ALEGERI PREZIDENȚIALE, MAI 2025 | Candidații care au fost admiși de Biroul Electoral Central

candidati mai 2025
Distribuie:

Sâmbătă, 15 martie, a fost ultima zi în care au mai putut fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din luna mai. În ultima zi, și-au depus candidaturile și liderul POT Anamaria Gavrilă, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu și rectorul SNSPA Remus Pricopie (dar fără liste de semnături). Fostul consilier al lui Călin Georgescu, Anton Pisaroglu, a anunțat că se retrage, iar candidatura Dianei Șoșoacă a fost respinsă. BEC a analizat luni, 17 martie, ultimele dosare de candidatură la alegerile prezidențiale.

Ce urmează

Cel mai târziu la data de 18 martie, se pot formula contestații la CCR. Pe 19 martie, CCR soluționează contestațiile, prin hotărâri definitive, ce se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial.

Până la data rămânerii definitive a candidaturilor, cel mai târziu la data de 19 martie, candidații pot renunța la candidatură.

Pe 20 martie candidaturile rămân definitive.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor22 martie – se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.


BEC a decis înregistrarea candidaturilor pentru:

nicusor dan biografie new e1738580160748

 

 

  • Nicușor Dan (independent) 

Vezi biografia 

Vezi CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 


crin antonescu

 

 

  • Crin Antonescu (Alianța România Înainte) – susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR

Vezi biografia 

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 

 


victor ponta

 

  • Victor Ponta (independent)

Vezi CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 

 

 


elena lasconi

 

  • Elena Lasconi (USR)

Vezi biografia / CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 

 


cristian terhes

 

 

  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)

Vezi biografia 

Vezi activitate

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 


george simion 1

 

  • George Simion (AUR)

Vezi biografia 

Vezi CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 

 


lavinia sandru

 

 

  • Lavinia Șandru (PUSL)

Vezi biografia 

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

 

 

 

 


john ion banu muscel

 

 

  • John – Ion Banu – Muscel (independent)

Vezi cine este

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

Biroul Electoral Central a anunțat, sâmbătă, că a sesizat procurorii în privința unor liste de semnături depuse de candidatul independent John-Ion Banu-Muscel, deoarece au fost remarcate „elemente de similitudine între scrisul de mână al susţinătorilor şi semnăturile acestora”.

„Decizia a fost luată în urma analizării listelor depuse, în cuprinsul cărora s-au remarcat elemente de similitudine între scrisul de mână al susținătorilor și semnăturile acestora”, arată comunicatul de presă al BEC. „În conformitate cu considerentele nr. 11-13 ale Hotărârii Curții Constituționale nr. 4/2019, Biroul Electoral Central nu are competența legală de a stabili dacă o listă de susținători a fost întocmită în fals. Potrivit considerentului nr. 13 al aceleiași hotărâri, «răsturnarea prezumției de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege»”, mai spune instituția. Astfel, având în vedere faptul că BEC nu are competența de a efectua verificări specifice referitoare la veridicitatea semnăturilor înscrise în listele de susținători, a fost dispusă „transmiterea documentelor către instituțiile abilitate”.


daniel funeriu

  • Daniel Funeriu (independent)

Vezi biografia 

Vezi CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese AICI

Credo – Daniel Funeriu, conform funeriu.ro:

„Cred într-o Românie a eticii și demnității, ghidată de busola moștenirii noastre culturale, religioase și umaniste. O Românie care respectă adevărul și îl transformă în temelie pentru viitor.

Cred într-o Românie suverană care, cinstindu-și tradițiile și credința, privește cu încredere spre viitor. O țară care stă mereu cu fruntea sus în fața lumii.

Cred într-o Românie ascultată și admirată în Europa și în lume, cred într-o Românie victorioasă. O națiune care își construiește prestigiul prin fapte și principii.

Cred într-o Românie în care bunicii și părinții îi învață pe cei mici că educația este cel mai sigur drum spre succes. O țară unde familia și școala modelează caractere și destine.

