Duminică, 28 august, terasa Clubului NERV a fost plină de oameni veniți acolo pentru un eveniment literar-artistic… eveniment – veți recunoaște – destul de rar, spre original: Lansarea volumului de debut „Rârâieli de om peltic” a bioinformaticienei Ligia MATEIU.
Întâlnirea a fost prefațată și postfațată de o fetiță, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” astfel:
„Dacă ați citit «Matematicadistractivă», cu siguranțăcă volumul Ligiei Mateiu vi se vapărea captivant și amuzant înacelașitimp. Nu pentru că e o carte scrisă din integrate sau derivate luate-n glumă, ci pentru căperspectiva autoarei asupra unor aspecte comune ale vieții se apropie, într-un mod deosebit și atractiv, de transpunerea acestora într-o bazăușorștiințifică ce are meritul de a fi exact ceea ce pare: interpretarea înjoacă a unor lucruri serioase, glume spuse cu un zâmbetmai mult interior și o analizăfină, asemenea unui microtom cu performanțe de ordinul micronilor. Cartea Ligiei Mateiu conține o sumă de texte care, fie ele «de râs»sau «ceva mai serioase», provoacăaceeași impresie ca atunci ciind privești un preparat biologic printr-un microscop și vezi că una dintre celule râdelatine.”
[TITLUL INIȚIAL] (24 august, 2022) Ligia Mateiu – poate singura arădeancă ce poate trece de la biologia computațională și genetica statistică la LITERATURĂ cu ușurința unei „Rârâieli de om peltic”
Pe arădeanca Ligia Monica Mateiu e suficient să o cauți cu Google ca „motorul” să te trimită la cele mai înalte școli de pe planeta asta – actualmete, așa arătând (așa ar trebui să arate orice pagină de cercetător / profesor universitar și de la universitățile arădene, așa-i?!) pagina sa de prezentare la Universitatea din Atwerp.
O să mai găsești greu un cercetător în domeniu cu asemenea CV…dacă o să mai găsești!
„Deși am obținut o diplomă inițială de medicină, mi-am orientat cariera către științe informatice și statistice. Expertiza mea include diverse subiecte de biologie computațională, genetică statistică, biologie evolutivă, genetică și genomică la oameni, animale și plante. În prezent, sunt lider de echipă în cercetarea bioinformatică la Centrul de Genetică Medicală din UA.” – este autoprezentarea care-i rezumă studiile și munca… și, pe bună dreptate, te întrebi: când ai asemenea subiecte de gândit și muncit, ce rost mai are literatura?!
Ei… uite că are! Așa cum Einstein nu-și putea concepe existența fără interpretarea muzicii clasice la vioară, Tesla fără „dialogul perpetuu” cu porumbeii sau, mai aproape de noi, Ion Barbu matematicile superioare fără poezie!…
Literatura nu e certată – n-a fost niciodată, de altfel – cu științele exacte și, chiar dacă întâlnirile dintre ele, în aceeași minte, sunt destul de rare, când se întâlnesc dau ceva memorabil.
Pentru că o limbă – româna în speță – odată învățată bine, nu se uită, iar când o și iubești, literatura apare ca o datorie.
Așa a ieșit cartea „Rârâieli de om peltic” – un volum aerisit, simpatic și scris, pur șl simplu, din plăcerea de a nu fi confundat…
O mai frumoasă prefață la o carte nu cred că o poate face niciun scriitor profesionist de prefețe
„Am primit cea mai mișcătoare recenzie despre cartea în care am colecționat cuvinte din mintea și inima mea… Mulțumesc că ai transformat o zi frumoasă în ceva mai mult decât minunat, Delia David! Este un cadou minunat!” – a postat autoarea pe pagina sa de Facebook
– iar textul care urmează spune mai multe decât e în stare să spună orice cronicar profesionist (Delia David este profesor la Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie UVVG )– deci cu atât mai interesant să aflăm că se citește și se face literatură de calitate în mediile non-filologice.
„Dragă Ligia,
Pentru că mi-ai cerut impresii legate de carte m-am străduit să ți le livrez cât mai repede cu putință, înainte de ziua lansării, la care iți mărturisesc cu sinceritate că mi-ar fi plăcut să particip, dar cred sunt de vină stelele din constelația Casiopeea care nu s-au aliniat corespunzător de aceasta dată.
Vestea că ai scris o astfel de carte a fost realmente o surpriză pentru mine, deoarece nu-ți cunoșteam această latură creativă în domeniul literar. Bine, noi nu am petrecut foarte mult timp împreună ca să pot anticipa, dar trebuie să știi că pentru mine, ești acel gen de prieten care-ți stârnește interesul și admirația pentru calitățile umane și profesionale pe care le posedă.
Cartea o văd ca pe o minge ridicată la fileu pentru toți cei care vor să te cunoască în profunzime. Este o provocare pe care o lansezi, într-un limbaj codificat care combină cunoștințele de cultura generală cu cele de specialitate în domeniul tău profesional. Este un rezultat al minții tale neobosite de a căuta continuu să înțeleagă orice detaliu din experiențele zilnice. Este un sport al minții pe care-l practici cu plăcere atunci când nu ești la alergat/ la cățărat sau ocupată cu îndatoririle zilnice.
Dacă este să vorbim despre un top al textelor, mărturisesc că mi-a fost foarte greu, deoarece fiecare are farmecul lui aparte. Cu toate acestea, iată rezultatul:
1) Rârîieli de om peltic – pentru originalitatea și umorul în care te-ai prezentat pe tine ca persoană, dincolo de preocupările tale trecute și prezente de a-ți ascunde defectul de vorbire, pentru că leac ne-ai spus că nu are. Combinația cu desenul lui Matei este genială, pentru că se crează efectul acela: „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Practic tot ceea ce ne-ai scris tu, el a reușit să surprindă într-o singură imagine.
2) Copilării – pentru dragostea și recunoștința pe care le porți în suflet pentru familia ta, rădăcinile tale.
3) Oul – pentru că m-am amuzat teribil citind cum ai reușit să ilustrezi acest talent pe care, cred, că îl avem cu toții, de a ne complica inutil, de a da importanță unor obiecte sau situații nesemnificative care îți aduc mai multă bătaie de cap decât plusvaloare.
Nu de puține ori, pe parcursul lecturării, am apelat la „agentul Google” pentru a-mi aminti despre cunoștințele dobândite în liceu la materiile de fizică, chimie, biologie și de aceea eu cred că tu și nu preparatele biologice (așa cum a descris d-nul Radu Prodan) ești cea care ai vrut să râzi cu noi/de noi, cei are ne-am străduit dincolo de coduri să te cunoaștem mai bine, citind această carte deosebită prin stilul și originalitatea ei.
În încheiere draga mea, îți mulțumesc pentru privilegiul acordat de a primi cartea cu dedicație, doresc să te felicit pentru reușita ta și îți doresc să continui să-ți dezvolți această latură creativă, te prinde bine și cu siguranță îți face bine!
Te îmbrățișez cu drag! Ziua lansării să fie așa cum ți-o dorești!
Cu prietenie, prețuire și aleasa considerație,
Delia”
Lansarea cărții Ligiei Mateiu va avea loc, așadar, duminică, de la ora 18.00, în Clubul „NERV”, conform afișului:
Articol asociat:
Arădeanca Ligia Mateiu, senior bioinformatician la Universitatea Antwerp, este protagonista unui MOMENT ISTORIC care va revoluționa medicina: PromethION – primul aparat care a reușit să secvenționeze întregul genom uman în doar 64 de ore!
Adrian Toma este un fel de „țeapă de 1 Aprilie” pentru aproape toți oamenii care depind de el (noroc că nu depind mulți) – așa încât, cu ocazia acestei „Zile…
Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…
* DISCLAIMER: Conducerea actuală a IPJ Arad este un pamflet și trebuie tratată ca atare! Comisarul-șef Grui Călin Florin nu este, în niciun caz, cel mai iubit dintre polițiști –…
[ACTUALIZARE] După publicarea materialului însoțit de un scurt video cu „bătaia” de la sala lui Gabi Moț, a izbucnit o adevărată isterie online, mai mult întreținută fie de habarniști într-ale…
Măi, dragi cititori, voi l-ați observat pe deputatul Flavius Măduța părăsind „scena politică” pe șest… pe scara de incendiu… în timp ce noi ne uitam în altă parte? L-ați văzut…
O minimă testare a coeficientului de inteligență și o sumară evaluare psihiatrică s-ar impune în cazul candidaților la orice funcție în stat, în special și mai ales la cea de…
În ultima sa vizită la Bruxelles, MEP-ul Gheorghe Falcă a fost văzut intrând pe ușa din spate a unei săli de conferințe închiriate special pentru o discuție „de afaceri”. Deși…
S-au dus (naibii) vremurile supremației fizico-psiho-comportamentale a bărbatului asupra femeii – și să trăiască și-nflorească apucătura asta… că tare distractiv-educativă e… iar dacă mai citești știri de pe prin mediul…
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.