Călin Georgescu și-a depus candidatura la prezidențiale | Un avocat arădean a depus la BEC contestație împotriva candidaturii

calin georgescu depunere candidatura martie 2025
Distribuie:

Georgescu a ajuns la BEC însoțit de Cristela Georgescu, soția sa, dar și de președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Ana Maria Gavrilă și liderul AUR, George Simion. El a fost întâmpinat de susținătorii săi, care au huiduit reprezentanții presei. Bodyguarzii lui CG au împins presa în mod brutal, în timp ce jandarmii au ales să nu intervină. Susţinătorii lui CG nu au mai ţinut cont de zona destinată presei şi au intrat peste spaţiul destinat jurnaliştilor. În câteva minute a ieşit din sediul instituţiei. Urmează acum ca instituţiile statului să verifice semnăturile.


Dosarul cu peste 324.000 de semnături

„Viitorul poporului român stă în măreţia lui şi în spiritul său neînfricat şi categoric în mâinile lui Dumnezeu în care crede cu toată fiinţa sa. De aceea poporul român a câştigat şi va câştiga mereu. Astăzi am depus dosarul de candidatură. Dar înainte de asta vreau să spun că pe 6 decembrie 2024 a fost ucisă democraţia, iar astăzi, pe 7 martie 2025, poporul român a înviat-o. Am depus dosarul cu peste 324.000 de semnături. Din respect faţă de poporul român, care a înţeles că trebuie să îşi apere democraţia şi libera exprimare. Lângă poporul român a fost partidul AUR reprezentat de George Simion şi de partidul POT reprezentat de Anamaria Gavrilă, cărora le mulţumesc foarte mult.”

Victimizare și asocierea persoanei sale cu administraţia Trump-JD Vance

„În toată această perioadă am trecut prin foc şi sabie. Şi e bine că prin suferinţă am aflat toţi şi am înţeles valorile fundamentale – pace, democraţie, libertate. Nu poţi să le înţelegi decât când le-ai pierdut. Este bine să ne apărăm democraţia, să ne luptăm pentru libertate şi pentru pace. Pacea trebuie să te lupţi pentru ea, aşa cum au făcut moşii şi strămoşii noştri. Am ridicat steagul democraţiei şi libertăţii pe care îl îmbrăţişăm împreună cu Trump şi administraţia Trump-JD Vance, unite pentru valori comune – pace, democraţie, libertate.”

Amenințări 

„Am un mesaj pentru sistemul corupt şi pentru clasa politică abjectă aflată la putere – le transmit că în acest moment tot mapamondul se uită la România, la modul ingrat şi ilegal în care sistemul corupt şi clasa politică au acţionat. S-a putut o dată, dar nu va mai exista şi a doua oară. Prima dată putem să acceptăm că este culpă, a doua oară înseamnă că e cu premeditare. Şi atunci vor fi judecaţi de toate instanţele şi de legile lumii umane şi de legile divine”, a declarat Călin Georgescu.

CG a susţinut că „este imposibil” să nu fie pe buletinul de vot

„Nu există aceasta în realitate pentru că democraţia ar fi încălcată a doua oară şi ar fi o poziţie internaţională de neacceptat. Poporul român va fi mai mult decât biruitor. E firesc să trecem prin aceste furci caudine şi nu cred că e ceva care să poată să oprească poporul român”, a precizat Călin Georgescu, care a făcut o baie de mulţime înainte să plece.

Alături de el au fost și liderii partidelor AUR și POT

„Noi suntem aici pentru a bloca tentativele nedemocratice de a împiedica cel mai votat român să ocupe funcţia pentru care a candidat şi candidează. Nu vrea să răstoarne nicio ordine constituţională, ci se supune instituţiilor acestui stat. E normal să fim lângă el, pentru că suntem lângă poporul român şi lângă democraţie. Nu au fost probleme cu semnăturile, nu au fost probleme cu acestea, instituţiile să îşi facă datoria. Să nu fie părtaşe în continuare la lovitura de stat care a început pe 6 decembrie”, a transmis preşedintele AUR George Simion.


Contestații împotriva candidaturii lui Georgescu: Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și avocatul arădean Bogdan Ionescu au depus  contestație, la Biroul Electoral Central (BEC), la înregistrarea candidaturii 

Comunicatul integral:

„Vineri, 7 martie 2025, rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestație la înregistrarea candidaturii domnului Călin Georgescu la funcția de Președinte al României din anul 2025, în temeiul dispozițiilor art. 27 și urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările și completările ulterioare și respectiv ale Constituției României.

Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român.

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:

• verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025 și,
• respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.

Demersul se întemeiază pe faptul că BEC are obligația să analizeze candidaturile în raport de condițiile de formă și de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, precum și în raport de hotărârile Curții Constituționale (CCR) în materia alegerilor prezidențiale pronunțate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituție, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv și sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres).

Hotărârile CCR sunt obligatorii atât în privința dispozitivului, cât și a considerentelor, iar conform jurisprudenței CCR, dispozitivul și considerentele sunt general obligatorii, ca expresie a art. 147 alin. (4) din Constituție. Această regulă stabilită pe cale jurisprudențială se aplică atât deciziilor CCR, cât și hotărârilor CCR, pentru că hotărârile, la fel ca deciziile sunt expresia aceluiași rol constituțional, anume rolul de a asigura supremația Constituției. Fiind general obligatorii pentru viitor, considerentele hotărârilor CCR fac parte din fondul activ al ordinii juridice constituționale. Ca atare, sunt obligatorii pentru toate autoritățile/instituțiile statului, inclusiv pentru BEC, în realizarea competenței legale prevăzute de Legea nr. 370/2004.
În acest context, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat:

„Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligația de a respecta Constituția nu este doar o cerință formală în momentul preluării mandatului prezidențial, ci o condiție fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcția supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul față de valorile democratice, ordinea constituțională și angajamentele internaționale ale României.

În calitate de profesor și rector al unei universități din România, mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației și statului de drept. Viitorul acestei țări depinde de respectarea valorilor constituționale și de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere și stabilitate.

Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației. Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință. În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

De asemenea, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, subliniază că respectarea valorilor democratice, a statului de drept și a angajamentelor internaționale ale României nu este negociabilă și trebuie să constituie un criteriu esențial în evaluarea oricărui candidat la funcția supremă în stat. Contestația depusă la Biroul Electoral Central reprezintă un demers necesar pentru protejarea integrității procesului electoral și pentru prevenirea oricăror tentative de subminare a principiilor fundamentale care stau la baza societății românești.

SNSPA reafirmă angajamentul său ferm pentru apărarea democrației, a valorilor constituționale și a unui climat politic responsabil, care să garanteze un viitor sigur și stabil pentru România”. (sursa: SNSPA.ro)

A doua contestație a fost depusă de un avocat arădean 

Avocatul Bogdan Ionescu este a doua persoană care a contestat la Biroul Electoral Central candidatura lui Călin Georgescu, după rectorul SNSPA Remus Pricopie, afirmând că Georgescu „are declaraţii absolut şocante pentru orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă”. Acesta  a explicat că prin „ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană” Georgescu încalcă limitele Constituţiei, iar astfel candidatura sa nu îndeplineşte „condiţiile de eligibilitate pe plan constituţional”.

„Am adresat o cerere BEC solicitând acestei instituţii să nu înregistreze candidatura domnului Călin Georgescu. Am mers pe nişte idei similare celor evocate de domnul profesor Pricopie şi în esenţă am apreciat că BEC are competenţa, îndrituirea, chiar obligaţia de analiza nu doar pentru candidatul  Călin Georgescu, pentru orice alt candidat, dacă respectiva candidatură îndeplineşte condiţiile de eligibilitate pe plan constituţional”, a declarat Bogdan Ionescu vineri după amiază, într-o intervenţie la Antena 3.
Acesta spune că interpretarea sa este aceea că BEC trebuie să acţioneze şi în spiritul Constituţiei, amintind că în hotărârea prin care s-au anulat alegerile se arată că BEC are obligaţia „de a analiza condiţiile de eligibilitate din punct de vedere al Constituţiei”.
„Am avut ca punct de pornire Decizia nr 2 din 2024 a Curţii Constituţionale, cazul Şoşoacă. Şi acolo Curtea Constituţională  a analizat conduita şi declaraţiile publice ale candidatei Şoşoacă şi efectele acestei conduite şi declaraţi pe plan constituţional. În opinia mea – şi îmi asum deplin următoarele aformaţii– domnul Călin Georgescu nu îndeplineşte aceste condiţii de eligibilitate fiind  o persoană nu numai cu un discurs, cu o ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană. Elogiază criminali de război, bunăoară Ion Antonescu, elogiază criminali psihopaţi de genul Corneliu Zelea Codreanu, elogiază Mişcarea Legionară.  Are nişte declaraţii absolut şocante pentru, spun eu, orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă”, a declarat avocatul Bogdan Ionescu. 
Întrebat dacă va contesta la Curtea Constituţională candidatura lui Georgescu, în situaţia în care aceasta va fi admisă de BEC, avocatul a răspuns: „Indubitabil, este deja pregătită”.

Sursa foto: INQUAM PHOTO


 

Categorie: Politice
Etichete: avocatul Bogdan Ionescu, Călin Georgescu, depunere candidatură
Distribuie:
Articolul anterior
Supravegheați de DIICOT, doi bărbați și o femeie care vindeau în Arad și Timișoara toate categoriile de droguri au fost percheziționați, reținuți și arestați
Articolul următor
Demararea proiectului „Modernizarea Centrului de Kinetoterapie și masaj Banat SRL CLINICA 107” cu sprijinul Programului Regional Vest

1 comentariu. Leave new

  • Bine a făcut! Primul a fost Terheș care a avut sânge să facă asta. Văd că există și alți oameni responsabili! Bravo!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

mihai pasca 3

Siguranța școlară, necesitatea unei campanii de conștientizare cu privire la vaccinarea copiilor, sesiunile suplimentare de testare practică în zilele de sâmbătă pentru obținerea permisului de conducere și organizarea alegerilor din luna mai – temele conferinței prefectului Mihai Pașca

Prefectul Mihai Pașca a susținut miercuri, 23 aprilie, o conferință de presă în cadrul căreia a abordat punctual patru teme: organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, sesiunile suplimentare de testare…
zona libera curtici

Zona Liberă Curtici se reorganizează

Zona Liberă Curtici se reorganizează. Nu va mai fi Regie Autonomă, ci societate pe acțiuni cu acționar unic Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Arad. Pe ordinea de zi a ședinței consilierilor județeni…