Cred într-o Românie bine organizată, care simte cu inima caldă și gândește cu mintea rece. Un stat care inspiră încredere și siguranță : armată puternică și modernă, o țară cu legi respectate și oameni ai legii apărători ai Constituției și cetățenilor.

Cred într-o Românie a gândurilor curate și faptelor admirabile. O țară unde valorile morale sunt fundamentul fiecărei acțiuni.

Cred într-o Românie cinstită, harnică și liniștită. O națiune care își trăiește viața cu demnitate și în armonie, un acasă unde cei plecați în pribegie sunt mândri că se pot întoarce.

Cred într-o Românie a minților agere, creativă și inovatoare, mereu cu un pas înaintea celorlalți. O țară care crede pentru că cercetează, care învață din trecut pentru a construi viitorul.

Cred într-o Românie a păcii, o țară unde toți vin cu încredere pentru a găsi împăcare. Un bastion al dialogului și al soluțiilor constructive.

Cred într-o Românie puternică acasă și respectată în întreaga lume. O țară care își afirmă identitatea și influența cu curaj.

Religios sau nu, un lider fără credință e doar un oportunist și un cinic. Fără credință, un politician are viziunea unei cârtițe: întunecată, pe pipăite, pe termen scurt. Animat de credință, un lider vede în depărtare, se hrănește din ceea ce Țara poate fi, se inspiră din cel mai bun viitor al națiunii sale.

Cum am mai spus-o, un lider de vocație își vede Țara din viitor și îi construiește prezentul plecând de la acest viitor. Politicienii noștri de azi fac invers, tocmai pentru nu au curajul credinței într-o Românie mare.

O busolă a credinței este credința femeii din ținutul Canaanului. O credință pe care Însuși Domnul, care a testat-o, a găsit-o admirabilă. Fiindcă e ușor să crezi în cele posibile, dar credința adevărată e încrederea că cele părelnic imposibile se pot realiza. Femeia cananeancă a crezut imposibilul: că Iisus, profetul și vindecătorul iudeu, o va lua în seamă pe ea, o păgână; că, în ciuda adversității dintre iudei și cananeeni, se va opri și îi va asculta păsul; că o va ajuta și că îi va vindeca fiica suferindă. “O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești!” e exclamația Mântuitorului care pecetluiește pilda din această duminică.

Să prindem curaj citind această parabolă. Să aducem credință în viețile noastre și ele se vor schimba miraculos. Campania mea este și despre curajul încrederii că cea mai bună dintre Românii e la îndemâna noastră.

Eu cred într-o Românie a oamenilor care m-au inspirat de când m-am născut. Cred într-o Românie care ne face pe toți mai buni, care ne dă puterea să arătăm lumii că nimic nu ne poate opri dacă ni se oferă șansa să ne exprimăm potențialul.”


anamaria gavrila

 

 

  • Anamaria Gavrilă (POT)

Vezi CV

Vezi Declarație de avere și Declarație de interese 

 

 

 

 

 


silviu predoiu

 

 

  • Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)

Vezi biografie

Vezi Declarație de avere

 

 

 

 

 

 


sebastian popescu

 

 

  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

Vezi biografie / CV

Biroul Electoral Central a informat printr-un comunicat că în şedința din 17 martie 2025, a decis sesizarea organelor de urmărire penală în vederea stabilirii autenticității listelor de susținători care au însoțit candidatura domnului Popescu Sebastian-Constantin la funcția de Preşedinte al României, propus de Partidul Noua Românie.

„Decizia a fost luată în urma analizării listelor depuse, remarcându-se faptul că în toate declarațiile pe proprie răspundere prin care se atestă veridicitatea semnăturilor susținătorilor, la „întocmitor” figurează numele candidatului, iar o parte dintre aceste liste sunt întocmite într-o singură zi în mai multe localități aflate la distanțe considerabile una de cealaltă. În conformitate cu considerentele nr. 11-13 ale Hotărârii Curții Constituționale nr. 4/2019, Biroul Electoral Central nu are competența legală de a stabili dacă o listă de susținători a fost întocmită în fals.
Potrivit considerentului nr. 13 al aceleiaşi hotărâri,„răsturnarea prezumției de veridicitate a acestor semnături se poate face numai prin constatarea falsului, în condițiile prevăzute de lege”. Astfel, având în vedere faptul că Biroul Electoral Central nu deține competența desființării unui înscris ca fiind fals, s-a dispus transmiterea documentelor către instituțiile abilitate.”se arată în comunicat.


BEC a respins înregistrarea candidaturii în cazurile:
  • Călin Georgescu (independent)
  • Diana Șoșoacă (S.O.S. România)
  • Petru Mîndru (independent cu dosar incomplet)
  • Maria Marcu (independent cu dosar incomplet)
  • Ion Popa (independent cu dosar incomplet).
  • Matei Vanea (independent)
  • Paul Ispas (independent)
  • Constantin Vieriu (independent)
  • Remus Pricopie (independent)
  • Oana Creţu (Partidul Social Democrat Unit)
  • Gelu Drăgan (independent)
  • Constantin Titian Filip (independent) 
  • Gicu-Romeo Tiţă (independent). 

Candidatura lui Călin Georgescu (independent) a fost respinsă de BEC, pe argumentele că acesta a încălcat obligația de a apăra democrația, ținându-se cont și de decizia CCR din 6 decembrie 2024 prin care a fost anulat procesul electoral pentru alegerea președintelui României (vezi DETALII AICI). Curtea Constituțională a respins toate contestațiile primite, inclusiv a lui Călin Georgescu, care au vizat decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale, nemaifiind nicio cale de atac. (vezi DETALII AICI și AICI)

De asemenea, BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă. Candidatura a fost respinsă pe aceleași considerente ca în 2024. În toamnă judecătorii CCR au stabilit că Șoșoacă nu poate candida, deoarece convingerile sale nu sunt compatibile cu valorile democraţiei. Judecătorii au mai spus că, dacă Șoșoacă ar deveni președinte, ar pune în pericol apartenența României la UE și NATO.


Calendarul alegerilor prezidenţiale 2025

Campanie electorală: 4 aprilie – 3 mai 2025, ora 7.

Votul pe teritoriul României 4 mai 2025 – de la ora 7.00 la ora 21.00 (cu precizarea că alegătorii care la ora locală 21.00 se află în sediul secţiei de votare, ori se află la rând pentru a vota, îşi vor putea exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23.59).

Votul în străinătate se va desfăşura pe durata a 3 zile astfel:

  • Vineri, 2 mai 2025, de la ora locală 7.00 la ora locală 21.00.
  • Sâmbătă, 3 mai 2025, de la ora locală 7.00 la ora 21.00.
  • Duminică, 4 mai, de la ora locală 7.00 şi se închide la ora locală 21.00 cu o condiţie, ca ora locală 21.00 din străinătate să nu depăşească ora României 21.00. La ora 21.00, ora României, se va închide votarea în toate secţiile de votare, inclusiv din străinătate.

Turul II – Votul pe teritoriul României 18 mai, începând cu ora 7.00 până la ora 21 (alegătorii care la ora locală 21.00 se află în sediul secţiei de votare ori stau la rând pentru a vota, îşi vor putea exercita dreptul electoral până cel târziu la ora 23.59).

Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin se va desfăşura pe durata a trei zile, în aceleaşi condiţii valabile pentru primul tur.


 

Categorie: Politice
Etichete: alegeri mai 2025, alegeri prezidentiale, candidati, presedintele romaniei, România
Distribuie:
Articolul anterior
Șoșoacă a mers la sediul CCR îmbrăcată în negru, cu o coroană de flori și candele, cântând „Veșnica pomenire” | VIDEO
Articolul următor
Aradul este unul dintre cele 5 orașe în care 49 de poeți citesc la NOAPTEA DE POEZIE

1 comentariu. Leave new

  • avatar of eugenia nichici
    Eugenia Nichici
    17 martie 2025 20:05

    Consider că nici unul, mai ales cei de la PNL nu trebuie votați ,au furat țara,încă nu suntem la un nivel politic care să merite să fie presedinte,ne trebuie meritocrație,cel care merită și are calități deosebite de iteligență poate să ne conducă și să ne scoată din hausul mizerabil.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie