[Profile în câteva linii] DIANA ACHIM

diana achim
Distribuie:

De peste un deceniu și jumătate, am o colaborare apropiată cu DIANA ACHIM. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari și rare iubiri, dublate de o loialitate absolută. Omul, tânăr sau vârstnic, cultivat sau aflat la început de drum al cunoașterii, găsește în Diana Achim o profundă dăruire și o superioară înțelegere, exprimând, cu franchețe, dar neostentativ, puncte de vedere care zidesc și nicidecum nu demolează.

Opiniile DIANEI ACHIM sunt exprimate cu profesionalism, dar cu blândețe, mereu cu invitația spre dialog, iar, uneori, cu încăpățânări întemeiate pe principii și pe experiențe personale. Desigur, prostănacii nu o pot iubi, cu toate că atitudinea ei este pacifistă, dar necruțătoare în profunzime. Colegiul Național „Moise Nicoară” are șansa de a-i fi director, reînnodând, astfel, tradiția personalităților importante care s-au aflat la „cârma” acestuia și la care se raportează mereu, cu modestie și adâncă prețuire.

DIANA ACHIM iubește școala la care s-a format la începuturile sale – Colegiul Național „Moise Nicoară” – și este  recunoscătoare oamenilor cu care s-a întâlnit aici. Mirela Mureșan, care i-a fost dirigintă și profesoară de limba și literatura română îi este, în continuare, mentor, iar profesorii Ioan Biriș – filosofie, Doru Ianculescu – matematică, Diana Gonczi – limba franceză sunt rememorați cu admirație.

DIANA ACHIM crede cu tărie în puterea educației.

Ca profesor, are o experiență de 28 de ani, doi la o școală gimnazială din mediul rural, 14 la un liceu tehnologic, 12 ani la „Moise Nicoară”. La școala sa „de suflet” încearcă, precum însăși mărturisește, să ofere un cadru al formării de valori și al descoperirii de sine. Educația completă nu înseamnă numai  pregătirea științifică, care, la „Moise Nicoară”, se dorește a fi de excelență, ci o cale de acces la reperele axiologice fundamentale ale lumii.

Ca director de peste șapte ani, DIANA ACHIM nu se consideră „șef”, ci, mai degrabă, „responsabil”. Stilul său managerial este democratic, apelând mereu la negociere, la valorificarea experienței și a ideilor colegilor săi, pe care îi admiră, și, nu în ultimul rând, contând pe creativitatea elevilor și pe competența unor părinți, care prețuiesc școala, fiind ei înșiși oameni educați. Funcția de director la „Moise Nicoară” este o datorie de păstrare a strălucitei tradiții a școlii, a performanței, dar și pentru orientarea spre un viitor, cu o predictibilitate greu de formulat în contextul actual. Strategia pe care a construit-o, în echipă cu colegii săi, pe termen mediu și lung, are ca principiu interdisciplinaritatea și transdisciplinaritatea, o mai veche preocupare de pionierat a profesorilor de la „Moise Nicoară”.

Oamenii care contează pentru DIANA ACHIM sunt FAMILIA, COPIII, PRIETENII și toți cei pe care îi admiră pentru competența lor culturală și, mai ales, pentru probitatea  morală. Să reținem că PASIUNEA sa este naratologia, dar și lectura, pictura, muzica și înotul, iar valorile sale sunt DRAGOSTEA și CREDINȚA.

Absolventă a Colegiului Național „Moise Nicoară” în 1992, a Facultății de Litere, Filosofie și Istorie a Universității de Vest din Timișoara în 1997, și-a susținut, în anul 2017, doctoratul cu teza „Ipostaze ale naratorului în discursul narativ literar”, cu calificativul „Magna cum laude”, avându-l coordonator pe prof.univ.dr. Ionel Funeriu.

A fost inspector școlar de limba și literatura română (2012-2015), și, mai mulți ani la rând, Membru în Comisiile Centrale ale Olimpiadelor Naționale legate de disciplina Limba și literatura română, președinte al Consiliului consultativ al profesorilor de limba și literatura română din Arad. Este membru în Consiliul consultativ al directorilor din Arad, precum și în Comisia de etică la nivel județean.

Diversele responsabilități nu au împiedicat-o pe DIANA ACHIM să fie coautor a patru cărți, să publice studii de specialitate și articole consistente în reviste de specialitate sau să participe, ca autor sau coautor al unor ateliere și lucrări în cadrul simpozioanelor naționale și internaționale. Este formator național și mentor de practică pedagogică. De-a lungul anilor, a fost distinsă cu Diplome și Certificate de excelență, dar și cu Meritul pentru învățământ în grad de Ofițer, acordat de Președintele României prin Decret în anul 2004. Cu toate acestea, cele mai mari satisfacții profesionale vin de la elevii care au obținut, de-a lungul anilor, rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale sau, pur și simplu, au ajuns oameni integri.

Diana Achim își urmează destinul, străduindu-se, alături de colegii ei, despre care spune că sunt extraordinari, să confere Colegiului Național „Moise Nicoară” strălucirea probată prin timp, chiar în momente de restriște. SUCCES, în continuare!

OPINIA despre DIANA ACHIM a unui fost elev:

„Există profesori care îți predau lecții și profesori care îți schimbă viața. Diana Achim, pentru unii dintre noi, care nu am avut parte de mamă și de tată, a fost totul. Când nu era profesor, era dirigintă. Când nu era dirigintă, era mentor. Când nu era mentor, era – și este în continuare – mama „spirituală” a zeci, poate chiar sute de elevi. Datorită ei am învățat să privesc dincolo de ceea ce se vede, să caut un sens mai profund, să îmi clădesc viața pe valori care nu se schimbă odată cu vremurile. Orele ei la clasă nu erau simple lecții, nu erau plictisitoare sau rigide, ci transdisciplinare, îmbinând cunoașterea cu viața, teoria cu practica, rațiunea cu spiritul. Ne provoca să gândim, să ne punem întrebări, să facem conexiuni acolo unde alții vedeau doar pagini de manual. În felul ei unic, ne-a învățat să fim rebeli în fața mediocrității și a conformismului care ne înconjoară. Prin felul ei de a fi, ne-a oferit nu doar cunoștințe, ci și o relație cu verticala, iar pentru asta, orice «mulțumesc» ar fi prea mic. Cu recunoștință, Michel Suna, 32 de ani, tată a trei copii și designer grafician.”


 

Categorie: Opinii
Etichete: Colegiul Național Moise Nicoară, Diana Achim, Profile în câteva „linii”
Distribuie:
Articolul anterior
Panică în toiul nopții! 25 de oameni au fost evacuați dintr-un bloc cu 6 etaje de pe „Victoriei” după ce, la ora 3.30, a izbucnit un incendiu la etajul 2
Articolul următor
[CARTEA SĂPTĂMÂNII] Smaranda Vultur: „Francezi în Banat, bănățeni în Franța”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

alexandru v. mureșan

„DIE GEDANKEN SIND FREI” (1)

[A.A. (= atenționarea autorului…). Mă aflu tot mai aproape de împlinirea a trei sferturi de veac de când fac umbră pământului (2026)… Degeaba sau nu… asta vor decide alții. Acum,…