Duminică dimineață m-a sunat Dan Ologeanu, fost arbitru internațional, care a arbitrat în 1980 o semifinală de Cupa Campionilor – Ajax-Nottingham Forest – și zeci de meciuri internaționale. „Vali, ce faci?”, m-a întrebat. „Scriu cronica,
Dane”. „Și ce scrii?” a contrat. „Că a fost viciere, Dane”, i-am zis. „N-a fost
viciere, că nu e cazul! A fost furt!”, mi-a zis Dan, care a continuat: „Toți trei
arbitrii, Colțescu – central, Mladinovici – rezervă și Dumitrache la VAR, au furat un gol ce însemna victoria UTA-ei. După ce a marcat Omondi, s-au scurs trei minute până s-a reluat jocul. De ce nu a intrat atunci în teren Mladinovici să-i spună că trebuie să aștepte decizia VAR? După mine aș valida rezultatul de 2-1 și i-aș scoate din arbitraj pe Colțescu și Mladinovici, că au încălcat grav Legea 5 din Legile jocului. Și încă ceva, de ce mai arbitrează Colțescu la 47 de ani, când limita de vârstă e de 45?”. Și asta o spune un super-specialist în meseria asta.
Mai multe am scris în cronicile mele de aici și din Fotbal Vest, dar și în
câteva commenturi pe Facebook. Dar și așa, mai am ceva de zis.
Păcat că nu pot să fiu vulgar, păcat că nu vedeți ce semne fac când scriu. Da ce-lula mea, a vrut să spună CCA-ul prin comunicatul lor? Că Colțescu („că-co” intenționat) și ăilalți penali, sunt de fapt cinstiți? Că nu le-a mers casca, că de fapt nu se pune că au dat drumul la joc, că au văzut ei pe VAR că a fost unu’ de la UTA în cercul de la centrul terenului.
Băi impostorilor de la Comisia de „albitri”, băi nemernicilor, chiar faceți proști un oraș întreg, care trăiește pentru UTA? Ne-ați mai spus odată că „ce vezi nu e adevărat” și cu golul anulat de la Oradea, când se vede pe înregistrare că și eu, cu 120 kile (să fiu modest), încăpeam între linia porții și minge! Să nu mai zic de ăl cu FCSB, când a centrat ăla din peluză și grecu de la CCA a zis că nu e clar dacă a ieșit mingea afară sau nu! Ați văzut pe cineva în cercul de la centrul terenului? Păi ziceți bă, dacă vreți să fiți credibili, că era Șnuruleț, dansa lambada și că ați văzut că în careu la Popică – apropos, avem portar! – erau la mese de bere băieții de la „RBC”, ascultând Metallica. Și că de la vestiare, traversa terenul spre „6 Vânători” unul ce nu vorbea bine românește, hat perse! Și că de asta și-a permis și Mladinovici să intre și să-l cheme la TV pe Colțescu. De parcă ne chema mama amu-s 50 de ani în casă strigând: „Valeriu, începe O mie și una de seri!” și toți copiii din curte o zbugheam sus să vedem desenele cu Mihaela.
Să cureți prin comunicat trei hoți, nu este noutate la CCA. De fapt se practică în toată România. Și o fac în fața imaginilor, care arată de fapt adevărul. Plus că și ăi din studio, își dau cu părerea tot pe o pită unsă.
Da hai să închei materialul cu o poveste. Cu Colțescu. Am mai zis eu ceva din ea,într-o postare pe atunci, dar nu ați fost toți cititori de-ai mei.
Era vara lui 2018 și fiind cu serviciul detașat cu o lucrare în Cehia, am mers
la un meci Sparta Praga – Spartak Subotica, tur preliminar din Europa League. Cehii pierduseră în tur cu 2-0, dar băgaseră bani în echipă, voiau să o scoată din
anonimatul în care căzuse de câțiva ani. La Sparta Praga m-am dus să-i văd pe Niță, Chipciu, Stanciu și Vătăjelu, care jucau acolo. Ei, partida a fost oficiată de o brigadă din România, cu Colțescu la centru. Pe tușa mea, la tribuna a doua, era Orbuleț. De ălalat, nu-mi mai aduc aminte. Ei, cehii au reușit și au refăcut ecartul, conducând cu 2-0. Dar în minutul 75, Colțescu a dat un penalty pentru un fault făcut cam la 20 de metri de poartă. În momentul ăla, întreg stadionul a început să strige „UEFA- MAFIA!”, dar nu a fost tot. Aflați în peluza chiar din spatele porții gazdelor, galeria lui Sparta Praga a sărit gărdulețul și a năvălit în teren. Colțescu a fugit către tunelul de la vestiare, dar observatorul de joc și stewarzii, nu l-au lăsat să intre pe culoar. Atunci, „dom’albitru” n-a avut ce face și s-a ascuns după banca de rezerve a gazdelor. Din tribune au zburat spre el, dar și spre tușieri, sute de cremvuști din hot-dog, pahare de plastic cu bere, tot ce au avut suporterii pe la ei.
Sural, căpitanul gazdelor, s-a dus și a discutat cu liderii galeriei, băi tată, doi de
„doi pe doi”, tatuați și pe urechi. Și cu greu aceștia s-au retras în peluză și sârbii au marcat din penalty. În restul meciului, Colțescu nu s-a mai deplasat din cercul de la
centrul terenului, astfel că Orbuleț a făcut tușa tot din eschivă în eschivă, că mereu veneau încă obiecte spre el. Și în prelungiri, Colțescu i-a mulțumit lui Șural eliminându-l! Da, era cel care l-a scăpat de linșaj, că ăia erau turbați, mergeau după
el în spatele băncii.
La final, Stanciu și Chipciu s-au întins dezamăgiți pe gazon, Niță s-a dus la galerie, doar Vătăjelu a avut „stomac” să dea noroc cu Colțescu la final. Cam asta e esența carierei unui instabil psihic, demonstrat, care încă continuă să-și bată joc de jucători și suporteri, furându-le munca și banii. Cât despre Rapid, trăiască sistemul!
3 comentarii. Leave new
Am văzut meciul la televizor. Sunt rapidist încă din anul 1960, dar țin cu UTA din motive de patriotism local. A fost fault acolo înainte de gol, dar dacă nu l-a văzut centralul și a validat golul așa ar fi trebuit să rămână. ce l-o fi apucat pe Colțescu doar el și demonii lui știu. Rapid nu a avut nevoie de acest punct „luat” pe scârbă de arbitraj. Vom vedea la final că va fi nesemnificativ. UTA trebuie să fie câștigătoarea meciului, după regulament. Rezultatul este important doar pentru presă, altfel jocul celor două a fost apreciat în plan secund. Căci până la urmă calitatea fotbalului dă savoare fenomenului, nu pasiunea sau patima. Acestea pot fi activate și în alte evenimente sau acțiuni publice.
Mai bine îl lăsau să moară spânzurat, când a fost cazul…
Aștept să văd un arbitru hoț,ca este linșat pe teren.