Curtea Constituțională a decis joi, cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile Elenei Lasconi.
Contestația depusă de Sebastian Popescu privind o fraudare făcută de candidatul Călin Georgescu a fost respinsă, ca tardivă.
CCR a mai cerut și să îi fie înaintate de către BEC rezultatele reverificării, potrivit comunicatului de presă al instituției. O nouă ședință a Curții va avea loc vineri, 29 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a lua o decizie privind cerere de anulare a primului tur prezidențial formulată de către candidatul Partidului Național Conservator Român Cristian Terheș.
Toate deciziile Curții Constituționale sunt definitive.
Ce a decis CCR:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Doi candidați la scrutinul din 24 noiembrie au depus, miercuri, la Curtea Constituțională cereri de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Este vorba de Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie și Cristian Terheș candidatul Partidului Național Conservator Român. Pe de altă parte, Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) cere clarificări oficiale privind campania electorală a lui Călin Georgescu și posibile legături cu finanțări externe.
CSAT, la Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT, ședința având loc joi, 28 noiembrie. Principalul punct pe ordinea de zi fiind analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Totodată, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) precizează în contextul, discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.
Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că nu a primit informări din partea instituţiilor statului referitor la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral, potrivit unui comunicat trabnsnmis luni de Administrația Prezidențială.
Alegerile din România au intrat în atenția instituțiilor europene
Președinta Partidului Renew din Parlamentul European i-a cerut directorului TikTok să lămurească dacă platforma chinezească a intervenit sau nu în campania electorală din primul tur al prezidențialelor românesti.
Consiliul Național al Audiovizualului de la București cere Comisiei Europene să investigheze aceeași platformă.
Există suspiciuni că susținătorii candidatului Călin Georgescu ar fi folosit mesaje amplificate artificial de algoritmul aplicației TikTok și ar fi promovat activ conținut electoral fără marcaje adecvate.
În România, TikTok ar fi șters deja peste 90 la sută dintre videoclipurile pe care autoritățile noastre le-au catalogat ca fiind propagandistice. Iar comentariile celor care l-au susținut masiv pe Călin Georgescu sunt verificate de Poliția Română.