joi, martie 23, 2023

[ACTUALIZARE 5] Parpală a mers pe „recunoaștere” și iese din scenă la fel cum a intrat: urât

[ACTUALIZARE 5] Caius Parpală și-a recunoscut vinovăția în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA

Reținut de DNA în 25 octombrie 2022 (vezi titlul inițial de mai jos) pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată, Caius Parpală (fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș) a mers pe „scurtătura juridică” a acordului de recunoaștere. 

Astfel, pe rolul Tribunalului Arad a fost înregistrat luni, 13 martie, dosarul 855/108/2023, având ca obiect „sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăţiei (art.483 NCPP)”, cu primul termen de judecată stabilit pentru data de 30.03.2023.

Adică, DNA este pe cale să obțină condamnarea lui Caius Parpală pentru luare de mită, fără să asistăm la un proces de durată.

În mod firesc juridic, Caius Parpală urmează să fie condamnat conform înțelegerii cu procurorii la o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere. Ca o consecință imediată, odată cu rămânerea definitivă a Hotărârii de condamnare, Caius Parpală își va pierde definitiv funcția publică deținută și nici nu va putea să mai dețină o alta.

[COMUNICAT DNA]:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 912/VIII/3 din 25 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

PARPALĂ CAIUS MIHAI, cercetat sub control judiciar, la data faptei director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În zilele de 24 august 2022 și 3 octombrie 2022, inculpatul Parpală Caius Mihai ar fi primit suma totală de 8.000 lei, prin intermediar și în mod direct, de la administratorul unei societăți comerciale care activează în sectorul exploatării agregatelor minerale, pentru ca, în calitatea sa, de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, să sprijine activitatea societății respective, în sensul de:

  • a nu dispune controale apte să constate, să stopeze și să sancționeze activitățile presupus ilegale, efectuate de aceasta;
  • a împiedica rezilierea contractelor de exploatare pe care societatea respectivă le avea în derulare.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa,

acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Arad.

Anterior, prin rechizitoriul din data de 21 ianuarie 2023, omul de afaceri care ar fi remis suma de 8.000 lei, cu titlu de mită, inculpatului Parpală Caius Mihai, a fost trimis în judecată sub control judiciar, în sarcina acestuia fiind reținută infracțiunea de dare de mită, în formă continuată.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

***

[ACTUALIZARE 4] (10.02.2023): Mambo a fost trimis în judecată pentru mita la Parpală

Începând din 09 februarie, Costea Gheorghe Marius are calitatea oficială de inculpat pentru dare de mită. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Arad, conform datelor de pe portalul instanțelor.

Fapta pentru care a fost trimis în judecată

În 24 august 2022 și 3 octombrie 2022, Costea Marius Gheorghe zis Mambo i-a dat lui Parpală Caius Mihai (la acea vreme director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș) suma totală de 8.000 lei, prin intermediar, respectiv în mod direct, pentru ca, în calitatea sa de director, să sprijine activitatea societății comerciale administrate de el prin nedispunerea unor controale apte să constate, să stopeze și să sancționeze activitățile ilegale efectuate de aceasta.

***

[ACTUALIZARE 3](09.11.2022): Tribunalul Arad a respins contestația formulată de Mambo și menține măsura preventivă a controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile

Judecarea plângerii formulate de Costea Gheorghe Marius ( zis Mambo), împotriva ordonanței procurorului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile a fost amânată la termenul de luni, 07 noiembrie, pe motiv de imposibilitate a apărătorului ales de a participa la ședința de judecată. A fost stabilit termen pentru miercuri, 09 noiembrie.

Astăzi, Tribunalul Arad a respins contestația formulată de Mambo și menține măsura preventivă a controlului judiciar în ceea ce-l privește pentru următoarele 60 de zile.
Tip solutie: Încheiere

Solutia pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 213 Cod procedură penală, respinge plângerea formulată de inculpatul COSTEA GHEORGHE MARIUS, împotriva ordonanţei procurorului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar din data de 01.11.2022, dată în dosar nr. 47/P/2022 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara.

Respinge solicitarea de aplicare a amenzii judiciare prevăzute de art. 283 alin. 3 Cod procedură penală, apărătorului ales al inculpatului. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă contestatorul la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu din 09 noiembrie 2022.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  127/2022  09.11.2022

***

[ACTUALIZARE 2] (07.11.2022): Mambo, care dă vina pe Mladin că el le-a spus procurorilor DNA că-i dă șpagă lui Parpală, transmite… de nicăieri mesaje gen „eu n-o să torn pe nimeni… dar vin când sunt citat de Instanță.” Azi e citat!

