținuți sârbi încarcerați în Cetatea Aradului în timpul Primului Război Mondial, dintre care circa 4000 au murit de tifos și holeră. Cei 25 de gardieni care i-au păzit au avut aceeași soartă, însă numele lor nu mai sunt vizibile pe monument, din cauza degradării pietrei.

„90% dintre arădeni, cu siguranță, nu știu că există această natură chiar în centrul orașului. Avem atât de multe specii de plante, de animale, vegetație naturală care face parte din patrimoniul viu al Aradului și care trebuie menținut și protejat”, a adăugat Ovidiu Pîrv.

Turul s-a încheiat cu un puternic sentiment de responsabilitate față de mediul înconjurător și cu speranța că acest tip de evenimente va contribui la conștientizarea valorii reale a naturii urbane. Organizatorii și participanții speră ca demersul să continue și să contribuie, în timp, la protejarea oficială a arborilor remarcabili din Arad și din întreaga țară.


Categorie: Știri, Lifestyle
Etichete: Arad, arborii remarcabili, lunca muresului
Distribuie:
Articolul anterior
Lucas Fire Haus INSTAL – soluția completă pentru eliminarea apei din subsol
Articolul următor
Tobogan gonflabil luat de vânt, la Târgul Primăverii de la Expo Arad. Din fericire nu au existat victime

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

retim_6vanatori

Accident de muncă, mortal, la RETIM

Accidentul de muncă a avut loc marți, 15 aprilie, în localitatea Măsca. Unul dintre angajații RETIM din echipa care colectează deșeurile în zona Șiria-Galșa-Mâsca a fost prins în autospeciala de…