[ACTUALIZARE 3] Se demontează toate balcoanele la cele 5 blocuri de pe Tarafului

strada tarafului
Distribuie:

[ACTUALIZARE 3]

La mai bine de un an de la prăbușirea unui balcon la un bloc de pe strada Tarafului, în urma expertizei tehnice solicitate de primărie, soluția propusă de experții în domeniu a fost de demontare a balcoanelor, la toate cele cinci blocuri executate după același tip de proiect. În dreptul golurilor de ușă se vor realiza parapeți de tip balcoane franceze. Nici pentru această mizerie marca „Falcă” nu va face nimeni pușcărie.

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Au început lucrările de demontare a balcoanelor a cinci blocuri de pe strada Tarafului

În urma evenimentului care a avut loc în seara zilei de vineri, 12 martie 2021, când un balcon al unuia dintre blocurile de locuințe de pe strada Tarafului s-a prăbușit, Primăria Municipiului Arad a solicitat realizarea unei expertize tehnice la toate blocurile executate pe structură de lemn. Soluția propusă de experții în domeniu a fost de demontare a balcoanelor, la toate cele cinci blocuri executate după același tip de proiect.

Având în vedere faptul că degradarea continua, administrația locală a solicitat eliberarea în regim de urgență a unei autorizații de construire pentru punerea în siguranță a blocurilor respective și mai ales a cetățenilor din zonă.

În urma organizării procedurii de achiziție, lucrările au fost atribuite, iar locatarii au fost anunțați din timp cu privire la demararea lucrărilor în dimineața zilei de 10 mai 2022.

„În ciuda valului de nemulțumire manifestat de locatari, considerăm că siguranța cetățenilor primează în această situație. Soluția propusă de specialiști este de realizare în dreptul golurilor de ușă a unor parapeți de tip balcoane franceze.

Evident că nu este o măsură plăcută, dar în acest domeniu, singura voce care este luată în considerare este cea a expertului tehnic. Dacă am primit o astfel de recomandare, ne-am mobilizat de urgență și în acest moment se pune în operă indicația tehnică, cu toate neajunsurile pentru locatarii de acolo.

Dacă se va identifica o soluție tehnică de a avea balcoane, fără să reprezinte o problemă pentru structura de rezistență a clădirii, nu cred că este un efort financiar mare pentru administrația arădeană de a realiza această investiție.”, a explicat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

***
[ACTUALIZARE 2](14.04.2021): Din ciclul „stai calm, nu-i nicio grabă”, primăria Arad vorbește la viitor despre „stabilirea cauzelor prăbușirii” balconului de pe Tarafului și ne lasă să ghicim cine va suporta costurile

tarafului bloc

Primăria Arad a transmis în sfârșit răspunsul la întrebările adresate cu nefericitul prilej al prăbușirii unui balcon la blocul 5, ap. 18, etaj 2 de pe strada Tarafului, în luna martie.

Deși a trecut o lună de la eveniment, deși acele imobile sunt locuite în ciuda riscurilor pe care le reprezintă, administrația vorbește la viitor despre „stabilirea cauzelor prăbușirii” și expertizare.

Evident, recepția finală s-a făcut fără obiecțiuni, garanția acordată construcției a fost de 24 de luni de la recepția la terminarea lucrărilor adică s-a dus de mult. Ce lucrări urmează să se facă încă nu se știe iar cine va suporta costurile nu s-a precizat în răspuns. Este evident că bugetul local va suporta aceste costuri și, tot evident, nu va răspunde nimeni pentru asta.

Primăria Arad: Ca urmare a solicitării dvs. în temeiul Legii 544 privind liberul acces la informațiile publice vă comunicăm următoarele:

1. În ce perioadă s-au construit acele blocuri (când a început construirea și când a fost finalizată)?

Complexul de 4 blocuri cu destinația de locuințe sociale, situat pe strada Tarafului, a fost construit în perioada 17.02.2009-10.01.2011

2. Data la care a fost semnată recepția și dacă au fost făcute mențiuni cu privire la construcție în procesul-verbal de recepție?

