[ACTUALIZARE]
Tribunalul Timiș a admis cererea procurorilor europeni și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Andreșoi Dumitru. Pe numele celorlalți doi inculpați, Topor Veronica și Szabo Marius, instanța a dispus măsura arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Andreșoi Dumitru a depus contestație împotriva acestei decizii.
Cu privire la modul și circumstanțele de comitere a faptelor, ancheta a relevat o schemă infracțională a inculpaților concepută în scopul fraudării fondurilor, faptele care li se impută fiind comise în formă continuată (7 acte materiale corespunzătoare cererilor unice de plată formulate în perioada 2018 -2023). Doar faptul că anterior acestei perioade Parchetul European nu are competența temporală a unei anchete, face ca cererile unice de plată anterioare anului 2018 să nu poată fi verificate. Totuși, probele indică că și anterior suspecții și inculpații au folosit aceeași modalitate frauduloasă de digitizare a parcelelor.
Andreșoi Dumitru este cel care, conform procurorilor, a conceput planul infracțional în care le-a atribuit roluri clare atât membrilor săi de familie, cât și angajaților societăților coordonate și persoanelor din anturajul său. Mai mult, acesta a urmărit și a și reușit angajarea de persoane la societățile comerciale controlate pe care le-a determinat să digitizeze fraudulos suprafețele de pășune în alte zone decât cele în care arendase/închiriase terenuri. Toate persoanele implicate în această activitate infracțională au acționat în beneficiul său exclusiv, obținerea pe nedrept a subvențiilor din bugetul UE revenindu-i în exclusivitate. Andreșoi Dumitru este cel care a dispus de majoritatea acestor sume în interes personal sau în interesul susținerii afacerilor agricole desfășurate prin societățile pe care le controla.
[Știrea inițială] (ora 12.00): Cel mai mare crescător de ovine din România a fost reținut de Parchetul European Biroul Teritorial Timişoara într-un dosar de fraudă cu peste 2,2 milioane de euro
Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din România și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Dacia”, a fost reținut, azi noapte, de Parchetul European fiind acuzat de faptul că a fraudat fonduri europene în valoare de peste 11,2 milioane lei. Acesta este acuzat că în perioada 2018 -2023 a încheiat contracte de arendă pentru terenuri, unele dintre ele și în județul Arad, în special pe suprafețe de teren cu zone împădurite și care nu erau eligibile pentru a primi subvenții pentru întreținerea pășunilor, dar acesta a găsit o metodă de a avea acces la bani.
Zonele din județul Arad unde acesta avea suprafețe de teren declarate la APIA
Majoritatea contractelor de arendă pentru terenuri din județul Arad au fost încheiate cu compososeratele, dar și cu primăriile din unele comune. Zonele din județ unde acesta avea suprafețele de teren sunt Gurahonț, Brazii, Iosași, Craiva, Hălmăgel, Pleșcuța, Beliu, Petriș, Șiștarovăț și Ususău. În anumite localități, pentru a putea face dovada unei suprafețe compacte a declarat ca suprafață de pășune inclusiv grădinile oamenilor.
Situația juridică a lui Dumitru Andreșoi este mai complicată.
Acesta a mai fost condamnat (cu suspendare și termen de încercare de 4 ani) de Tribunalul Hunedoara într-un alt dosar pentru evaziune fiscală, nefiind deocamdată reabilitat în sens juridic, iar acum se află în situația unei recidive postcondamnatorii.
Împreună cu Dumitru Andreșoi, au mai fost reținuți pentru 24 de ore și directorul adjunct al APIA Hunedoara, dar și șeful de serviciu în cadrul aceleiași instituții. Pentru aceștia procurorii au solicitat mandat de arestare preventivă, cererea aflându-se pe rolul Tribunalului Timiș. Totodată, alți opt suspecți au fost duși pentru audieri la biroul EPPO de la Timișoara.
Acuzațiile EPPO împotriva acestora și metoda pe care o folosea
Dumitru Andreșoi a pus la cale un mecanism extrem de elaborat de a obține ilegal subvenții din fonduri europene. A încheiat, în perioada 2018 -2023, contracte de arendă pentru terenuri din județele Hunedoara, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Vâlcea, Brașov și Cluj. Fiind în special zone împădurite acestea nu erau eligibile pentru a primi subvenții pentru întreținerea pășunilor, dar acesta a găsit o metodă de a avea acces la bani. Avea angajați care identificau terenuri care erau eligibile pentru primirea subvențiilor pe raza aceleiași comune, iar la APIA erau indicate ca fiind arendate aceste parcele pentru care nu avea, în realitate, niciun titlu și niciun drept de a primi vreun leu. Verificările făcute în cadrul anchetei au arătat că 85% din suprafața declarată la APIA nu se suprapunea cu cea arendată în acte. Ani de zile cei de la APIA Hunedoara au aprobat decontarea subvențiilor.
Dumitru Andreșoi avea depuse actele pentru a mai primi alte opt milioane de lei ca subvenții, dar ancheta procurorilor a blocat plata banilor, în acest caz fiind vorba doar de tentativă de fraudare a fondurilor europene. Documentele nu erau depuse în numele său, ci al mamei sale, în vârstă de 85 de ani.
Sursa: Vezi – AICI comunicat oficial EPPO