ȘTIRI

[ACTUALIZARE] REQUIEM REGAL: Concert dedicat memoriei Majestății Sale Regele Mihai I al României

 

În Memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, 

Filarmonica de Stat Arad programează în seara de 14 Decembrie 2017,  la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, Recviemul în do minor de Luigi Cherubini, marcând prima zi de doliu național printr-un omagiu muzical, similar acelora aduse de alte mari instituții concertistice ale României.

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 19.00

Sala Cercului Militar B-dul Decebal nr. 19

Concert dedicat memoriei Majestății Sale Regele Mihai I al României

Dirijor – Dorin Frandeş

Solist – Vlad Dimulescu

Dirijorul corului – Robert Daniel Rădoiaş

Program

Pior Ilici Ceaikovski: Concertul nr.1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op.23

Luigi Cherubini: Recviemul în do minor pentru cor şi orchestră (în VIDEO)

[COMUNICAT DE PRESĂ – FILARMONICA DE STAT ARAD]

Seria concertelor memoriale continuă și la Arad, cu un program care preia în mod simbolic unica lucrare ceremonială scrisă în memoria unui rege, Ludovic al XVI-lea al Franței, Recviemul lui Cherubini fiind de altfel recunoscut de-a lungul întregului secol al XIX-lea, ca deținător al monopolului absolut în ceremonialele funebre ale Europei.

Închinat memoriei ultimului monarh al României, prin aportul aparatului mare de scenă al Filarmonicii, orchestra simfonică și corul academic pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, concertul din 14 Decembrie păstrează din structura sa inițială Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în si bemol minor op.23 de Piotr Ilici Ceaikovski, îl are la pupitru pe dirijorul Dorin Frandeș, iar ca solist invitat, pe pianistul Vlad Dimulescu.

Despre solist

Vlad Dimulescu a studiat la Liceul de Muzică din Braşov și la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, la clasa prof. univ.dr. Constantin Ionescu-Vovu. În anul 1990 a devenit asistent universitar la Facultatea de muzică a Universităţii Transilvania din Braşov, iar în 1993, asistent la catedra de pian principal a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti. În prezent este profesor universitar doctor la aceeaşi catedră, şeful acesteia, precum și directorul  Departamentului de Instrumente cu Claviatură și Muzică de cameră.
A susţinut numeroase recitaluri de muzică de cameră în cele mai importante săli de concert ale Bucureștiului (Ateneul Român, Sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Române, Sala Mică a Palatului), precum şi în Braşov, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău, Oradea, Satu-Mare, Craiova.

Este laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale: George Enescu-Bucureşti -1991,Vina del Mar (Chile) – 1992,Gheorghe Dima – Cluj-Napoca – 1985, Premiul A.T.M. şi al Criticii muzicale – 1985, Salerno (Italia)1983.

A editat două CD -uri: Enescu,Chopin şi Brahms și Chopin  Recital Vlad Dimulescu și a publicat cartea „Belcanto în pianistica chopiniană”.

……………………………………………………………..

[TITLUL INIȚIAL] (6 decembrie, 2017) La Săvârșin și la Catedrala Ortodoxă, arădenii depun un ultim omagiu pentru cel care a fost MSR Mihai I al României [FOTO]

Mii de arădeni din toate localitățile din județ au ales să-și facă cunoscute sentimentele de respect și gratitudine pentru cel care a fost Majestatea Sa Regală Mihai I al României… ultimul rege, chiar dacă domnind simbolic peste țară în ultimii 72 de ani. Castelul de la Săvârșin, una dintre cele mai iubite reședințe ale MSR, s-a transformat într-un adevărat loc de pelerinaj – așișderea și Catedrala Ortodoxă Nouă, unde preoții ortodocși în frunte cu ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, săvârșesc slujbele de pomenire ce implică ritualul unei asemenea plecări dintre pământeni. La sediul de pe strada Lucian Blaga a „Amicilor Regelui Mihai” s-a deschis o Carte de Condoleanțe, unde toți arădenii care l-au iubit pe Regele Mihai își pot marca un gând de bun rămas.

Tot ce e de știut despre funeraliile Majestății Sale

În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
– Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

– Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
– Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
– Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.

Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

– Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise.
– Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel.
– Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
– Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
– Să aibă la ei un document de identitate.
– Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.
– Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.
– În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

Între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeș, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje

Pentru orice detalii, puteți contacta Secretariatul Regal și Biroul de Presă la adresa e-mail secretariat-regal@palatulelisabeta.ro și la telefonul 021 319 09 72.

Articol asociat:

[BREAKING NEWS] A murit Regele Mihai I al României

Critic Arad, 11 decembrie 2017 8:30

B854526F-9D9D-426F-BC28-7DD914C51B3AD26BCDBF-2E32-4B2B-85BB-978B25340E28FDA51C8C-4F12-4A8B-A588-7124B143B2F1CF5BFE09-0BB5-4D0C-8FCE-2148AE0CE86FB4411D80-F4AE-4F29-A750-A4C0DC71640768D2A1DE-4771-4E5F-AB32-9450C113ECF2803B5816-CEB6-40C5-AEE2-1045E8F849966BFD6B64-9F4F-4CD1-83E3-19775690D6B757FE8DC3-363F-4C62-9D02-1C3D9C5BE65F95B45CF1-137B-4EBA-A76C-69539AEB8D172B5B3BAF-45E3-461A-A23C-C70D5A42C58D49F4FBEC-6A9C-4DFF-8A17-49DD909E4DAC8D1202EB-1649-45D4-B2FF-F80B224675B57D3ED0FA-256E-4B83-873D-64927E76512DFDF9EDD3-E6FA-4B18-9113-916FAD00C4D3FBA267A4-F98A-4793-8FBE-BE097AD994F96B411FEF-856A-414B-B059-8A50D825FD16D1127BBE-10B9-419A-8D63-D01E90F645F31E4529E4-21E2-4D06-BD98-F7D7B81FB8A7