Data recepției finale a acestor construcții este 26.03.2013. Procesul verbal de recepție finală a fost semnat fără obiecțiuni.

3. Când au fost date în folosință locuințele?

Blocurile 4,5,6,7 au fost date în folosință în decembrie 2010.

4. Dacă au fost stabilite cauzele prăbușirii și dacă mai sunt afectate și alte balcoane?

Cauzele exacte ale prăbușirii balconului vor fi stabilite în urma unei expertize tehnice, care va determina și gradul de afectare al celorlalte balcoane.

5. Care este perioada de garanție acordată construcției de către societatea care le-a edificat?

Garanția acordată construcției a fost de 24 luni de la data recepției la terminarea lucrărilor.

6. Cum se va interveni pentru lucrările de reparații și cine va suporta costurile?

Lucrările de reparații vor fi stabilite în urma expertizelor ce urmează să determine gradul de afectare al acestor structuri.

7. Dacă se va dispune expertizarea tuturor blocurilor?

Activitatea de expertizare se va extinde asupra blocurilor construite în perioada menționată la pct.1.

raspunspma balcontarafului

 

***

[ACTUALIZARE 1](19martie 2021): Balconul de pe Tarafului a căzut din cauza „degradării progresive prin putrezire a materialului lemnos din console, în urma unei expuneri îndelungate la apele meteorice. Toate blocurile vor fi expertizate”

Blocurile pe structură de lemn de pe Tarafului urmează să fie toate expertizate

Inspectoratul de Stat în Construcții a transmis răspunsurile solicitate cu privire la prăbușirea balconului la blocul de pe tarafului și, chiar dacă au formulat elegant și sintetic, blocurile construite pe structură de lemn de pe Tarafului sunt un pericol pentru cei care locuiesc în ele.

Conform celor comunicate, „cauza probabilă a ruperii și prăbușirii structurii balconului, alcătuită din dulapi din lemn, este degradarea progresivă prin putrezire a materialului lemnos din console, în urma unei expuneri îndelungate la apele meteorice.”

Totodată, au fost dispuse măsuri imediate dar și expertizarea tehnică a tuturor blocurilor din zonă care au structura din lemn.

Primăria Arad, proprietarul acestor construcții și cea care a plătit din bugetul local aceste construcții, nu a transmis deocamdată răspunsul la setul de întrebări solicitat.

Răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții:

„ Referitor la solicitarea dumneavoastră, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, înregistrată la Inspectoratul de Stat în Construcții – J.S.C. sub nr. 9957/15.03.2021, cu privire la incidentul petrecut vineri 12 martie la un bloc situat pe strada Tarafului din Arad, vă comunicăm următoarele:

În urma accidentului tehnic din data de 12.03.2021 produs la blocul 5 din Arad, str. Tarafului, un inspector în construcții din cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Arad, împreună cu un expert tehnic atestat MDLPA au efectuat verificări la imobilul menţionat mai sus.

Conform Notei tehnice de constatare întocmită de către expertul tehnic atestat, cauza probabilă a ruperii și prăbușirii structurii balconului, alcătuită din dulapi din lemn, este degradarea progresivă prin putrezire a materialului lemnos din console, în urma unei expuneri îndelungate la apele meteorice.

S-au dispus următoarele măsuri imediate:

– îndepărtarea în regim de urgenţă a balconului prăbușit peste balconul de la etajul 1;

– îngrădirea unei zone de protecție în jurul tuturor blocurilor de pe str. Tarafului care au structura de rezistență din lemn în vederea interzicerii accesului persoanelor;

– efectuarea de expertize tehnice la toate blocurile din zonă care au structura din lemn.

În cursul zilei de 13.03.2021 au fost înlăturate elementele balconului prăbușit astfel încât să nu afecteze structura balconului de la etajul 1 peste care acestea au căzut.

In urma expertizelor care vor fi efectuate la toate blocurile de locuințe din lemn de pe strada Tarafului prin grija proprietarului clădirilor, UAT Municipiul Arad, se vor stabili starea tehnică a structurii acestora și eventualele măsuri necesare pentru punerea în siguranţă a construcțiilor.

Inspectorii în construcții din cadrul Inspectoratului Judeţean în Constructii Arad vor efectua, în etapa următoare, controale pentru verificarea respectării prevederilor legale privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor la toate blocurile de locuințe cu structură din lemn situate pe strada Tarafului din municipiul Arad.

Cu stimă,

INSPECTOR GENERAL, PAUL RACOVITĂ”

raspuns isc bloctarafului

********

[TITLUL INIȚIAL ](15 martie 2021): De ce CAD BALCOANE pe „Tarafului”?

Vineri, 12 martie, s-a prăbușit pur și simplu un balcon la blocul 5, ap. 18, etaj 2 de pe strada Tarafului. Este vorba de un bloc construit în primele loturi, de către SC AMAHOUSE în 2012. Cauza probabilă a prăbușirii o reprezintă infiltrațiile de apă, având în vedere faptul că aceste blocuri sunt construite pe o structură de lemn.

Mai mult, conform precizărilor surselor noastre, încă două balcoane sunt în aceeași stare vizibilă de degradare și în orice moment se pot prăbuși.

În această imagine să văd și alte deficiențe ale construcției:

160830408 432835954470815 3556523961441525908 n

Am contactat reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții care ne-au precizat doar că „nu pot da informații, să le solicităm oficial, prin biroul central de presă al instituției”.

Am sunat la biroul central de presă și ni s-a spus doar „să transmitem solicitarea pe adresa de email, urmând ca răspunsul să ne fie comunicat”… cândva…

Așadar, deocamdată, nu avem răspunsul la următoarele întrebări din partea Inspectoratului de Stat în Construcții:

1. Dacă au fost stabilite cauzele producerii evenimentului?
2. Dacă există și alte balcoane cu semne vizibile de degradare și cum se va interveni pentru prevenirea producerii unui incident similar?
3. Dacă s-au dispus sancțiuni și măsuri de remediere? Care sunt acestea?
4. Dacă acest incident este datorat unor erori de proiectare și construcție, în ce măsură acestea ar fi putut fi identificate la semnarea procesului-verbal de recepție și ar fi trebuit să fie menționate la acel moment, cu dispunerea unui termen de remediere?

 

Aceste blocuri au destinație de locuințe sociale și sunt compuse din parter, etaj I, etaj II și mansardă, fiind date în folosință, deci nu se pune problema doar din perspectiva unor deficiențe de construcție, ci chiar dacă acestea nu reprezintă un pericol real pentru cei care locuiesc acolo.

Un set de întrebări au fost transmise și către Primăria Arad și anume:

1. În ce perioadă s-au construit acele blocuri (când a început construirea și când a fost finalizată)?
2. Data la care a fost semnată recepția și dacă au fost făcute mențiuni cu privire la construcție în procesul-verbal de recepție?
3. Când au fost date în folosință locuințele?
4. Dacă au fost stabilite cauzele prăbușirii și dacă mai sunt afectate și alte balcoane?
5. Care este perioada de garanție acordată construcției de către societatea care le-a edificat?
6. Cum se va interveni pentru lucrările de reparații și cine va suporta costurile?
7. Dacă se va dispune expertizarea tuturor blocurilor?

 

Categorie: Administrație
Etichete: blocuri Tarafului Arad, inspecția în construcții, locinte sociale, prabusire balcon
Distribuie:
Articolul anterior
Gurba – furt CALIFICAT de „Ziua Victoriei”: o moară de măcinat și un motor electric
Articolul următor
Precizări din partea ULAL Arad în atenția asociațiilor de proprietari din blocurile cu tobogan pentru evacuarea gunoiului menajer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie