Într-o ședință desfășurată astăzi, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Litoralului, cunoscută și ca „Alternativa Techirghiol”.
Aceasta este o autostradă cu o lungime de 30 de kilometri și are un cost estimat de aproape 5 miliarde lei. Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic au fost întocmite de către CONSITRANS, iar documentația tehnică a fost predată către guvern la sfârșitul anului trecut.
Conform informațiilor oficiale, durata de execuție a proiectului este estimată la 3 ani, iar traseul va include aproximativ 30 de structuri, precum poduri și pasaje. Deosebit de semnificativ este podul peste Canalul Dunăre-Marea Neagră, având o lungime de 330 de metri.
Autostrada se întinde pe o distanță de 30,59 km și include construcția unui nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Această variantă de traseu a fost proiectată astfel încât să ofere o alternativă rutieră care să evite complet localitățile, îmbunătățind semnificativ capacitatea de circulație a sectoarelor de drum existente. În plus se preconizează degrevarea podurilor existente peste canal.
Un aspect important al proiectului este construcția unui drum de legătură care va conecta „Alternativa Techirghiol” cu pasajul existent peste DN 39, facilitând astfel traficul între direcția Port (Ro-Ro) și Mangalia. Această legătură are scopul de a evita tranzitul prin localitățile dispuse pe DN 39, între Agigea și 23 August, inclusiv, și DN 38 (Agigea și Techirghiol).
Harta traseului arată că „Alternativa Techirghiol” va fi o autostradă cu două benzi de circulație pe sens, cuprinzând 31 de structuri, inclusiv noul pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. De asemenea, proiectul include spații de servicii, parcări, un Centru de Întreținere și Coordonare, precum și 5 noduri rutiere la puncte cheie de pe traseu.
Scopul final al acestei autostrăzi rapide este să creeze o legătură eficientă între Autostrada de Centură a Constanței A4 și comuna 23 August, intersectându-se cu DN39B, reducând astfel timpul de călătorie prin creșterea vitezei de deplasare.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 1,15 miliarde de euro cu TVA și va fi finanțată din fonduri externe nerambursabile. Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a confirmat aceste informații și a subliniat importanța proiectului pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din zonă.