Nu este greu de observat comportamentul agresiv în viața de zi cu zi, peste tot în jurul nostru. Nici în locurile publice, nici în trafic, nici în familie nu suntem feriți de scenele de violență care izbucnesc din nimic.
Având în vedere că legislația în materia violenței domestice a fost totuși îmbunătățită, polițiștii având pârghia legală de a interveni imediat și de a emite ordine de protecție provizorii, aveam speranța că măcar de teama legii și a pedepselor vom asista la o scădere a numărului de cazuri. Nu numai că nu au scăzut cazurile de violență, dar se înmulțesc și cazurile de încălcare a ordinului de protecție emis de polițiști și confirmat de parchet.
Pentru a susține cu cifre oficiale ceea ce puteam doar presupune, am solicitat informații concrete de la IPJ Arad cu privire la numărul sesizărilor din primele opt luni ale anului și anume:
- Câte intervenții la cazuri de violență domestică s-au efectuat la nivelul IPJ Arad (municipiu și județ) în perioada 01.01.2024-25.08.2024.
- Câte ordine de protecție provizorii au fost emise în perioada 01.01.2024-25.08.2024.
- Câte ordine de protecție au fost confirmate de parchet în aceeași perioadă de referință.
- Câte ordine de protecție au fost încălcate în aceeași perioadă de referință.
- Câte cazuri de violență domestică au avut ca victime minori.
- Câte cazuri de violență domestică au avut ca victime femei.
Răspunsul transmis de IPJ Arad confirmă că Aradul este un județ în care violența domestică este bine înrădăcinată
În perioada 01.01.2024-25.08.2024, la nivelul județului Arad polițiștii au intervenit la un număr de 543 de sesizări privind violența domestică.
Ca urmare a acestor intervenții, au fost emise 136 de ordine de protecție provizorii, iar 135 dintre acestea au fost confirmate de unitățile de Parchet.
Nimic nu-i poate opri! Pentru agresori, ordinul de protecție e doar o hârtie
Din cele 135 de ordine de protecție, un număr de 36 au fost încălcate, abuzatorii le-au ignorat cu desăvârșire și au încercat o nouă agresiune asupra victimelor sau chiar le-au agresat. Pentru încălcarea ordinelor de protecție au fost întocmite 36 de dosare penale.
Victimele agresiunilor au fost preponderent femei (224 de victime), dar și minori (61 dintre victime).
Dacă sunteți victime ale violenței domestice, de orice tip, spuneți NU ABUZULUI! Dacă vă simțiți în pericol, nu ezitați să apelați numărul de urgență 112!
Tipuri de violență domestică
- Violență fizică: împingeri, pălmuiri, loviri cu/de obiecte, lovituri cu picioarele sau cu pumnul, sugrumare, etc.;
- Violență verbală: țipete, insulte, umiliri şi critici jignitoare, înjurături, batjocorire, amenințări cu bătaia, omor ori sinuciderea;
- Violență sexuală, de exemplu: constrângere la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor genitale, etc.
- Violență economică: interzicerea de a lucra sau de avea bani proprii, șantaj în legătură cu banii, amenințare cu distrugerea obiectelor de valoare ale victimei sau a obiectelor din casă;
- Violența socială: se concretizează prin destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familiei (exemplu: bărbatul hotărăște cu cine se întâlnește, cu cine se împrietenește victima, cu cine poate vorbi etc.)
ATENȚIE! Conform celor mai recente reglementări legale, orice victimă poate cere ordin de protecție, indiferent de cine e agresorul
Conform reglementărilor aplicabile din 31 august, ordinul de protecție a fost extins. Măsura se extinde de la violența în familie, la oricine simte că este amenințat de o persoană, indiferent de relația pe care o are cu aceasta. Până acum, ordinele de protecție puteau fi obținute doar dacă între doi oameni exista o relație de concubinaj sau dacă erau într-o căsnicie.
Ordin de protecție față de orice persoană agresivă, inclusiv în mediul online
Din 31 august, o persoană poate cere ordin de protectie dacă este urmărită la locul de muncă sau acasă, dacă este hărțuită din mediul online, dar și dacă este intimidată sau amenințată. Modificări intervin și în tipurile de ordine de protecție. Un ordin de protecție provizoriu de cinci zile poate fi dat și de polițisti, dar trebuie confirmat în 48 de ore și de un judecător.
Citește și:
- Bătaia-i încă „ruptă din rai” pentru foarte mulți arădeni: într-un singur an, polițiștii arădeni au avut 857 de intervenții la cazurile de violență domestică și au emis 252 de ordine de protecție provizorii!
- Cum vor fi gestionate cazurile de violență de către polițiști începând din 31 august