Ultimul status de pe Facebook-ul lui Mambo-Mambo este datat 18 octombrie, 2022 – cu o săptămână înainte de a-l lua DNA-ul pe Parpală – și-i despre o casă cu etaj din Nădlac, pe care vrea s-o vândă. E la stadiul la care ar vinde orice, cu prezent, trecut și viitor cu tot numai să scape de basculanta de probleme care i s-a rostogolit în cap odată cu „darea-n primire” a unuia dintre cei mai puternici foști pe care i-a avut Aradul ăsta în ultimii 20 de ani.
Așa-i când te lovește Dumnezeu când ai distrus natura și te-ai îmbogățit furând `j de mii de tone de nisip cu basculanta (lasă-le naibii de țigări, că de fumat fumăm toți): cu basculanta ți-o dă.

Nu ne mai luați (chiar dacă exact așa a fost) cu argumentul că nu Mambo l-a turnat pe Parpală, ci Mladin a făcut un „16”

povestind procurorilor că Mambo îi dă câte 8.000 de lei pe lună directorului de la „Ape” ca să-l lase să sape, iar ăsta n-a mai avut ce face și s-a executat, fiind „strâns de *oaie” cu restul dosarelor, deci Mladin e primul vinovat – că ăsta-i argument de turnător la rându-i: între oameni de caracter, blaturile făcute nu se vând procurorilor nici măcar în schimbul libertății! (Știu c-o să râdeți de romantismul de care mai că dau dovadă, că „unde ai văzut tu oameni de caracter în Aradul ăsta?!… dar chiar și-așa.)

Chiar dacă nu cu prilejul ei, dar de „Ziua Armatei Române”, Mambo tot fuge și se laudă pe unde mai e crezut că „eu n-o să dau în gât pe nimeni. Când mă citează, vin la proces și gata!”

Unii zic că de prin Italia lansează mesajele astea, alții că „dă pă Anglea”, dar din partea unor surse cu legitimații oficiale ni se garantează că-i în țară.
Poate chiar în casa aia din Nădlac pe care a pus-o pe OLX (eu așa aș arde-o dacă, Doamne-feri, aș fi în locul lui:))
Vedem noi astăzi dacă vine, iar dacă vine, unde se duce după ce vine.

Costea Gheorghe Marius (Mambo pentru restul lumii în afară de judecători) a fost plasat de procurorii DNA sub control judiciar pentru 60 de zile. Evident, Mambo a contestat măsura iar azi, 7 noiembrie, contestația va fi judecată la Tribunalul Arad

Azi, la ora 12, o instanță a Tribunalului Arad îi judecă contestația la plângerea împotriva măsurii de plasare sub control judiciar dispusă în cauză – căci, spre surprinderea multora, Mambo n-a scăpat de dosare cu turnătoria asta (cum n-o să scape nici Mladin), ci dimpotrivă: s-a mai ales cu cel puțin două!
Ăsta fiind doar altul nou:

Vezi și acest articol, pentru punerea în context al cazului Parpală cu cel al traficului de țigări:

[ACTUALIZARE 6] „Ordinul de zi pe unitate” – LEGAȚI CAZUL CRIȘAN de TRAFICUL DE ȚIGĂRI – îi disperă pe polițiștii din Arad, îi prostește pe cei din București și jignește inteligența cunoscătorilor. Între timp, Mladin plimbă un stick pe cine știe ce plajă din Caraibe și face mișto de „oamenii domnului general”

……………………………………………………………………….

[ACTUALIZARE] (26 OCTOMBRIE, 2022) Aceasta este o DEREGLARE DE CONTURI: Mambo va rămâne în ISTORIA MAFIEI ARĂDENE drept „ăla care l-a făcut pe Parpală!”

Alineatul (3) al Art. 290 (Darea de mită) din Codul penal prevede că „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.”


Iată „chichița juridică” de care se agață (și scapă!) majoritatea protagoniștilor din dosarele de corupție și crimă organizată – Pier Luca Canino, directorul general al ASTALDI România fiind, de departe, „campionul pe țară” al acestei probe – și astfel se explică „de ce nu e pedepsit și mituitorul în asemenea cauze?”, „cum poate cineva să facă o viață-ntreagă asemenea fapte penale și să rămână nepedepsit de justiție?” și alte întrebări ce derivă din știri precum aceasta, cea despre recenta arestare a „rechinului” Florea Dascălu de la CNAIR și multe altele din același registru (inclusiv la traficul de droguri).

Pentru cei care înțeleg contextul și știu să citească background-ul de sub rândurile comunicatului de ieri al DNA,

era clar încă de la Breaking „unul dintre cei trei (ne)cunoscuți: Italianu, Bihoreanu sau Mambo l-au făcut pe Parpală. Toți au dosare grele și oricare ar putea fi”. Între orele 17.30 și 19.00 se făceau pariuri în draci, cotele întocmite de profesioniști îi dădeau pe primii doi cu 15-20 la sută șanse… după care Mambo le-a dat cu balastiera-n cap: dintr-o tranșă de 8.000 de lei (cotizația lunară per bagabont… taxă de protecție îi zicea pe stil vechi, când măcar era pe față) a scos mai multă spumă politico-mediatică decât nisip pe nașpa în toată cariera lui!
Plus că d.p.d.v. juridic s-a scos pe încă un sfert de viață… deja poate să se laude peste tot că lucrează la DNA și, vreo câțiva ani, s-o ardă metodic… numai din ce economisește pentru că nu mai dă șpagă își mai cumpără două balastiere-ntr-un an (începe cu a lu Bihoreanu și cu a lu Italianu, ca să fie filmul rotund).
Unii-l vedeau ca terminat după ce l-au băgat în „Lotul Mladin” dar… ni, mă, el: cariera lui Mambo Mambo de-abia acum începe!

Cel care se autorecomandă Mambo Mambo

– Mambo (care numai că nu purta șapcă cu „TRAFICANT DE ȚIGĂRI – LEVEL BALASIERĂ”, de-i curgeau pachetele din bene pe străzile cu gropi din județ ca-n Hansel și Gretel) – scriam în ACEST ARTICOL despre CAZUL CRIȘAN deturnat înspre MAFIA ȚIGĂRARILOR – este, deci, ALESUL LUI DUMNEZEU… căci aceasta nu poate fi o piesă pusă-n scenă de niște simpli muritori, fără ajutor divin (sau olandez?)… nu poate DNA-ul să producă, de una singură, o asemenea capodoperă, oricât de upgradat ar fi în ultima vreme!
Căci apropo: Mambo Mambo era, și până acum, conștient de valoare lui și foarte mândru de asta! (Noi nu eram conștienți… dar asta e din cauza proastei noastre informări).
Mambo are și tricou brodat cu el însuși – tu ai așa ceva?!

Nici Parpală n-are!

Chiar avertiza, pentru cercul său de prieteni dar vizibil pentru oricine, că… nu mai durează mult și EL VA FI STĂPÂNUL APELOR:


Pe de altă parte, auzi tu, moșule: să fii Caius Parpală și să te facă Mambo Mambo!
E clar: se schimbă ierarhiile – nu doar în ANTIMAFIE, ci și în MAFIE.
Deja discutăm despre O DEREGLARE DE CONTURI și ne place acest episod… așteptăm cu nerăbdare continuarea.
Dar și dacă rămâne doar asta: Mambo va rămâne în istoria mafiei arădene drept „ăla care l-a făcut pe Parpală!” Cine-ar fi crezut așa ceva… până ieri?! – că alatăieri dacă puneai pariul ăsta făceai bani de-ți luai o insulă pe Mureș cu tot cu pești!

………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] (25 octombrie, 2022) [BREAKING NEWS] Caius Parpală – ridicat de DNA pentru o „șpăguță” de 8.000 de lei!
[COMUNICAT DE PRESĂ]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 octombrie 2022, a suspectului PARPALĂ CAIUS MIHAI, director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 24 august 2022 și 3 octombrie 2022, suspectul Parpală Caius Mihai ar fi primit suma totală de 8.000 lei, prin intermediar, respectiv în mod direct, de la un administrator de societate comercială care activează în sectorul exploatării agregatelor minerale, pentru ca, în calitatea sa de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, să sprijine activitatea societății respective prin nedispunerea unor controale apte să constate, să stopeze și să sancționeze activitățile ilegale efectuate de aceasta.

Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Biroul de presă al DNA

…………………………………………………………

Articol asociat:

Caius Parpală preia conducerea Administrației Bazinale de Ape Banat

Ultimele Știri

Related news