Ziua Mondială a Poeziei este sărbătorită pe 21 martie în fiecare an și a fost instituită de UNESCO în 1999. Această zi are rolul de a promova citirea, scrierea, publicarea și predarea poeziei în întreaga lume, recunoscând impactul său cultural și artistic.
Prin celebrarea acestei zile, se urmărește:
• Susținerea diversității lingvistice și a poeziei ca expresie a identităților culturale.
• Încurajarea revenirii la recitalurile de poezie ca formă de artă.
• Promovarea poeților contemporani și a editurilor care publică poezie.
49 de poeți citesc în 5 orașe, la NOAPTEA DE POEZIE
Vineri, 21 martie 2025, de Ziua Mondială a Poeziei, se desfășoară a doua ediție a programului național NOAPTEA DE POEZIE, organizat de PEN Club România, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, HUB Cultural mARTA – Arad, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Primăria Municipiului Bistrița și Centrul Cultural „George Coșbuc”, Muzeul Apei din Timișoara și asociația Euro Culturart. În 6 spații culturale exponențiale din 5 orașe: Arad (sediul HUB mARTA, fostul cinema Dacia), Bistrița (Sinagoga), București (Muzeul Național al Literaturii Române și Humanitas Cișmigiu), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”) și Timișoara (Muzeul Apei) vor citi 49 de poete și poeți din generații și geografii literare diferite. Coordonatorii programului sunt poeții Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuț, Andrei Novac, Cosmin Perța, Robert Șerban, Gabriela Toma, Gelu Vlașin și Andrei Zbîrnea. Logo-ul NOAPTEA DE POEZIE este realizat de artistul vizual Mihai Zgondoiu.
NOAPTEA DE POEZIE, la MNLR
Ana Blandiana, Matei Vișniec, Teodor Dună și Radu Vancu vor susține un recital de poezie cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei. Evenimentul va avea loc vineri, 21 martie 2025, ora 18.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București, str. Nicolae Crețulescu 8. Moderator: Radu Vancu.
Formatul din acest an este unul diferit. Fiecare poet va citi un singur poem din propria creație și va alege câteva poezii ale unor autori care l-au inspirat.
Ziua Internațională a Poeziei este prilejul de a onora poeții, de a reînvia tradițiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea și predarea poeziei și de a crește vizibilitatea acesteia în mass-media.
Ziua Internațională a Poeziei a fost declarată de UNESCO începând din anul 1999 drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume au contribuit în mod remarcabil la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Intrarea este liberă.
Lecturi publice şi concert de jazz, la Sinagoga din Bistrița
Vineri 21 martie, ora 19.00, Primăria Municipiului Bistrița şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, în parteneriat cu Centrul European Pentru Excelență Culturală și BISTRIȚA FM Radio, prezintă NOAPTEA DE POEZIE la Sinagoga din Bistrița, cu lecturi publice susținute de Nicolae Avram, Ana Ciobanu, Amalia Levey, Ioan Pintea și Noemi Sabo. Răzvan Țupa este invitatul special al proiectului de la Bistrița, organizat și moderat de Gelu Vlașin care va citi câteva poeme din regretatul poet Radu Săplăcan. Intervențiile vizuale vor fi realizate de Maria Hondrari. Muzica va fi asigurată de formația de jazz TINGVALL TRIO – un suedez (Martin Tingvall), un cubanez (Omar Rodrigo Calvo) și un german (Jürgen Spiegel). Cu concerte în peste 30 de țări, 20 de ani de existență, o mulțime de premii, inclusiv ECHO JAZZ pentru „Formația anului“ și „Concertul anului“, numărul 1 în topurile de jazz: https://martin-tingvall.com/en/tingvall-trio/ .
NOAPTEA DE POEZIE de la Bistrița va fi transmisă LIVE pe pagina Facebook a Palatului Culturii Bistrița: https://www.facebook.com/PalatulCulturiiBistrita.official) și la Radio Bistrița FM: https://bistritafmradio.ro/
Link pentru bilete: https://www.iabilet.ro/bilete-bistrita-concert-jazz-tingvall-trio-109591/
NOAPTEA DE POEZIE, la Muzeul Apei din Timișoara
Vineri, 21 martie 2025, ora 18.00, la Muzeul Apei din Timișoara (Calea Urseni, nr. 26), scriitorul și amfitrionul Robert Șerban vă așteaptă la muzeu pentru o seară minunată de poezie și muzică, eveniment la a doua ediție, care marchează Ziua Mondială a Poeziei și care este organizat de Aquatim și Fundația Aquatim. Vor avea lecturi publice poeții Adrian Bodnaru, Tudor Crețu, Andra Mateucă și Alexandru Potcoavă, iar muzicianul Ionuț Dorobanțu va susține un recital de chitară. Art director: Cătălin Pălălău.
#NoapteaDePoezie #HaiLaMuzeu #MuzeulApeiTimisoara #aquatim
https://www.muzeulapei.ro/…/noaptea-de-poezie-la…/
Maratonul PEN România, la Humanitas Cișmigiu
PEN România sărbătorește Ziua Internațională a Poeziei cu un maraton pe 21 martie 2025, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, începând cu ora 19:00. Membrilor Pen Clubului li se vor alătura voci tinere de pe scena actuală românească. Vor citi din creațiile propriu următorii poeți și poete: Victoria Milescu, Angela Baciu, Simona-Grazia Dima, Claudia Voiculescu, Florin Balotescu, Angela Furtună, Roberta Popescu, Iustin Butnariuc. Ana Pasanciuc, Alexandru-Codruț Ivașcu, Alina Dumitrescu și Maria Ciurea. Gazda serii este scriitorul Andrei Zbîrnea. Maratonul de Poezie PEN România este parte a manifestării intitulate NOAPTEA DE POEZIE 2025.
NOAPTEA DE POEZIE, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu
Vineri, 21 martie 2025, ora 18.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, poetul și amfitrionul Andrei Novac vă invită la un spectacol poetic și rock, având invitați doi muzicieni ce reprezintă două trupe emblematice: Iris – Costi Sandu și Krypton – Eugen Mihăescu. Vor susține lecturi publice: Ioana Crăciunescu, Sorina Rîndașu, Șerban Axinte, Ion Popescu Brădiceni, Bogdan Ghiu, Dan Mircea Cipariu, George Drăghescu, Alex Gregora, Dan Ionescu, Spiridon Popescu și Mihók Tamás. Art director: Flavia Lupu.
NOAPTEA DE POEZIE, la HUB Cultural mARTA
În sediul provizoriu al HUB Cultural mARTA – Arad (fostul cinematograf Dacia), vineri, 21 martie 2025, de la ora 19.00, NOAPTEA DE POEZIE propune recitalurile poeților Viviana Andrieș, Lucia Cuciureanu, Violeta Pintea, Denisa Roman, Ioan Matiuț și Andrei Mocuța. Invitat special: Romulus Bucur.
Recital muzical: Bogdan Baltă, Efraim Iakab – pian / Profesor coordonator: Loredana Cicirean (Colegiul Național de Artă „Sabin Drăgoi”) și Monica Mihaela Cojocaru – chitară.
Gazda evenimentului arădean este managerul și poetul Ovidiu Balint. Art director: Cristian Luchian
Producător: Asociația Euro Culturart
Parteneri: PEN Club România, Muzeul Național al Literaturii Române, Primăria Târgu Jiu, Primăria București, Biblioteca județeană „George Coșbuc” Bistrița, Muzeul Apei din Timoșoara