Atitudine de slugi | Cât a fost de secret votul în CLM pentru alegerea viceprimarilor

vot secret clm arad
Distribuie:

A fost bucurie mare la Arad că s-au impus, pardon, s-au ales viceprimarii prin vot secret, cât mai repede cu putință. Conform legislației din România, în cadrul consiliilor locale, votul secret este reglementat de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale (actualizată și integrată în Codul Administrativ – OUG nr. 57/2019). Votul secret este obligatoriu în anumite situații prevăzute de lege, cum ar fi alegerea viceprimarilor sau alte decizii importante.


Cât a fost de „secret” se poate vedea în video de mai jos, când toți consilierii PNL și USR trec pe lângă Bibarț, Faur și Sergiu Vlad și cică „nu le arată” buletinele de vot.

Ce se întâmplă dacă unii membri își arată votul în timpul votului secret?

1. Încălcarea confidențialității votului:

Dacă un membru al consiliului local își arată votul în timpul votului secret, se consideră că principiul votului secret a fost încălcat. Conform legii, votul secret are scopul de a proteja libertatea și confidențialitatea opțiunii fiecărui consilier.

2. Consecințe legale:

Potrivit art. 139 alin. (5) din Codul Administrativ, dacă procedura de vot secret este compromisă, hotărârea adoptată poate fi contestată în instanță pentru nulitate absolută, pe motiv de vicii de procedură.

Orice consilier local sau persoană interesată poate sesiza instanța de contencios administrativ în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii.

3. Responsabilitatea președintelui de ședință:

Președintele de ședință are obligația de a veghea la respectarea regulamentului consiliului local. Dacă observă încălcări ale procedurii, trebuie să solicite reluarea votului secret pentru a asigura validitatea deciziei.

4. Reluarea votului:

În cazul în care se constată că votul secret a fost compromis, consiliul local poate decide, de comun acord, reluarea votului pentru a respecta procedura legală.


Exemple practice:

În situații similare, instanțele din România au anulat hotărâri ale consiliilor locale din cauza încălcării caracterului secret al votului. Un exemplu este cazul unor consilii locale unde membri au fost surprinși discutând voturile sau arătându-și buletinele altor consilieri.


Concluzie:

Dacă mai mulți membri ai consiliului local își arată votul în timpul unui vot secret, procedura este viciată, iar hotărârea adoptată poate fi declarată nulă. Pentru a preveni astfel de situații, consiliul trebuie să respecte strict regulamentele interne și normele legale.



 

Categorie: Administrație
Etichete: alegere viceprimari Arad, aur, PNL, PSD, UDMR, USR
Distribuie:
Articolul anterior
PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale s-au pus de acord asupra principiilor viitorului program de guvernare | VEZI MĂSURILE
Articolul următor
Impozitele și taxele locale pentru anul 2025 – varianta finală | Se majorează toate categoriile de taxe și impozite, doar cele pe mijloacele de transport marfă rămân la nivelurile actuale

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

zona libera curtici

Zona Liberă Curtici se reorganizează

Zona Liberă Curtici se reorganizează. Nu va mai fi Regie Autonomă, ci societate pe acțiuni cu acționar unic Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad. Pe ordinea de zi a ședinței consilierilor județeni…