[CARTEA SĂPTĂMÂNII] Andrew Davidson-Novosivschei: „Inimă leneșă”

inima lenesa
Distribuie:

Dacă Richard Brautigan ar avea un corespondent în poezia română contemporană, atunci el ar fi Andrew Davidson-Novosivschei.

La drept vorbind, Andrew este la rândul lui un poet român doar prin adopție întrucât trăiește de zece ani în București după ce s-a născut în 1987 în Arizona, SUA. Dar el vorbește și scrie foarte bine în limba română, dovadă concursul de debut „Radu Demetriades” din 2024, organizat de editura Dezarticulat, pe care l-a câștigat. Volumul câștigător se numește Inimă leneșă. Andrew scrie poezie în română și în engleză încă dinainte de debutul în volum și a publicat în revistele Poesis International, Tribuna, Apricity Press, Poetic Stand ș.a.m.d. Poemul „the taste of freedom” a fost nominalizat pentru premiul Pushcart din SUA. În 2022 a expus un show solo „pop-up book” cu versuri ilustrate la Diptych Art Space. A fost invitat la festivaluri precum Poezia e la Bistrița, Festivalul Internațional de Poezie București, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și la cluburi de lectură precum Cenaclul Republica și Institutul Max Blecher. Traducerile sale literare s-au publicat în reviste precum Asymptote Journal, Trafika Europe ș.a.m.d. și au câștigat burse de la Institutul Cultural Român și FILIT.

Simona Popescu, distinsă poetă, prozatoare și eseistă, care îl cunoaște foarte bine pe Andrew Davidson-Novosivschei, îl definește astfel:

Inimă leneșă e o carte scrisă în limba română de un tânăr american, poet și traducător, Andrew Davidson-Novosivschei. (În paranteză fie spus, am avut o contribuție aici, se adaugă și un detaliu legat de Gellu Naum, dar e o poveste pentru altădată.) Iată, așadar, un debut cu totul neobișnuit. O descriere a volumului în cîteva cuvinte? Minimalism, (auto)ironie, directețe, paradox, o expresivitate specială care decurge și din modul de întrebuințare a unei limbi străine – iar asta vine la pachet cu o percepție a realității marcată de insolitare. Alternare de umor, absurd, perplexitate, franchețe. Fiecare secvență de text e un fel de cutie a lui Joseph Cornell (celebrul artist american, suprarealist, pionier al colajelor, montajelor, asamblajelor) unde sînt aduse la un loc, metonimic, elemente din realitate care, prin juxtapunere, creează un efect de stranietate. (…) Uneori, flash-uri care amintesc de avangardă, de Tristan Tzara, de pildă, sau de poezia de început a lui Gellu Naum (pe care, de altfel, l-a și tradus în limba engleză). Fotograme, biografeme, snapshot-uri. Maxim de sens în minim de cuvinte. Un volum surpriză, așadar. Bine ai venit în literatura română, Andrew Davidson-Novosivschei!”


poezie cu bani

eternitatea

există

dar paradis

nu decât

cel fiscal


poezie cu mai mulți copii

drăguți sunt

copilașii

 

drăguți sunt

cățelușii

 

urâți sunt

împreună


poezie cu fântână

eu sunt

fântâna

dacă mila

de mine

este apa


poeții viitorului

poeții viitorului

vor fi la fel de buni

numai că vor avea

mai multe brățări


poezie cu față de masă

sunt zile

dedesubtul cărora

scap lesne

ca fața de masă

de sub tacâmuri

pahare farfurii

alteori

zbeng


dar să ne și bucurăm

gândește-te că azi

ne-a dat dumnezeu

să intre oala cu ciorbă

în frigider

fără să scoatem

nici pepenele

nici muștarul


poezie cu trambulină

o doamnă coboară

de pe trotuar

își ridică ușor rochia

și în stradă

încearcă să nu

zâmbească


poezie cu urs

instinctele sunt

semnale de avertizare

către un urs pungaș

pe calea mântuirii


poezie cu două cuțite

la aeroport

într-o țară normală

un călător mănâncă

un croasant

cu două cuțite


end run

am renunțat

la scris

stau

la ușile unei biserici

unde le spun

doamnelor

că sunt de treabă


Citește și:


 

Categorie: Cultură
Etichete: Andrew Davidson-Novosivschei, CARTEA SĂPTĂMÂNII, Inimă leneșă
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Trei ore s-au luptat pompierii cu focul, vântul și materialele combustibile din jurul halei de la Indagrara | Cauza probabilă de producere a incendiului care a speriat Aradul „este în curs de stabilire”
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Bibarț își dorește ca de Revelion să avem „Unitate Militară pe sistem containere” în Gai, iar de anul viitor, Cetatea | Înregistrarea ședinței CLM, în care s-a votat în unanimitate pentru DEMOLARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…