[ACTUALIZARE] 18 inculpați dintre cei 23 de traficanți de migranți reținuți ieri de DIICOT – propuși pentru arestare | Vezi ce au găsit polițiștii la percheziții

diicot
Distribuie:

[ACTUALIZARE 1] (17 decembrie, 2024):

Urmare comunicatului de presă nr. 1 din data de 16.12.2024, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 16 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea a 23 de inculpați (dintre care 3 cetățeni străini) și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor  de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate sumele de 122.410 euro, 13.400 USD, 59.383 de lei  și 300 CHF, înscrisuri,  sisteme informatice,  dispozitive de stocare a datelor, două pistoale supuse autorizării, deținute ilegal, o armă airsoft, două săbii, o cantitate de canabis, precum și alte mijloace de probă.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă a 18 dintre inculpații reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de alți 5 inculpați, procurorii DIICOT –  Serviciul Teritorial Timișoara au luat măsura controlului judiciar.

Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara  și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

Acțiunea a beneficiat sprijinul  polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate,  polițiștilor de frontieră ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și unităților subordonate, luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Timiș și jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. – Conform cu Comunicatul de presă remis de DIICOT la data de 17.12.2024


[TITLUL INIȚIAL] (16 decembrie, 2024): ÎN DESFĂȘURARE | PERCHEZIȚII la 69 de adrese din Arad și alte 12 județe pentru constituirea unui grup infracțional organizat și TRAFIC DE MIGRANȚI

Astăzi,  16 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara  și ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara pun în aplicare 69 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș, Argeș, Arad, Caraș- Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Sibiu și municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.


Cercetările efectuate au stabilit că, în cursul anului 2023, mai mulți făptuitori (cetățeni străini) au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, la care au aderat mai mulți cetățeni români, având ca  scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.


Gruparea de criminalitate organizată a acționat pe mai multe paliere, respectiv recrutarea pe teritoriul Turciei a grupurilor de migranți și  pregătirea acestora în scopul îmbarcării în mijloacele de transport pentru trecerea în mod fraudulos în Bulgaria și ulterior în România.

După pătrunderea în țară a migranților, era activat segmentul de transfer către locurile de adăpostire și de îmbarcare în automarfare.

Astfel, o parte dintre membrii grupării de criminalitate organizată, au avut ca atribuţii racolarea şoferilor care se ocupau cu preluarea, transportul şi conducerea migranţilor de la anumite locaţii din vestul țării până în zona parcărilor unde  erau transferaţi în camioane.

Un alt palier, format din transportatori (persoane de naționalitate română)  primeau de la organizatori locaţiile de preluare şi de debarcare şi  realizau transportul migranţilor, pe care îi predau ultimului eșalon format din şoferii de camioane şi antemergători.

Probele administrate în cauză au relevat că, în perioada iunie – decembrie 2024 au fost depistate și oprite 136  asemenea transporturi însumând aproximativ 1.000 de cetăţeni străini de origine afro-asiatică.


Sunt puse în executare 69 mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Acțiunea beneficiază de sprijinul  polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate,  polițiștilor de frontieră ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și unităților subordonate,  luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din Inspectoratul de Poliție Județean Timiș și jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.


Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Conform cu COMUNICATUL DE PRESĂ remis de DIICOT la data de 16.12.2024


 

Categorie: Știri, Recomandări
Etichete: constituirea unui grup infracțional organizat, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara., percheziții, trafic de migranti
Distribuie:
Articolul anterior
PĂLĂVRĂGEALĂ DESPRE CONDIȚIA UMANĂ (2)
Articolul următor
PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale s-au pus de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare | VEZI MĂSURILE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie