[ACTUALIZARE] Viitorul ne e în ceață, dar barierele cad! Momentul zero al desființării vămilor a fost sărbătorit cu fanfară, discursuri emoționate, cozonac, șampanie și artificii de fiecare parte a graniței cu Vestul

nadlac
Distribuie:

Momentul zero al intrării României în spațiul Shengen a fost sărbătorit ca o adevărată victorie asupra unor granițe nemotivat impuse, cu discursuri pozitive de fiecare parte a frontierei… ca o adevărată  UNIRE. La nivel oficial s-au organizat celebrări – înșiși (de-acum) foștii paznici ai frontierei celei mai tranzitate din România simțindu-se obligați să se bucure de raderea de pe suprafața pământului a locurilor lor de muncă.


La Nădlac II a venit să celebreze șeful Poliției de Frontieră

cu toată presa centrală după el… În convoi au venit de la București – pe pagina oficială de Facebook a Poliției de Frontieră a fost postată înregistrarea video „Participarea inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, la activitatea de celebrare a eliminării controlului la frontiera terestră a României cu Ungaria, ca urmare a intrării în spațiul Schengen. 31 decembrie 2024/1 ianuarie 2025 / Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.”



De partea cealaltă a mainstream-ului… recomandăm acest vlog:

https://www.youtube.com/watch?v=arHPSW5xpG0


La Grăniceri s-a pus o panglică albă simbolizând „granița” numai ca să aibă primarii ce să taie…

Localnicii şi autorităţile din Grăniceri şi cei din oraşul ungar Elek (800 de metri distanță) au sărbătorit împreună, de Revelion, intrarea României în Schengen cu cozonac, şampanie şi artificii lansate chiar de pe linia de frontieră dintre ei.



Între Variașul Mic și Dombeghyhaz:


[TITLUL INIȚIAL] (31 decembrie, 2024) De la miezul nopții, România va intra în spațiul Schengen și terestru | În județul Arad, șase puncte de frontieră terestre vor fi desființate | VEZI NOILE REGULI

vama nadlac 1 scaledÎncepând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie. Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. În județul Arad, șase puncte de frontieră terestre vor fi desființate: Vărșand (rutier), Vladimirescu (rutier RO-LA), Turnu (rutier), Nădlac I (rutier), Nădlac II (rutier) și Curtici (feroviar).


Ce se va schimba
Poliția de Frontieră Română este pregătită, din toate punctele de vedere – organizatoric, logistic și uman, pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale terestră începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul:

La frontiera româno-bulgară:

  • 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir, Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele
  • 3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat
  • 7 cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și Bechet

La frontiera româno-ungară:

  • 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad
  • 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui Mihai

Pe Dunărea interioară:

  • 2 cu specific portuar: Cernavodă și Brăila

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.

Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.

Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau atunci când există informații cu privire la posibila săvârșire a unor fapte ilegale și vor avea ca scop prevenirea și combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicația eDAC cu care vor efectua aceste verificări. În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana își va putea continua călătoria fără restricții, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.

Condițiile de călătorie în statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.

Pentru securizarea frontierelor externe ale Românei, și totodată ale Uniunii Europene și spațiului Schengen, la nivelul Poliției de Frontieră au fost luate măsuri încă din timp. Măsurile au constat în:

  • alocarea de resursă umană: aproximativ 90% din absolvenții Școlii de Pregătire a Agenților Avram Iancu Oradea au fost repartizați la frontierele externe și aproximativ 80% din concursurile organizate pentru ocuparea funcțiilor vacante în anul în curs au fost pentru frontierele externe
  • a fost alocată tehnică de supraveghere și autospeciale de patrulare.

Regândirea dispozitivului și măsurile de ordin logistic au ca scop protecția cetățenilor,  precum și folosirea judicioasă a resursei umane.

Poliția de Frontieră Română este pregătită, din toate punctele de vedere – organizatoric, logistic și uman, pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale terestră începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Statistică

Zilnic, în anul 2024, frontierele interne ale Românei sunt tranzitate în medie de 110.000 persoane și 33.000 de mijloace de transport, dintre care 7.300 camioane.

Cele mai tranzitate punctele de trecere de la frontiera internă sunt PTF Nădlac II de la frontiera cu Ungaria și Giurgiu-Ruse la frontiera cu Bulgaria.

Nădlac II este tranzitat în medie de 9.500 persoane și 4.870 mijloace de transport, dintre care peste 2.500 de camioane în fiecare zi. În timp ce prin PTF Giurgiu trec în medie 10.500 persoane și 5.000 de mijloace de transport pe zi, dintre care 2.400 camioane. (conform comunicat polițiadefrontiera.ro).

Ce se întâmplă cu vameșii

De la 1 ianuarie 2025, personalul de control din aceste puncte va fi redistribuit. „Personalul implicat în activităţile de control până acum în aceste 39 de puncte de frontieră va fi redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.


Aderarea României la spațiul Schengen și cu granițele terestre va determina schimbări în ceea ce privește controlul la frontierele cu statele UE efectuat de CNAIR, astfel încât autoritățile române trebuie să elimine orice obstacol care împiedică fluidizarea traficului prin Punctele de Trecere ale Frontierei și implicit eliminarea controlului specific al CNAIR.

În consecință, CNAIR va desfășura în Agențiile de Control și Încasare (ACI) din PTF cu statele UE (Ungaria și Bulgaria) doar activitate comercială pe sensul de intrare în țară, respectiv comercializare de roviniete și emitere AST (Autorizații Speciale de Transport) la cerere.

Pentru reorganizarea activității în ACI de la frontieră cu Ungaria și Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2025, au fost dispuse următoarele măsuri:
  • demararea procedurilor de conservare a instalațiilor de cântărire de pe sensul de ieșire din țară;
  • păstrarea în stare de funcțiune a instalațiilor de cântărire pe sensul de intrare în țară și utilizarea unei instalații pentru emitere de Autorizații Speciale de Transport la cerere;
  • redimensionarea personalului existent, astfel încât să fie asigurate cu personal în ture de lucru doar activitatea comercială pe sensul de intrare în țară (vânzare rovinieta și AST).
Concret, începând cu 1 ianuarie 2025,

CNAIR asigură pe sensul de intrare personal în spațiile adiacente fluxurilor de trafic, în actualele amplasamente ACI dotate cu sisteme de cântărire, în vederea facilitării obținerii imediate a Autorizațiilor Speciale de Transport, la solicitarea conducătorilor auto, pentru vehiculele cu depășiri de mase și/sau dimensiuni, în scopul punerii în legalitate a circulației vehiculelor agabaritice din punct de vedere al traseului optim, esențial pentru siguranța rutieră și traversarea sectoarelor de drum în limitele restricționate.

Facem precizarea că pe sensul de ieșire din țară, CNAIR nu menține personal, urmând ca pentru arterele și dotările existente să fie demarate procedurile de conservare.

Excepție face menținerea activității de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre pe sensul Giurgiu – Ruse, unde CNAIR va asigura personal pentru toate cele 8 benzi de tranzit, pentru toate categoriile de vehicule, urmând ca în perspectiva imediată să fie implementat sistemul online de plată electronică a tarifelor de trecere pentru autoturisme. (conform comunicat cnadnr.ro)


Sursa: Poliția de frontieră și CNAIR


 

Categorie: Știri, Recomandări
Etichete: CNAIR, politia de frontiera, Punctele de Trecere ale Frontierei, spațiul Schengen
Distribuie:
Articolul anterior
Taxele și impozitele locale pot fi achitate începând cu data de 20 ianuarie
Articolul următor
Acțiune a structurilor MAI în proximitatea principalelor puncte de trecere a frontierei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie