[ACTUALIZARE 6] Curtea de Apel Timișoara confirmă că Ramona Lile este „cea mai mare plagiatoare din cercetarea academică românească de după 1989”. Decizia poate fi atacată cu recurs

lile foto
Distribuie:
[ACTUALIZARE 6] 
După 16 termene de judecată, amânări și alte tertipuri, o primă instanță s-a pronunțat în dosarul în care Ramona Lile a solicitat anularea deciziei Consiliului Național e Etică prin care a constatat că a plagiat și recomanda, printre altele, retrogradarea ei

Rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, Ramona Lile, a pierdut în primă instanță procesul prin care ea contesta decizia prin care Consiliul Național e Etică a constatat că a plagiat și recomanda retrogradarea ei, proces ce a durat un an și jumătate.

Pe 16 decembrie, în dosarul judecat la Secția Contencios Administrativ, având ca obiect „anulare act”, Curtea de Apel Timișoara a decis respingerea acțiunilor formulate e Ramona Lile și de Universitatea pe care aceasta o conduce împotriva Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Educației și Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), cu privire la decizia CNECSDTI de la începutul anului 2021, ce o viza pe Lile.

Soluția pe scurt, astfel cum apare pe portalul instanțelor:

Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiunile formulate de reclamantele Lile Ramona şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Educaţiei şi Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării în dosarele nr. 815/59/2021, 913/59/2021 şi 1131/59/2021, toate conexate sub nr. 815/59/2021. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Timişoara. Pronunţată azi 16.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre  533/2022  16.12.2022

Și, la câtă resursă de tupeu are Ramona Lile și având în vedere cât de mare este miza, cu siguranță va formula recurs.

Care erau sancțiunile pe care Ramona Lile le-ar vrea anulate

Prin acea decizie, Consiliul constata că rectorul UAV Arad este vinovat de „plagiat masiv de blocuri de texte” într-unul „dintre cele mai grave cazuri de plagiat din cercetarea academică românească de după 1989” și i-a aplicat următoarele sancțiuni:

1. Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită, astfel cum se detaliază la pct. 2.3 din prezentul raport, cu mențiunea explicită în versiunea online a revistelor de specialitate că lucrarea respectivă a fost înlăturată /corectată ca urmare a Deciziei CNECSDTI de constatare și sancționare a plagiatului;

2. Retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferențiar universitar;

3. Suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs.

Așadar, în acest moment Ramona Lile rămâne cu „diploma” de „cea mai mare plagiatoare din cercetarea academică românească de după 1989” și, cu toate astea, rămâne și Rector…

***

[ACTUALIZARE 5](28.05.2021): Ramona LILE A PIERDUT, în primă instanță, acțiunea prin care contestă că A PLAGIAT MINIM ȘASE LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE

Revista 22 nu e nici pe departe genul de publicație care se lasă cumpărată prin publicitate (mascată sau evidentă) ca să tacă asupra vreunui subiect – iar de către o Universitate de Stat cu atât mai puțin; de către Universitatea „Ramona Lile”… scuze… „Aurel Vlaicu” am vrut să scriem… și mai puțin! Jurnalistele Bândușa Armanca și Andreea Pora scriu de ani de zile despre plagiatele rectoriței – și o fac pornind de la dovezi irefutabile, consultând toate sursele posibile (da, și pe cele cale au părăsit lumea academică… unde o fi problema?!) și concluzionând tranșant doar atunci când dovezile sun tranșante!

Și ce poate să fie mai tranșant decât o hotărâre de Instanță judecătorească?!

„Ramona Lile continuă lupta pentru a scăpa de ștampila de „cel mai grav plagiat din lumea academică”: contestă în instanță, plânge de mila imaginii universității și a orașului și își face campanie prin orice mijloace.” – scrie Brândușa Armanca în numărul Revistei 22 din 25 mai, a.c.(iar accesând linkul puteți citi și opiniile mai-marilor Aradului despre Cazul Lile)

„Deși presa locală, cu puține excepții, face eforturi să escamoteze scandalul plagiatoarei în serie Ramona Lile, rector la universitatea de stat din Arad, pe Facebook s-au distribuit articolele publicate de revista „22”, lumea a aflat și a comentat. Într-un interviu dat ziarului Special Arad, doamna rector afirmă cu nonșalanță că nu are ce să își reproșeze. «Singurul lucru de care îmi pare rău este faptul că imaginea universității este afectată de acest scandal mediatic. De aceea am și inițiat toate demersurile în instanță. Inevitabil, numele meu este legat de Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad. Chiar dacă această problemă este una personală, din păcate, efectele ei se extind și asupra instituției de învățământ superior. Colegii mei m-au susținut în aceste demersuri, înțelegând că fac parte și ei din această luptă», le-a declarat Ramona Lile jurnaliștilor.

Astfel, au fost depuse la Curtea de Apel Timișoara două acțiuni: una de suspendare a hotărârii de sancționare a plagiatoarei emise de Consiliul Național de Etică CNECSDTI, cu termen de pronunțare 27 mai, cealaltă de anulare a hotărârii CNECSDTI, în ambele cazuri instituția chemată în judecată fiind Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Mai pe scurt, Ramona Lile contestă și decizia de plagiat, și sancțiunile care i s-au aplicat, mizând, probabil, pe tergiversare, indulgența unor judecători și memoria scurtă a publicului. O miză greșită, așa cum s-a dovedit și în alte cazuri de plagiatori notorii, în frunte cu Victor Ponta.

Ieri, Curtea de Apel Timișoara a respins în primă instanță acțiunea prin care Ramona Lile cere suspendarea sancțiunilor impuse de Consiliul Național de Etică pentru plagiatele sale grosolane.

„După sancționarea pentru plagiat multiplu prin retrogradarea de la profesor la conferențiar și cu interzicerea de a mai participa la concursuri, sau de a face parte din diverse comisii, Ramona Lile, rector la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, s-a adresat justiției.

Prima acțiune, din dosarul 631/59/202, se referă la suspendarea Hotărârii nr.4/23 ianuarie 2021 a Consiliului Național de Etică-CNECSDTI, document care stă la baza sancțiunilor dispuse prin ordin de ministrul Educației.

Curtea de Apel Timișoara, Secția Contencios administrativ, a respins în primă instanță cererea reclamantei:„Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Lile Ramona în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Respinge cererea reclamantei de acordare a cheltuielilor de judecată”. Sentința 316 pronunțată în 27 mai 2021 poate fi atacată prin recurs.

Altă acțiune, de data aceasta pentru anularea hotărârii CNECSDTI, se află în așteptarea stabilirii primului termen de judecată, tot la Curtea de Apel Timișoara.” – informează jurnaliștii din orașul vecin în numărul de ieri, 27 mai.

…………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 4] (17 aprilie, 2021) ORDINUL Ministrului Educației, Sorin CÂMPEANU, prin care Ramona LILE, RECTORUL Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost RETROGRADATĂ de la gradul de profesor la cel de conferențiar și are INTERDICȚIA de a se mai înscrie 5 ani la vreo funcție superioară sau de conducere

Revista 22 a publicat vineri, 16 aprilie, ordinul ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, prin care Ramona Lile, rector la Universitatea din Arad, a fost retrogradată de la gradul de profesor la cel de conferențiar.

„Ramona Lile are interdicția de a se mai înscrie 5 ani la vreo funcție superioară sau de conducere și își pierde și dreptul de a îndruma, controla și face parte din comisii de concurs. Dacă Universitatea din Arad nu va proceda la punerea lui în aplicare, cineva intră la penal!” – spune Brândușa Armanca, jurnalista care, alături de Andreea Pora, se ocupă de această investigație de mai bine de 5 ani.

„Revista 22 publică acest ordin după ce acoliții și susținătorii acesteia ar fi lansat pe plan local ideea halucinantă că în lipsa publicării ordinului, deși emis, aceasta nu ar putea fi retrogradată” – mai arată publicația națională.

Ordinul ministruluia fost emis, în baza Legeii 206/2004 coroborată cu Legea Educației, pentru punerea în aplicare a sancțiunilor stabilite de Consiliul Național de Etică-CNECSDTI după descoperirea PLAGIATULUI MULTIPLU al Ramonei Lile de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV):

ordin demitere lile

 

„Este regretabil că s-a ajuns în această situație, cu atât mai mult cu cât consider că nu au fost respectate rigorile și procedurile legale. Am apelat, pentru a-mi susține punctul de vedere și nevinovăția, la singura cale legală într-un stat de drept: justiția. Am luat această decizie nu pentru a-mi reabilita imaginea, ci din respect pentru universitate si comunitatea academică. În ceea ce mă privește, susțin că mi se face o mare nedreptate”, a transmis Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, pentru redacția aradon.ro.

………………………………………………….

[ACTUALIZARE 3] (9 aprilie, 2021) Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, a fost RETROGRADATĂ ACADEMIC și probabil va rămâne fără funcția de conducere

Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad, a fost retrogradată academic și a pierdut gradul de profesor universitar, după solicitarea Consiliul de Etică, la demersurile Revistei 22.

Ministerul Educației a emis un ordin pentru retragerea titlului academic de profesor universitar, fiind retrogradată la titlul de conferențiar universitar. Ea riscă să rămână și fără funcția de rector.

Ministerul Educației a sesizat instanța pentru anularea parțială, în contencios administrativ, a ordinului de ministru care acordă calitatea academică de profesor universitar rectorului de la Arad.

În ordin aceasta apare alături de mai multe persoane, din această cauză este vorba despre o anulare parțială – scrie REVISTA 22 în numărul curent.

Conform site-uluil EDUPEDU, prin grupul de lucru CNECSDTI (Consiliul de etică în cercetare), care s-a ocupat de caz, format din profesorii Dumitru Sandu, Emanuel Socaciu, Lucian Nastasa Kovacs, Consiliul a decis următoarele SANCȚIUNI:

1. Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită, astfel cum se detaliază la pct. 2.3 din prezentul raport, cu mențiunea explicită în versiunea online a revistelor de specialitate că lucrarea respectivă a fost înlăturată/corectată ca urmare a Deciziei CNECSDTI de constatare și sancționare a plagiatului;

2. Retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferențiar universitar;

3. Suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs.

……………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] (18 martie, 2021) Sorin CÎMPEANU despre PLAGIATELE Ramonei LILE: „Am primit la Minister o informare, o analizăm şi vedem. S-ar părea că lucrurile nu sunt deloc bine”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, cum poate să fie rector cineva cu decizie de plagiat, cu referire la cazul rectorului Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile, şi a afirmat: „Nu ştiu dacă poate să rămână. Ieri am primit la Minister o informare, o analizăm şi vedem. S-ar părea că lucrurile nu sunt deloc bine. Toate măsurile luate trebuie să se deruleze în cadru legal. Nu vreau să mă antepronunţ. Am primit şi eu  astăzi dosarul, îl voi analiza.” conform agenției de știri www.news.ro. 

…………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] (12 martie, 2021)

Sub titlul „Decizie. Consiliul Național de Etică: Rectorița Ramona Lile a plagiat masiv, în blocuri de texte”, Revista 22 a publicat astăzi dimineață în FrontPage un articol care jurnalista Andreea Pora explică epica investigației care a dus la decizia fără precedent a Consiliului Național de Etică (CNECSDTI). „După o serie de articole publicate de revista 22 care demonstrau că rectorița, aflată acum la al treilea mandat, s-a cățărat în grade universitare și ierarhii pe baza a numeroase plagiate, redacția a decis să depună sesizări la CNECSDTI referitor la scandalosul caz. Prima sesizare datează din noiembrie 2016, cu mai multe reveniri: 80/20.09.2017 și 738/03.09.2020. Redacția semnala, prin punerea la dispoziție a membrilor CNECSDTI a lucrărilor plagiate și a textelor furate, că se află în fața unei fraude de durată care, deși autoarea a fost sancționată cu avertisment în 2012 pentru o lucrare, nu s-a oprit și nici nu a avut consecințe în parcursul profesional al Ramonei Lile.”

