[ACTUALIZARE 4] Teodora Ciunta a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

ciunta teodora
Distribuie:
[ACTUALIZARE 4]

Tribunalul Arad a pronunțat luni, 05 februarie, sentința în dosarul de trafic de influență – instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad al Teodorei Ciunta. Aceasta a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare,  confiscarea celor 5.000 de euro primiți în urma flagrantului și 120 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Consiliului Local al orașului Curtici sau al Consiliului Local al comunei Macea pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art. 291 alin. 1 Codul penal condamnă pe inculpata CIUNTA TEODORA la pedeapsa de: – 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă;

În temeiul dispoziţiilor art. 67 Cod penal, aplică inculpatei CIUNTA TEODORA pedeapsa complementară a interzicerii exercitării următoarelor drepturi prevăzute de art. 66 lit. a), b) şi k) Cod penal, pe o perioadă de 4 (patru) ani ce se va executa în condiţiile art.68 al.1 lit.b Cod penal. – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat: – dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

În temeiul dispoziţiilor art. 65 Cod penal, aplică inculpatei CIUNTA TEODORA pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a) , b) şi k) Cod penal, ce se va executa în situaţia revocării sau anulării suspendării sub supraveghere a executării pedepsei şi a executării acesteia în detenţie.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 al.1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal.

În temeiul dispoziţiilor art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.94 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.93 alin.1 lit.c)-e) Cod penal, se comunică Serviciului de Probaţiune Arad.

În temeiul dispoziţiilor art.93 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpata Ciunta Teodora va executa obligaţia de a frecventa unul din programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul dispoziţiilor art.93 alin.3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ciunta Teodora va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al oraşului Curtici sau a Consiliului Local al comunei Macea pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

În baza art.91 alin.4 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatei CIUNTA TEODORA asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în sensul revocării măsurii suspendării sub supraveghere a pedepsei şi executării acesteia în detenţie.

În temeiul art.291 alin.(2) Cod.penal şi art.112 alin.(1) lit.d) Cod.penal confiscă de la inculpata Ciunta Teodora suma de 5000 Euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar Leu/Euro al BNR din ziua plăţii.

În temeiul art.404 alin 4 lit.c Cod Proc.penală, art. 249 al.1 Cod Proc.Penală dispune înfiinţarea sechestrului asigurator şi al popririi asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile şi a conturilor inculpatei Ciunta Teodora, până la concurenţa sumelor de 2000 lei şi 5000 Euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar Leu/Euro al BNR din ziua plăţii în vederea garantării executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale precum a cheltuielilor de judecată.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpat Ciunta Teodora la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 1000 lei în faza de urmărire penală. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată, motivată şi redactată, în data de 05 februarie 2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatei şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  33/2024  05.02.2024


În 6 februarie 2023, fosta angajată a Primăriei Arad a fost prinsă în urma realizării unui flagrant, primind 5.000 de euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

Teodora Ciunta mai are pe rol un proces de infracțiuni de corupție, instrumentat de procurorii DNA Timișoara. În rechizitoriu, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze: angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești, angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

Procurorii DNA Timișoara au solicitat arestarea preventivă a femeii, însă instanța a decis ca aceasta să fie plasată sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar ulterior această măsură a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar. În 2019, Teodora Ciunta a plecat  din Primăria Arad tot din cauza unor acuzații de primire de foloase necuvenite.


[ACTUALIZARE 3] (19.10.2023): Procurorii DNA au primit o palmă de la judecătorii Curții de Apel Timișoara în dosarul „angajărilor în numele partidului” făcute de Ciunta Teodora: trebuie să REFACĂ RECHIZITORIUL

Judecătorii Curţii de Apel Timişoara  au decis  joi, 18 octombrie, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara trebuie să refacă rechizitoriul sub aspect material în dosarul prin care Ciunta Teodora a fost trimisă în judecată pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată. Magistrații au identificat un viciu de procedură, respectiv existența la dosarul cauzei a două rechizitorii:  unul datat 28.02.2023 şi unul datat 30 mai 2023.  Procurorii DNA Timișoara au la dispozție  5 zile de la comunicarea încheierii însoţite de dosarul cauzei, să remedieze neregularităţile actului de sesizare, să  înlăture fizic cele două rechizitorii aflate la dosarul cauzei şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei. 


Solutia pe scurt În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 347 Cod procedură penală, admite, contestaţia formulată de inculpata Ciunta Teodora, împotriva Încheierii penale nr. 209 din 14 iunie 2023 pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad în dosarul nr. 739/108/2023/a1; desfiinţează încheierea penală şi în soluţionarea cauzei:

În baza art. 345 alin. alin. 1 şi alin. 2 Cod procedură penală, admite în parte cererile şi excepţiile invocate de inculpata Ciunta Teodora; după cum urmează: Constată la dosarul cauzei existenţa a două rechizitorii unul datat 28.02.2023 şi unul datat 30 mai 2023, aspect ce contravine art. 328 alin. 3 Cod procedură penală, sub aspectul unicităţii rechizitoriului/soluţiei procurorului la terminarea urmăririi penale. Dispune refacerea rechizitoriului sub aspect material, de către parchet, în limitele dispuse de instanţa de fond şi cu respectarea limitelor iniţiale ale investirii instanţei; urmând ca rechizitoriul refăcut să înlocuiască fizic rechizitoriile existente, care vor fi înlăturate de la dosarul cauzei. Rechizitoriul refăcut şi copii certificate ale acestuia se vor depune în exemplare suficiente pentru comunicarea acestuia către inculpată. Rechizitoriul regularizat, va purta aceeaşi dată a emiterii cu cel al rechizitoriului iniţial (data de 28.02.2023), acesta putând să poarte menţiunea suplimentară „Regularizat potrivit încheierii Judecătorilor de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Timişoara din data de 18.10.2022 pronunţată în dosarul nr. 739/108/2023/a1” Respinge în rest cererile şi excepţiile invocate în cauză. În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii însoţite de dosarul cauzei, P.Î.C.C.J.- Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara va remedia neregularităţile actului de sesizare, potrivit celor anterioare; va înlătura fizic cele două rechizitorii aflate la dosarul cauzei şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată; ori solicită restituirea cauzei. În baza art. 275 alin 3 Cod procedură penală, cheltuieli judiciare avansate de stat în soluţionarea contestaţiei, efectuate până la data prezentă, rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 18 octombrie 2023.

Document: Încheiere finală camera preliminară  188/2023  18.10.2023


[ACTUALIZARE 2] ( 02 martie 2023): Ciunta Teodora – trimisă în judecată pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată

Procurorii DNA Timișoara au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Ciunta Teodora pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată.

[COMUNICAT DNA]

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 154/VIII/3 din 7 februarie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliua unei inculpate pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze:
– angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești,
– angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara;
– obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului.

În contextul menționat mai sus, la data de 06 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE al DNA


[ACTUALIZARE 1] (07.02.2023, ora 22.00): Pe judecători i-a apucat mila de traficanta de influență Ciunta Teodora: 30 de zile în AREST LA DOMICILIU… „că e o finuță”
Tribunalul Timiș a dispus măsura arestului doar la domiciliu pentru 30 de zile a inculpatei Ciunta Teodora.

E de neimaginat câtă milă i-a încercat subit pe judecători pentru cineva care a săvârșit cu tupeu o asemenea faptă. Dacă nici sumele pretinse și primite, dovedite în acest caz, nu i-au convins că ceva e putred și e o dovadă a unui mod efectiv de viață al unor personaje bine întrepătrunse cu politica, puteau măcar să se simtă ofensați că persoana pe care o judecă cu atâta indulgență, face mișto de ei. Adică, nu cu mult înainte (ianuarie 2023), Parchetul Tribunalului Arad te trimite în judecată pentru o faptă similară, iar tu continui să pretinzi bani promițând că ai influență asupra unor înalți funcționari – ăsta tupeu!

Complet: C1DL
Tip solutie: Încheiere

Solutia pe scurt: În baza art. 227 C.pr.pen. respinge propunerea Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA- Serviciul Teritorial Timişoara în dosarul nr. 140/ P/2022. În temeiul art. 227 alin. 2 C.pr.pen. rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. d), art. 222 alin. 1 şi art. 223 alin. 2 C. pr. pen. dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpata Ciunta Teodora, constând în obligația de a nu părăsi imobilul situat în orașul (…), fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 07.02.2023 până la data de 08.03.2023, inclusiv.

În baza art. 221 alin. 2 C. pr. pen., pe durata arestului la domiciliu, instituie în sarcina inculpatei Ciunta Teodora, următoarele obligații: a) să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemată; b) să nu comunice cu martorii Ardelean Loredana- Claudia, Andrica Mădălina Andreea, Leac Geanina, Ardelean Claudiu- Ioan, Andrica Darius Daniel, Andrica Teodora Andrada, Chimiec Daniel și Chimiec Larisa Georgiana, direct sau indirect, pe nicio cale.

În baza art. 221 alin. 9 C. pr. pen. desemnează IPJ Arad să supravegheze executarea măsurii dispuse.

În baza art. 221 alin. 4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În temeiul art. 221 alin. 8 C. pr. pen. dispune comunicarea câte unei copii a prezentei încheieri inculpatei Ciunta Teodora, IPJ Arad, Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Arad şi Poliţiei de Frontieră Române și persoanelor cu care aceasta nu are dreptul să ia legătura.

În temeiul art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpată și de la comunicare pentru Ministerul Public. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 07.02.2023, ora 21.30.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 07.02.2023


[TITLUL INIȚIAL] (07.02.2023, ora 09:45) Fostă consilieră la Primăria Municipiului Arad, Ciunta Teodora a fost reținută și propusă pentru arestare de DNA pentru OPT infracțiuni de TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Femeia făcea angajări la Spitalul Județean și Penitenciarul Arad ÎN NUMELE LUI FALCĂ și al lacheilor săi de la C.J.A.

Ciunta Teodora, fost funcționar public angajat ca si consilier la Primăria Municipiului Arad (până în 2019, la plecarea lui Gheorghe Falcă ca europarlamentar) a fost reținută de DNA – S.T. Timișoara și va fi propusă astăzi pentru arestare pentru 30 de zile, fiind acuzată de comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență. Aceasta mai este trimisă în judecată de Parchetul de lângă Tribunalul Arad într-un alt dosar de trafic de influență.

ciunta teodora

În acest caz, activitățile anchetatorilor s-au concentrat pe perioada 2019 – 2023, când femeia „ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 94.500 euro din care ar fi primit 64.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze angajările” – conform DNA.
Europarlamentarul Gheorghe Falcă și președintele CJA, Iustin Cionca sunt, desigur, cei la care se face referire în următorul comunicat, publicat în această dimineață pe site-ul DNA.


[COMUNICAT DE PRESĂ]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 06 februarie 2023, a unei suspecte, pentru comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019 – 2023, suspecta ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 94.500 euro din care ar fi primit 64.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze:

  • angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești,
  • angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale sau în cadrul Penitenciarului Arad,
  • obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului.
În contextul menționat mai sus, la data de 06 februarie 2023, suspecta ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 5.000 euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

Suspectei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 07 februarie 2023, suspecta urmează să fie prezentată Tribunalului Timiș (n.red. foto) cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


[ACTUALIZARE]  (07.02.2023, ora 14.00) – Primăria Municipiului și Consiliul Județean Arad se delimitează de fosta consilieră… fără să le-o ceară nimeni. În acest sens, ambele instituții au trimis comunicate de presă imediat după 
Precizare:

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la reținerea, de către DNA, pentru trafic de influență, a unei foste angajate a Primăriei municipiului Arad, Consiliul Județean Arad face următoarele precizări:

Nu a existat nicio solicitare a procurorilor privind persoane sau documente, nu au fost persoane invitate la audieri, pentru simplul motiv că nu există o implicare a Consiliului Județean în acest caz. 

În relația cu persoane neavizate, oricine poate pretinde că are capacitate de influență, dar asta nu înseamnă că așa și este. Consiliul Județean Arad nu organizează concursurile de angajare din unitățile din subordine, nu delegă funcționari în comisiile de concurs. 

Suspecta reținută de DNA nu a fost angajată a Consiliului Județean Arad și nu este în relații de serviciu sau de colaborare cu Consiliul Județean Arad. Nu are niciun fel de influență asupra conducerii Consiliului Județean sau a aparatului executiv al CJ Arad.

Biroul de presă al CJ Arad


ciunta teodora1 1


PUNCT DE VEDERE:

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la faptul că o angajată a Primăriei Arad ar fi fost reținută de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara pentru comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență, Primăria Municipiului Arad face precizarea că persoana în cauză nu mai este angajată a instituției noastre din anul 2019, când a demisionat din funcția pe care o deținea în cadrul Primăriei Municipiului Arad.

Biroul de presă al PMA


 

Categorie: Știri
Etichete: Ciunta Teodora, conslieră la Primăria Municipiului Arad, DNA Timișoara, Gheorghe Falca, trafic de influenta
Distribuie:
Articolul anterior
Epilog, c-așa simt eu, după cronica meciului de la Cluj
Articolul următor
Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu o formă de cancer

1 comentariu. Leave new

  • femeia e nevinovata, nici un om normal nu dadea spaga asemenea suma si in forma continuata atat amar de timp. in plus denuntatorii sunt toti neamuri intre ei.
    este o inscenare

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie