A murit marele scriitor peruan Mario Vargas Llosa

vargas llosa
Distribuie:

Ultimul capitol| Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și una dintre figurile centrale ale literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani. Decesul său, a survenit duminică, și a fost anunțat printr-o declarație a copiilor săi, Álvaro, Gonzalo și Morgana Vargas Llosa. Ultimul său roman, lăsat moștenire literaturii universale, l-a publicat în 2023: Le dedico mi silencio (Îți dedic tăcerea mea) și a fost descris ca o scrisoare de dragoste către Peru și către muzica criolla, amestecul distinctiv al țării de valsuri europene cu influențe afro-peruviene și andine. Conform dorinței sale, nu va avea loc nicio ceremonie publică, iar rămășițele sale vor fi incinerate în cadrul unei ceremonii private.

Vargas Llosa a trăit o mare parte din viață în Europa, stabilindu-se în Spania și Franța. În 2011, a fost înnobilat cu titlul de Marqués de Vargas Llosa de către regele Juan Carlos I al Spaniei, iar în 2023 a devenit membru al Academiei Franceze, fiind primul scriitor care a primit această onoare fără să fi publicat în limba franceză.


De-a lungul unei cariere care s-a întins pe mai bine de 50 de ani, Vargas Llosa a explorat tema puterii și corupției într-o serie de romane, printre care Ora eroului, Conversație la Catedrală și Sărbătoarea țapului. 

Viața sa a fost la fel de colorată ca ficțiunea sa: Vargas Llosa a lansat o candidatură eșuată la președinția Peruului, a întreținut un conflict de lungă durată cu Gabriel García Márquez și a fost laureat al Premiului Nobel în 2010.

Născut în Arequipa, în 1936, Vargas a început să lucreze ca reporter de investigații la doar 15 ani. Patru ani mai târziu, a fugit cu mătușa sa prin alianță, Julia Urquidi, care avea 32 de ani – un gest pe care tatăl său l-a numit „un act viril”.

În 1963, primul său roman, Ora eroului, a fost publicat în Spania. Dar această poveste despre o crimă petrecută la Academia Militară Leoncio Prado – unde Vargas Llosa a studiat timp de doi ani în adolescență – și despre mușamalizarea ulterioară a fost considerată atât de șocantă în Peru încât se spune că 1.000 de exemplare au fost arse în curtea școlii.

Vargas Llosa s-a aflat în centrul boom-ului literaturii latino-americane, alături de scriitori precum Julio Cortázar, Carlos Fuentes și Márquez. Pe măsură ce profilul său public creștea, Vargas Llosa s-a implicat tot mai mult în politică. S-a distanțat de marxismul tinereții sale, a găzduit o emisiune de televiziune în Peru și, în 1984, a refuzat oferta președintelui conservator Fernando Belaúnde Terry de a deveni prim-ministru.

În 1987, Vargas Llosa a strâns o mulțime de 120.000 de oameni la un miting în Lima, protestând împotriva planurilor de naționalizare a sistemului financiar peruan, și și-a lansat candidatura la președinție. Trei ani mai târziu, după numeroase apeluri abuzive și amenințări cu moartea, a fost învins în turul al doilea de Alberto Fujimori și a părăsit țara în câteva ore.

Vargas Llosa a obținut cetățenia spaniolă în 1993, continuând să scrie piese de teatru, eseuri și romane. Sărbătoarea țapului, publicat în 2000, a pătruns în mintea dictatorului dominican Rafael Trujillo, cu un efect tulburător. Romanul său din 2006, Fata rea, urmărește o poveste de dragoste intermitentă desfășurată pe parcursul a peste 40 de ani.

Când Academia Suedeză l-a contactat în 2010, Vargas Llosa a crezut inițial că e o glumă. Premiul Nobel a fost „un basm de o săptămână”, declara pentru The Guardian în 2012, dar „un coșmar timp de un an”, atenția publică fiind atât de mare încât abia mai putea scrie: „Nici nu-ți poți imagina presiunea de a da interviuri, de a merge la târguri de carte.”

Laureatul a folosit noua sa platformă globală pentru a denunța manipularea din presa peruană, propaganda Federației Ruse și pe Donald Trump. Cu toate acestea, în mai 2022, a declarat că îl va sprijini pe fostul lider de extremă dreapta din Brazilia, Jair Bolsonaro, în fața lui Luiz Inácio Lula da Silva, în alegerile generale.

În ciuda profilului său internațional, Vargas Llosa a continuat să scrie ficțiune, publicând patru romane după ce a primit Nobelul.

În 2023, a anunțat că noul său roman Le dedico mi silencio (Îți dedic tăcerea mea) va fi ultimul, declarând pentru La Vanguardia: „Deși sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul. Dar nu voi înceta niciodată să muncesc și sper să am puterea să continui până la final.” Le dedico mi silencio a fost descris ca o scrisoare de dragoste către Peru și către muzica criolla, amestecul distinctiv al țării de valsuri europene cu influențe afro-peruviene și andine.


Llosa în România

Pe 17 septembrie 2005 a călătorit, pentru a doua oară – prima vizită fiind în 1995, în România ca să participe la lansarea a două dintre romanele sale, publicate într-o serie de autor de Editura Humanitas, ocazie cu care a vernisat și o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul Ovidius 2005 pentru „valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertății de expresie și a toleranței interetnice”.

În 2013, laureatul Nobel a revenit în România, la Cluj. Acesta a fost actor în piesa sa „O mie şi una de nopţi” – spectacol pus în scenă Teatrul Național din Cluj

La intrarea in Teatrul Național din Cluj, scriitorul a împărțit autografe. Apoi a intrat în sala unde s-a jucat piesa „O mie şi una de nopţi”. Mario Vargas Llosa a jucat și el in piesă, timp de aproximativ cinci minute. La finalul piesei, Mario Vargas Llosa a urcat pe scenă, în aplauzele spectatorilor. Iar la finalul spectacolului a făcut declaraţii despre piesă. „Mi-a plăcut foarte mult. Cred că este foarte personală, foarte originală tinerească, cu ceva umor şi, de asemenea, cu o tentă latino-americană. Mi- a plăcut. Actorii sunt foarte buni. Prestaţia a fost excelentă”, a spus scriitorul.  Mario Vargas Llosa a fost actor în piesa sa şi în alte reprezentaţii susţinute pe scenele lumii.

Un alt moment important al vizitei sale la Cluj din 2013, s-a desfăşurat în Aula Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, unde Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Programul lui Mario Vargas Llosa în România s-a  încheiat cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, găzduită de scriitorul român Gabriel Liiceanu. Cei doi au purtat un dialog în faţa publicului, pe tema rolului pe care ar trebui să îl aibă ficţiunea în viaţa noastră.


Interviu cu Mario Vargas Llosa realizat de TVR în 2013: https://youtu.be/Rj4zm51xAcU?si=xffyYrYwoTsg_T7Q


Lista operelor publicate:

1. Ficțiune:

  • Los jefes (Șefii), povestiri, 1959 – debutul în volum
  • Orașul și câinii (ed. III, Humanitas, 2005)
  • Casa verde, 1966
  • Pantaleone și vizitatoarele, 1973(ed. Albatros,1998)
  • Elogiul mamei vitrege, 1988, (ed. II. Humanitas, 2005)
  • Istoria lui Mayta, 1984
  • Conversație la Catedrală, 1969 (traducere Mihai Cantuniari, RAO, 2004)
  • Războiul sfârșitului lumii, 1981 (traducere Mihai Cantuniari, Cartea Românească, 1986)
  • Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, 1986
  • El hablador (Povestașul) (1987) (traducere Coman Lupu, Humanitas, 1992)
  • Sărbătoarea țapului, Allfa, 2002
  • Calea spre paradis, 2001 (rom. „Paradisul de după colț” – ed. Humanitas, 2004) 
  • Lituma în Anzi, 1993 (Humanitas 2005)
  • Mătușa Julia și condeierul, 1977
  • Caietele lui Don Rigoberto, 1997
  • Rătăcirile fetei nesăbuite 2006
  • El sueño del celta, 2010
  • El heroe discreto (Roman, 2013)

2. Teatru

  • Kathie și hipopotamul, 1983
  • La Chunga, 1986
  • Domnișoara din Tacna, 1981
  • Seniorul balcoanelor, 1993

3. Eseuri, critică literară

  • García Márquez: Povestea unui deicid (dizertația tezei de doctorat la Universitatea Complutense, 1971
  • La novela(Romanul), non-fiction, 1968
  • Istoria secreta a unui roman, 1971
  • Orgia perpetuă. Flaubert si doamna Bovary, eseu despre romanele lui Gustave Flaubert și despre bovarism, Allfa, 2001
  • Intre Sartre si Camus, 1981
  • Peștele în apă, autobiografia sa, conține povestea candidaturii la Președinția statului Peru
  • Făcând valuri
  • Limba pasiunii
  • Scrisori către un tânăr romancier, Humanitas, 2005
  • Adevărul minciunilor, Humanitas, 2005
  • Tentația imposibilului Humanitas, 2005;

Ultimul său roman, lăsat moștenire literaturii universale, l-a publicat în 2023: Le dedico mi silencio (Îți dedic tăcerea mea).


Premii literare:
  • Premiului „Miguel de Cervantes”, considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american
  • Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani, 1996
  • Premiul Criticii și Premiul Internațional de literatură Romulo Gallegos pentru Casa Verde (1966)
  • Premiul Planeta – pentru Lituma în Anzi (1993)
  • Premiul Nobel pentru Literatura (2010)

Foto: Casa Mario Vargas Llosa: el museo virtual del escritor peruano / El comercio


 

Categorie: Cultură, In memoriam
Etichete: a murit, Mario Vargas Llosa, Premiul Nobel pentru Literaturră 2010, scriitor peruan
Distribuie:
Articolul anterior
Vernisajul expoziției „Adevăr și tăgadă”, la Galeria Brăteanu
Articolul următor
Beat și cu permisul anulat, un șofer arădean a fost reținut în trafic și propus pentru arestare după o urmărire ca-n filme

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…