Articolul integral, aici:

https://revista22.ro/actualitate-interna/decizie-consiliul-national-de-etica-rectorita-ramona-lile-a-plagiat-masiv-in-blocuri-de-texte

 

revista 22

………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (11 martie, 2021) Consiliul Naţional de Etică a demantelat PLAGIATELE Ramonei LILE, iar SANCȚIUNILE dispuse o scot, practic, din scenă pe „campioana copy&paste”-ului din ultimii 30 de ani! [DOCUMENT]

Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită; retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferențiar universitar și suspendarea, pe o perioadă de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru al unei comisii de concurs – aceasta a decis FORUL SUPREM din Ministerul Educației și Cercetării în cazul PALGIATELOR RAMONEI LILE. 

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI)

din România este un organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă autoritatea de stat pentru cercetare – dezvoltare (art. 5-8 din Legea 206/2004). Secretariatul tehnic al CNECSDTI este asigurat de Ministerul Educației și Cercetării.
CNE are ca atribuţie principală analiza sesizărilor de abateri de la normele de bună conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, şi în cazurile în care constată că au avut loc abateri, recomandarea de sancţiuni către autorităţile competente, conform legii.

În ȘASE din cele ȘAPTE TEXTE analizate de specialiștii CNE s-au constatat PLAGIERI MASIVE!

De data asta nu mai discutăm despre o „simplă investigație jurnalistică”, „exprimarea unor frustrări” sau „invidie profesională” – ci despre ditamai o ANCHETĂ OFICIALĂ, întreprinsă de trei cadre universitare specializate în această direcție, imparțiale, obiective și (nota bene) necunoscuți în spațiul public ca „vedete”.

Întreaga anchetă se poate citi la finalul acestui text, așa cum a apărut ea pe site-ul organismului guvernamental citat în primul rând, iar

plagiat

– așa cum se arată la finalul paginii 33, din cele 36 ale raportului.

Analizele pe text întreprinse prin metodele validate internațional sunt impecabile, după cum orice om de bună credință poate constata citind documentul – dar ce e mai important în această uriașă fraudă universitară – și ne referim aici inclusiv la BANI… MULȚI BANI – e că, de data aceasta, s-au impus SANCȚIUNI.

Din informațiile noastre, următoarele SANCȚIUNI urmează să fie aplicate începând de astăzi:

plagiat lile1

plagiat lile2

sanctiuni1

plagiat lile3

 

 

plagiat lile4

 

plagiat lile3

Hotărârea CNECSDTI Nr. 4 Din 28.01.2021 Și Raportul Final Nr. 4 by Critic Arad on Scribd

Categorie: Culise
Etichete: comisia de etica, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), ministrul educatiei, ramona lile plagiat, sanctiuni ramona lile, Sorin Cîmpeanu, Universitatea Aurel Vlaicu Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] NU vom avea camere VIDEO cu transmisie LIVE la Adăpostul de câini! Primarul a propus proiectul USR pentru respingere
Articolul următor
Proiectul „Ecoprovocarea” al Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn“ – Locul I pe țară!
Bagă un „16”

15 comentarii. Leave new

  • RUŞINEA ÍNVÁȚÁMÂNTULUI ACADEMIC ROMÂNESC!

    Răspunde
  • Plagiat? Posibil ! Dar ce efect are pentru societate ? Niciunul! S-a sesizat careva dintre cei plagiați, s-au plâns că li s-au adus prejudicii!? Nu! Are ”plagiatul” doamnei prof. univ. dr. efecte asupra manageriatul Universității AV?! Nu!
    Cine fi fost cu turnătoria? O fi doctor, o fi prof.univ. dr. de le știe pe toate?
    Sigur ăia de la „22” nu i-au citit lucrarea.
    Dna a rămas manager? Da! Atunci să râdem de turnător!
    Cât la % e plagiat? La dna Laur Codruța Kovesi era peste 20% și a rămas doctor! Ales PROCUROR EUROPEAN! Să fie promovată în UE și dna prof. univ. doctor Lile!
    Și alții, deveniți doctori pentru niște afișe de la teatru !? O fi bine? dar, zic, să rămână așa, doctori cu voie …….

    Răspunde
    • Nea Sandule, daca mergi cu argumentele astea sa o aperi in instanță, pe bune că vă bagă pe amândoi, plus vreo 95% dintre cadrele UAV în același căcat 🙂
      101% e plagiat acolo… app… și nu-i grav că a copiat – e grav că a publicat și, și mai grav, e că nu-i în stare să formuleze o dezmințire, lăsându-vă pe voi să spuneți numai prostii care o incrimineaza si mai rau.

      Răspunde
      • Eu nu am negat plagiatul, așa o fi ! Și că nu o afectează „în profesie”, dacă e încă rector! Eu nu știu cine e „turnătorul”! Deci, cine m-ar da în judecată, și de ce ? Nu mă extind. Dar cine a fost jignit ?? Mă mir!!

        Răspunde
        • …mă gandeam ca poate va deschide doamna rector un proces (de ce n-ar deschide, daca e nevinovata?!) in care ar putea contesta treaba asta… nu dvs. Dar văd că nu-i cazul…

          Răspunde
  • Individe TI TUS,a câta oară…LINGĂU???

    Răspunde
  • O RUȘINE NEMAIÎNTÎLNITĂ, O PATĂ JEGOASĂ PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR ROMÂNESC! AFARĂ, FĂRĂ DUBII, PETRU ASEMENEA,,INDIVIZI”NEAVENIȚI ŞI RÁSPUNDERE CRESPUNZÁTOARE/CORECTÁ PENTRU GRAVELE/MULTELE FAPTE COMISE!

    Răspunde
  • avatar of bogdan barbura
    Bogdan Barbura
    19 martie 2021 12:39

    Lile te anunt ca-ti scriu plangere ca am fost martor la o faza, cand Balica sa bucurat ca ai mers la ea la spital cand a nascut si a zis daca tot sunteti aici poate imi rezvolvati examenele. Bun! Era Lile cu Iotcu, nici nu m-au salutat cand le-am salutat la spital unde se nascuse fiul meu. De aia nu-mi vad eu fiul mai PDF !?

    Răspunde
  • E vorba și de câștigurile bănești nemeritate în urma funcției și titlului,statul ar trebui sa-și recupereze prejudiciul.Poate atunci s-ar mai descuraja care e fenomenul larg răspândit. Nu în ultimul rand tras la taspundere și profesorul organizator de doctorate.

    Răspunde
  • Vai, vai, vai! Ce vulgaritate se „consumă” aici!! Eu sunt lingău! Alții bagabonți, ordinari! Pete jegoase pe obraz!
    Dar ce-i mai grav, că dna prof. univ. doctor Ramona Lile nu reacționează, ignoră toate turnătoriile.

    Răspunde
  • TI TUS! TURNATORII SAU…ADEVĂRURI?! OARE,OARE ARE MOTIVE SĂ…IGNORE???

    Răspunde
    • Numai o structură abilitată poate să dea verdict de plagiat la turnătorii, oricine le-ar fi produs. Cea care i-a verificat pe plagiatorii Cotruță Kovesi și Victor Ponta.
      Plagiatul este de 10 (zece) feluri, dar așa zisa „probațiune” în acest caz înșiră niște similitudini de text, dar nu specifică – de ex. – cum se cere pentru a proba plagiatul, poziția autorul textului „plgiat”.
      Îmi pare rău. Ce este publicat, nu probează „plagiatul” !
      Pentru că am fost nominalizat în text, de dl IAC, sper să-mi publicați răspunsul.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie