Am fost ieri (luni, 3 februarie) la groapa ilegală cu deșeuri de la intrarea în comuna Ghioroc, la 10 zile după ce am ținut neapărat să facem un bine ecologic (nu-i așa?) STAȚIUNII „cu nisip nou, leandri și un parc de distracții pentru copii” încă din 2021) chiar de „Ziua Unirii”, la o săptămână după ce am publicat primul episod al investigației pe acest subiect. N-am calculat să ne iasă datele așa „rotund” – am primit un pont de la un localnic care ne informa că „Primăria vrea să îngroape gunoaiele pe care le-ați filmat voi și a început să niveleze locul astfel încât să acopere urmele acestora” și am fost să verificăm cine, cu ce și cum…
Ne-am mai bifat, cu acestă ocazie, câteva dintre teoremele despre această comună, în care s-au tocat bani publici aiurea, îmbogățindu-i exclusiv pe politicieni și gașca de hoți cu care lucrează. La fața locului, în frigul și decorul cinic al lui februarie, am constatat că oricât de praf ai fi la materiile estetică, urbanism sau legislație, oricât de curvă politică cu reușite pe segmentul electoral ți-ar înfofoli reputația, nu faci dintr-un asemenea loc un „platou de gunoaie” decât dacă îi urăști până și viitorul îndepărtat.
Nu cred că există o localitate cu o „poartă de intrare” atât de urâtă… nici dacă întorci harta pe dos!
Așa arată „toate intrările” în lumina cea mai favorabil-posibilă
…iar dacă te-ntorci cu (curul era să zic) spatele la inimioara aia și o iei tot drept, trecând prin această poartă dintre stâlpi care a fost blocată de către proprietar, primitiv dar eficient (în ziua în care a apărut articolul nostru), cât să nu mai poți intra cu camionul și să-l golești „pe rapid”… ajungi la groapa-gropilor… și mărturisesc că n-am văzut ceva mai underground în materie de „scăpat de deșeuri”… ceva mai „pe față”, vizibil din mai multe unghiuri în afară de cel „turistic”, decât această ticăloșie ecologică:
Malul de gunoaie amestecate, cele mai multe dintre ele periculoase, are mai bine de 4 metri. Solul e moale de la mâzga scursă din deșeuri… acel pământ nu are cum să se mai facă bine decât dacă-l lovește un asteroid – dar, iată, toate acestea pot fi ascunse de ochii lumii nivelând cu buldozerul, tasând și lăsând natura să rezolve restul. Când se va sesiza un procuror să facă ancheta asta și va dispune carotarea terenului – sau, dacă nu, când arheologii din secolele următoare vor face săpături -, pe lângă această tablă vor avea de descifrat o societate care, efectiv și-a bătut joc de ea însăși, prin aleșii săi direcți, votați cu peste 90 la sută…
Și fii atent de ce e ticăloșie!
În noiembrie, 2018, primarul Corneliu Popi-Morodan se lăuda în presa de casă cu PLANTAREA UNEI PĂDURI CENTENARE fix pe acest loc blestemat din toate punctele de vedere. Cât de trist sună știrea asta?… dat fiind contextul:
Acum 6 ani, deci, primarul se dădea ecologist, se folosea de imaginea copiilor, știind sigur că le distruge viitorul prin ceea ce ei credeau a fi o faptă bună, la care au participat…
Acum 4 ani, domnul Popi-Morodan era pe „demarea unui proiect ambițios, cu sprijinul Consiliului Județean Arad de a transforma „balta” de la Ghioroc într-o stațiune turistică care să atragă turiștii din județ și nu numai.”
…iar la propoziția „în fiecare zi trebuie să facem ceva” nu poți să-l contrazici: în ultimii patru ani, în fiecare zi s-a cărat moloz în „stațiunea de interes național”…
Am fost la Primărie imediat după ce am filmat mizeria de loc aparținând, practic, primarului… primarul nu era. I-am lăsat un mesaj, la care ne-a răspuns astfel:
„Am avut sesizare în acest sens și s-a dispus curățarea locului de materialele plastice din acea zonă, ceea ce am și făcut deja. Amplasamentul despre care vorbiți este o zonă industrială conform PUG și are ca destinație construirea unui parc fotovoltaic. După curățare s-a interzis accesul în zonă prin blocarea drumului. Deșeurile despre care vorbiți sunt deșeuri inerte care pot fi folosite la pregătirea terenului în vederea construirii parcului fotovoltaic.”
„No, să-ți bagi picioarele… cum progresează omul!”
– vorba cuiva care știe cum stă treaba… Despre partea subliniată nu știa nimeni (nici măcar arq.ro!) până acum… Adică tu alaltăieri făceai proiecte ecologice, ieri luai bani pe cele turistice iar acum ai trecut la „fotovoltaice” – toate pe aceeași suprafață?… Ce fel de tripolaritate e asta?! Și cum să vii cu „scuza” asta?… cum poți să le spui la alea „deșeuri inerte” – gunoaie pe care, dacă le găseai în curtea unui om, îl amendai și-i făceai un dosar penal de nu mai scăpa decât emigrând?!
Aspectele juridico-penale ale acestei spețe le vom dezvolta în următoarea actualizare, pentru că asemenea aroganță față de lege și dispreț față de cetățeni merită amendată mai grav decât cu epitete…
[TITLUL INIȚIAL] (28 ianuarie, 2025) Cică I ♥ GHIOROC! „Litoralul Vestului” se mărește cu moloz și deșeuri periculoase rezultate din demolări | CAZ FLAGRANT, documentat în „Ziua Unirii”, care dovedește implicarea autorităților locale în acest dezastru
Dacă te-apuci să cauți destinații turistice de vară, nu ești „din partea locului” și bați pe Google „LITORALUL VESTULUI” … gata: deja ai mers pe fentă!
O fentă politică e să citești și să crezi chestii de astea… ipocrit-interesat girate de reprezentanții autorităților oficiale… agravant e să le dai spre publicare cotidienelor naționale . „Lacul Ghioroc, care a primit în timp denumirea de Litoralul Vestului, aflat aproape de granița cu Ungaria, la 25 de kilometri de Arad, a devenit unul dintre cele mai atractive stațiuni” cică…
(Stațiunea Ghioroc din Arad, denumită Litoralul Vestului SURSA Primăria Ghioroc.)
În schimb…
Ca un loverboy cinic, care ucide în timp ce iubește…
Am făcut această introducere din necesitatea de a pune în contextul larg… POLITIC adică… subiectul la care lucrăm
Evidența blatului sare-n ochi și dacă „nu ești în temă”: tu, orice fel de hoț sau om cinstit ai fi, ai avea curajul să cari moloz pe o distanță de 25-35 de kilometri, (depinde pe ce rută o iei), cu un camion de 16 tone, și să-l basculezi exact vizavi de „I ♥ GHIOROC” dacă n-ai avea blat cu „autoritățile”?…
Pornind de la informarea unei surse, am documentat metru cu metru circuitul molozului în natură…
demers finalizat cu următoarea SESIZARE către Inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, trimis ieri, pe adresa electronică a IPJ Arad… așa cum ar trebui (credem noi, cel puțin), să facă oricare dintre noi.
Subsemnatul (…), în calitate de editor-coordonator al cotidianului online www.criticarad.ro , vă rezum prin prezenta documentarea pe care am realizat-o în data de 24 ianuarie 2025, având ca subiect principal depozitarea ilegală a deșeurilor periculoase – majoritatea provenind din demolări de imobile de stat sau private – în arii protejate – de regulă în albiile minore și majore ale Mureșului, pe malurile balastierelor, în păduri și alte locuri, majoritatea aparținând domeniului public.
Astfel, în ziua de vineri, 24.01.2024 – Zi liberă, conform legii –, la ora 11:26, am surprins camionul de mare mare tonaj marca DAF, având numărul de înmatriculare HD 12 SFV în timp ce terminase de încărcat deșeurile rezultate de pe urma demolării unui imobil particular situat în cartierul Grădiște, pe strada GORUNULUI, Nr. 42 după care l-am urmărit câtă vreme s-a deplasat în direcția Ghioroc, așa cum fusesem informat de surse care cunosc bine aceste practici.
Camionul a ajuns la destinație la 12.45, locul destinat deversării deșeurilor fiind situat în proximitatea fostei balastiere, actualmente „lac” și zonă de agrement – exact vizavi de însemnul „I LOVE GHIIOROC”.
Din informațiile noastre, terenul aparține Primăriei Ghioroc, iar cei care depun deșeurile în acel loc (vezi foto/video) chiar se laudă că „au aranjament cu autoritățile” – utilajul Primăriei care nivelează locul, după ce deșeurile sunt deversate, fiind o dovadă în acest sens.
La ora 12.51 am anunțat DSU, prin 112, de pe telefonul personal, dând detaliile necesare asupra faptei, iar în jurul orei 13.30, la fața locului s-au prezentat doi lucrători ai IPJ Arad venind de la Poliția Orașului Lipova, constatând cele reclamate. S-a întocmit un Proces verbal la fața locului. La rândul meu, i-am asigurat că voi depune această sesizare.
Atașez probele foto / video și vă stau la dispoziție pentru detalii suplimentare, menționând că subiectul va fi dezvoltat și în publicația noastră.
Am omis în sesizare să amintim și implicațiile financiare ale metodei… deși sunt (poate cele mai) importante în economia înțelegerii situației. Transporturile se fac contra-cost, fără a fi facturate, deci se plătesc la negru în cel mai pur sens al înțelesului… deci nu lasă urme la suprafață – precum molozul după ce a fost nivelat, tasat și acoperit cu pământ.
Pe primarul „comunei-litoral” am ales, după o îndelungă meditație asupra dilemei, să nu-l sunăm pentru a-i cere un „punct de vedere”. Simpla (obligatoria, nu?) consultare a declarațiilor sale date de-a lungul carierei sale de edil ne-a relevat potențialele răspunsuri pe care le-am putea primi… Le va da, cu siguranță, polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase care am înțeles că au preluat dosarul care se va constitui cu acest prilej… Locul respectiv este unul „de notorietate” în lumea „cărăușilor de moloz”. Sunt ani buni de când se depozitează acolo, așa că polițiștilor le va fi ușor să documenteze acest fapt.
EDITARE ULTERIOARĂ:
Ne-am amintit și faptul că pe acest subiect al deșeurilor îngropate am întrebat și ADISIGD Arad dacă au cunoștință de asemenea practici și ce măsuri au luat. În răspunsul pe care ni l-au transmis la acel moment, adică 31 octombrie 2024 ( vezi articolul Cum ambalează frumos ADISIGD Arad problemele privind colectarea deșeurilor în județ) ne-au transmis că „La nivelul Județului Arad nu există deșeuri îngropate. În măsura în care aveți d-voastră cunoștințe despre existența acestora, vă solicităm să ne informați de îndată atât pe noi cât și Comisariatul Județean Arad din cadrul Gărzii de Mediu.” Astfel, le urmăm sfatul și le aducem în atenție cazul din materialul de față.
Articole asociate:
Citește și: Cum ambalează frumos ADISIGD Arad problemele privind colectarea deșeurilor în județ
3 comentarii. Leave new
Felicitari, Criticarad!
Să se verifice Câți bani s au sifonat în așa zisă stațiune acest litoral al vestului de către Mafia Cioanca primarul Corneliu Popii Morodan Totuși este o fostă balastieră în care se spală oile și vacile
„Litoralul Vestului!” Așa aveam și eu un tablou acasă cu plaja de la Contanța, de pe vremea lu’ Ceaușescu. Zici că-s una și aceeași. =))))