Conferință de presă „cu puștile pe masă” la sediul IPJ Arad | Au fost prezentate armele artizanale letale confiscate de polițiști la începutul lunii aprilie în zona Secaș-Gurahonț

conferinta ipj arad aprilie 2025 pr
Distribuie:

Joi, 17 aprilie, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Arad, conducerea instituției a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată activitatea polițiștilor din primele trei luni ale anului, dar și în detaliu, cu armele pe masă, cea mai recentă acțiune a  Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, de la începutul lunii aprilie în zona Secaș-Gurahonț: 28 de percheziții, nu mai puțin de 14 arme letale confiscate și patru persoane plasate sub control judiciar. (vezi articolul [ACTUALIZARE 2] Patru persoane plasate sub control judiciar 60 de zile).



Despre armele ridicate în urma perchezițiilor din 6 aprilie, a dat detalii în conferința de presă, comisarul șef de poliție Ovidiu Budea, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Arad:

Nu numărul mare de arme și muniție a șocat, ci faptul că multe dintre acestea au fost confecționate artizanal, cu mecanisme complexe de funcționalitete, sau au fost modificate. Deși armele confecționate păreau rudimentare, țevile fiind sudate în mai multe puncte, și erau ilegale, acestea erau periculoase odată folosite. În urma perchezițiilor a fost găsită inclusiv o flintă, funcțională sub toate aspectele. Materialul folosit pentru arme era adunat de cel care făcea armele, pe care le confecționa într-un atelier. Cele 14 de arme nu au fost chiar atât de ușor de găsit de către polițiștii, mare parte dintre ele fiind ascunse în pereți falși sau în diferite părți ale proprietăților în care au descins și chiar în pădure.


Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni ale anului 2025

Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 1.410 fapte, dintre care 811 infracțiuni judiciare, 188 de natură economico-financiară și 411 de altă natură, înregistrându-se o scădere față de acceași perioadă a anului trecut, cu aproximativ 23,3%.

În mediul urban, au fost înregistrate 992 de fapte, o scădere cu 304 fapte față de anul precedent, iar în mediul rural, 417, o scădere cu 124 de fapte.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate în primele 3 luni ale anului, 768 se regăsesc în municipiului Arad (aproximativ 54%). Acceași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 939 de fapte.

Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 178 de fapte. Principalele infracțiuni sesizate în primele 3 luni rămân, și în acest an, cele contra patriomniului, pe trend descrescător (-2,49%): 655 de fapte sesizate în 2025, față de 734 în primele 3 luni din 2024. Dintre acestea, 352 au reprezentat furturi, înregistrând o scădere cu aproximativ 2,50%.

Majoritatea categoriilor de furt sunt în scădere, singurul indicator unde sunt creșteri fiind furturile din locuințe: +8 fapte.

Infracționalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 67 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 105 fapte (-38.95%). Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale stradală au fost, în primul trimestru al anului, furturile: 50 de fapte față de 49, anul trecut. Din numărul total, aproximativ 88% au fost în municipiul Arad.

Polițiști arădeni au intervenit la 3.273 de sesizări (mai multe cu 186 față de 2024), din care 2.830 sesizate prin 112.
564 de persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, față de 492 în anul precedent. Au fost dispuse măsuri preventive față de 82 de persoane, (mai puțin cu 4 față de anul anterior).


Polițiștii arădeni au emis, în primele 3 luni ale acestui an, 29 de ordine de protecție provizorii (față de 58 în anul precedent), toate confirmate de unitățile de parchet. În primele 3 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 247 de cazuri de violență domestică (față de 230
în 2024) din care 146 în mediul urban (131 în 2024), și 101 în mediul rural (99 anul trecut).


Siguranța rutieră rămâne o prioritate a poliției arădene, fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 403 acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto
Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri.

În primele 3 luni ale anului, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere: neacordarea priorității de trecere vehiculelor, abaterile bicicliștilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor, viteza neregulamentară, și depășirea neregulamentară.

Numărul de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere a rămas același cu cel de anul trecut:4. A scăzut numărul accidentelor grave, de la 16 în 2024 la 14 în 2025, și al numărului de persoane rănite grav, de la 13 în 2024 la 11 în 2025. Cu privile la accidentele ușoare, acestea au scăzut cu 9, în acest an fiind înregistrate 74, în care au fost rănite ușor 89 de persoane (față de 103 în 2024).

De asemenea, a fost înregistrată o scădere a constatărilor de infracțiuni la regimul circulației rutiere, de la 216 în 2024 la 157 (-14,5%). Numărul de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în primele 3 luni ale acestui an este 5.580, în scădere față de anul precedent cu 38%. Au fost reținute 358 de permise de conducere și retrase 353 de certificate de înmatriculare.


Siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. În perioada de referință au fost înregistrate 5 fapte de natură penală, față de 15, în aceeași perioadă din 2024.

Totodată, continuă activitățile preventive în mediul școlar, desfășurate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, precum și polițiștii din cadrul subunităților.

În acest context, la nivelul I.P.J. Arad se acționează pe mai multe direcții, în baza unor planuri de măsuri care prevăd activitățile în care efectivele noastre sunt angrenate.


Cu privire la măsurile pe care le-am luat pentru prevenirea evenimentelor neplăcute în timpul manifestărilor religioase, vă asigurăm de prezența efectivelor aflate în serviciu, care, pentru aceste evenimente, au fost suplimentate cu polițiști din celelelate structuri .

În toată această perioadă, continuăm activitățile derulate cu instituțiile din domeniu, pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase și pestei porcine.


Citește și:

IPJ Arad | Activitatea Inspectoratului din anul 2024 și prioritățile în 2025

[ACTUALIZARE 2] Patru persoane plasate sub control judiciar 60 de zile


 

Categorie: Știri, Video
Etichete: activitate primele trei luni din 2025, arme artizanale, arme letale, chestor Dan Stoicănescu, IPJ Arad, Ovidiu Budea
Distribuie:
Articolul anterior
Vinerea Mare – zi de post și doliu total | Credințe strămoșești, interdicții și practici religioase la români
Articolul următor
GÂNDURI LA 80 DE ANI DE VIAȚĂ AI „BĂTRÂNEI DOAMNE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie