Weekendul trecut, între 18-19 octombrie, am avut ocazia de a participa la Media Art Festival Arad 2024 (MAFA11) desfășurat sub tema „Chronicles of Stillness”, care a oferit o experiență deosebită.
Festivalul, organizat de Kinema Ikon la Filarmonica din Arad, s-a concentrat pe fuziunea dintre artă, tehnologie și explorarea sonoră și vizuală, aducând în atenție artiști multimedia din diverse generații.
Prima zi a început pe la ora 18:10 și pot spune că a avut o prezență semnificativă din partea publicului, majoritatea fiind artiști sau oameni din domeniu. Cei prezenți au avut ocazia să vizioneze selecția de filme și instalații artistice direct de pe scena Filarmonicii, o poziționare atipică și interesantă care a oferit o perspectivă diferită asupra lucrărilor expuse, prin poziționarea asta pot spune că nu te simți asa „outsider” față de ce se întâmpla în jur.
Prezentarea lucrărilor de artiști precum Apparatus 22, Irina Bako, Sándor Bartha și mulți alții a captat atenția publicului și a reușit să pună în valoare tema festivalului, „Chronicles of Stillness”, navigând în jurul paradoxurilor temporalității și nemișcării.
A doua zi a început mai pe seară la ora 19:10 și a avut o prezență mai redusă din partea publicului. Acesta a fost un eveniment de tip „off stage”, incluzând performance-uri experimentale sonore precum „uncut soundscapes” de Selfmademusic x Lemarian, „ZeamĂ NeagrĂ” de Alex Halka și „lyssaviridæ_a/v” de [d s l x].
Deși artiștii și-au oferit un spectacol remarcabil, se simțea o discrepanță între calitatea actului artistic și interesul redus al publicului.
Această diferență de audiență între cele două zile ridică întrebări legate de cum sunt promovate astfel de evenimente. Festivalul demonstrează că Aradul are potențialul de a găzdui manifestări culturale de înaltă calitate dar rămâne întrebarea dacă problema constă în lipsa interesului comunității față de cultură sau în strategia de promovare care adesea nu este promovată spre un public potrivit.
Media Art Festival Arad 2024 (MAFA11) a fost un eveniment cu o selecție excelentă și bine gândită de lucrări vizuale, sonore și performative. Deși prezența publicului nu a fost una impresionantă și nici măcar nu a reușit să umple jumătate din sală, festivalul a reușit să ofere o experiență profundă celor care au ales să participe.
Este evident că valoarea artistică și conceptuală a evenimentului nu a fost umbrită de lipsa unui public numeros. Sper ca acest festival să continue și în viitor, deoarece are un potențial enorm de a aduce arta media și tehnologia în prim-plan, atât pentru Arad, cât și pentru un public mai larg.