Potrivit MAI, în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel naţional, prin serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor. Din luna iunie 2025, vor putea obţine Cartea Electronică de Identitate şi copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum şi pentru stabilirea identităţii în cadrul unor proceduri administrative (o soluţie mai eficientă decât utilizarea certificatului de naştere). Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera şi Cărţi de Identitate Simple (CIS), care nu conţin suport electronic de stocare.
Cu noua carte electronică de identitate cu cip (CEI), românii vor putea călători în spațiul european și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la anumite aplicații. Noul buletin electronic va avea dimensiune standardizată, conform normelor europene, asemenea unui card bancar și va putea fi utilizat ca document de călătorie.
De asemenea, atunci când se mută, cetățeanul își va putea schimba singur domiciliul din buletin – conectându-se la o aplicație care îi permite acest lucru, iar noul domiciliu va fi validat de Evidența Populației, tot electronic.
Opţiunea pentru a solicita o carte electronică de identitate poate fi exprimată oricând de către titular, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate.
Cei care vor să își schimbe actualele cărți de identitate (chiar dacă acestea sunt încă valabile) cu unele electronice (CEI) o pot face. Vor depune personal o cerere (care se va genera electronic la serviciul de evidența populației) însoțită de următoarele documente: actul de identitate, certificatul de naștere în original, certificatul de căsătorie sau, dacă e cazul, certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă. La Evidența Populației, documentele vor fi scanate și introduse într-o aplicație informatică. Solicitantul va semna cererea listată de sistemul informatic în fața funcționarului public de la ghișeu.
Date înscrise în Cartea Electronică de Identitate
În format tipărit: nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, dar și imaginea facială și semnătura olografă.
În format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. Ulterior, impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse din baza de date a autorităților care realizarea imprimarea.
„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip și în acest cip sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate.
Această carte electronică de identitate nu conține funcții care permit urmărirea geografică. Așa cum știm, pe baza unor dispozitive există posibilitatea, dar această carte nu permite localizarea din punct de vedere al urmăririi geografice. Cipul este similar cu cel din pașapoartele pe care le folosim astăzi și pe care le folosim în deplasările în afara țării, mai ales în zona externă Schengen. Informațiile sunt accesibile numai titularului cărții”, a explicat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, citat de Romania.europalibera.org.
De ce conține cartea de identitate mai multe serii
Cartea electronică de identitate are mai multe serii. Una se află pe verso, pe lateral, și este înscrisă cu caractere foarte mici. Aceasta este folosită doar pentru validarea autenticității documentului și reprezintă seria blanchetei din momentul producției. Din momentul în care este produsă blancheta se asociază în sistemul de evidența populației cu identitatea persoanei și seria cărții electronice de identitate – adică cu serie a actului de identitate care este formată din două litere și șapte caractere.
Posesorii de carduri de identitate cu cip nu vor mai trebui să rețină seria și numărul actului de identitate, pentru că documentul electronic este capabil să realizeze autentificarea.
Atunci când primesc cartea electronică de identitate, cetățenii vor primi și un PIN accesibil numai lor cu care se vor putea loga pe anumite aplicații ale MAI și își vor putea vedea datele personale.
Diferențele dintre buletinul clasic și cel cu cip
Principala diferență dintre cele două documente de identitate constă în capacitatea tehnologică a acestora. Buletinul clasic, cel pe care încă îl avem în România, stochează doar câteva date de bază precum: nume, prenume, domiciliu sau fotografia titularului, în timp ce varianta electronică va încorpora alte informații, printre care și două amprente și certificate digitale. Aceste date sunt stocate într-un cip securizat, iar asta va face ca documentul să fie mai greu de falsificat.
De asemenea, noile Cărți de Identitate Electronică vor include și funcționalitatea de a semna electronic documentele. Buletinele cu cip vor avea cel puțin 10 elemente de securitate, iar asta le face mult mai greu de falsificat.
Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate
Noile Cărți Electronice de Identitate au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie (20 martie 2025) în județul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, și din 24 aprilie și în București, și ulterior în restul județelor.
Potrivit MAI, în următoarele două luni (aprilie – iunie 2025), CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor
Din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).
Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.
Pentru a obține Cartea Electronică de Identitate, solicitanții trebuie să-și facă o programare online accesând portalul HUB Servicii MAI și să selecteze județul. În acest moment, activ în portal este județul Cluj și municipiul București. În momentul în care CEI se va elibera și-n celelalte județe, acestea se vor activa și în portal pentru programările online.
Cât costă eliberarea Cărții Electronice de Identitate
Primii 5 milioane de posesori nu vor plăti contravaloarea noilor buletine cu cip. În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Astfel, prin intermediul liniei de finanţare asigurate din fondurile Uniunii Europene vor fi acoperite fondurile necesare producţiei primelor 5 milioane de CEI, primii 5 milioane de cetăţeni care vor deveni posesori ai CEI fiind exoneraţi de obligaţia de a suporta contravaloarea taxei de emitere a CEI.”, potrivit Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
MAI mai transmite că: „Iniţierea emiterii CEI la nivel naţional este strict necesară în perspectiva implementării Investiției 8 Cartea electronică de identitate și semnătura digitală din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală din PNRR”.
Care sunt elementele care nu pot fi falsificate
Reprezentanții MAI precizează că blancheta noii cărți de identitate este confecționată la Compania Națională Imprimeria Națională, din straturi de policarbonat presate.
„Vorbim de tehnologii adecvate erei în care trăim. Personalizarea presupune arderea unui anumit strat de policarbonat, astfel încât datele nu sunt accesibile și nu pot fi modificate. Un element esențial în ceea ce privește securizarea actului de identitate electronic este un dispozitiv variabil în lumină, a cărui conformație și design îl putem vedea doar înclinând documentul de identitate”, a spus chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, citat de Romania.europalibera.org. În acest mod, fotografia nu va mai putea fi falsificată, așa cum se întâmplă uneori cu cărțile de identitate vechi.
În plus, ca elemente de securitate, noul document conține anumite elemente grafice și anumite linii proiectate și inserate în design, care sporesc securitatea. „Sunt niște cuvinte în care sunt introduse greșeli voite și care devin vizibile doar în situația în care mărim de 1.000 de ori actul de identitate”, a mai spus chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI.
Actul de identitate electronic (cu cip), adaugă Giulescu, mai conține și alte elemente de protecție, care pot fi descoperite prin palpare pe versul documentului: în partea de sus, în relief, este un portativ.
„Pentru cei care știu să interpreteze, să citească un portativ, vom regăsi primele două versuri din imnul național. Tot în zona fotografiei, în dreapta, prin personalizare, este reinscripționată seria documentului, dar astfel încât ultimul strat de policarbonat expandează și este palpabil liber”, mai spune chestorul.
De asemenea, tot ca element de securitate sunt și cernelurile folosite, o parte dintre acestea fiind vizibile doar în spectrul ultraviolet.
Ce avantaje au posesorii de Carte electronică de Identitate
Cu noua Carte Electronică de Identitate, românii vor putea călători în spațiul European și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la o serie de aplicații.
De asemenea, cetățenii români vor putea semna documente oficiale (contracte, cereri, declarații etc) online, fără a merge fizic la instituții.
Semnătura electronică va avea aceeași valoare legală ca o semnătură olografă.
Documentul electronic va permite autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice (ex. ANAF, SPV, CNAS) fără a mai fi nevoie de conturi separate.
Posesorii noilor Cărți Electronice de Identitate vor avea acces rapid la serviciile publice, reducând astfel timpul petrecut la ghișeu (ex: eliberarea cazierului, plata taxelor etc.).
Sursa: Ministerul Afacerilor Interne / Romania.europalibera.org.