Conferința Post-Educația ediția a 2-a avut loc în data de 28 Octombrie începând cu ora 9:00 la Casa Artelor din Timișoara iar înregistrarea conferinței se poate găsi pe Youtube și Facebook.
Conferința a făcut parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. La această conferință au participat specialiști din mai multe domenii, atât din țară, cât și din străinătate.
Prin conferința Post-Educația organizatorii au încercat să aducă în prim plan abordări critice și teoretice despre educația contemporană. Aceștia au abordat subiecte precum filosofii, teorii ale educației, abordări critice ale sistemului educațional, pedagogii contemporane ale educației, abordări critice ale educației formale, non-formale și informale. Această conferință oferă prin întâlnirea invitaților și a celor prezenți abordări speculative despre viitorul educației.
Conferința a început cu Marius Stoica și Nita Mocanu care au susținut un discurs de deschidere în care explică scopul și titlul conferinței.
Post-educația poate face referire și la postmodernitate, la proiectul eșuat sau consumat al modernității în ceea ce privește educația formală.
De remarcat faptul că, în acest context, „POST” nu face referire strictă la CEVA (un eveniment, o etapă, o tehnologie, o practică, o proprietate etc.) care a trecut și a dispărut, ci la MOMENTUL care a TRECUT în care acel ceva era o noutate, era important, era la modă, aducea o perspectivă nouă etc. „Post” sugerează faptul că „internetul”, „umanismul” și „adevărul” s-au asimilat, s-au erodat, s-au pierdut în fundal sau au devenit ceva prea comun, așa cum poate s-a întâmplat și cu educația.
Conferința Post-Educația a continuat apoi printr-un apel video online cu Prof. Dr. Gila Kolb -Research Didactics of the Arts, Schwyz University of Teacher Education. Prezentarea s-a intitulat „Have we ever been digital? Reflections on a post-digital art education” și în ea Prof. Dr. Gila Kolb a explicat elementele de baza a post-digitalului și post-internetului dar și importanța integrării digitalizării a cărei practici poate fi folosită și în învățământ .
Lect. univ. dr. Mihaela Constantinescu de la Facultatea de Filosofie a Universității din București, a avut prezentarea Post-boți & viitorul tehno://moral al educației în care a explicat termenul Post-boti, communication bots/chat bots și uitilizarea lor în educație.
Tehnologizarea educației poate aduce în prim-plan acele dimensiuni ale educației ce nu pot fi externalizate către sau prin tehnologie. Aceasta a vorbit despre integrarea înțeleaptă a boților ca instrument/asistent interactiv pentru profesori și elevi, limitele tehnologiei și virtuți tehno-morale.
Prof. dr. Mihaela Frunză de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Departamentul de Filosofie, UBB Cluj a vorbit despre Post-educația și filosofia cu copiii online. Aceasta a abordat subiecte precum transformări în educație, ce presupune a fi educat (gândire critică, creativitate, empatie) și ce poate face școala. A vorbit despre educația tradițională vs. educația reflexivă și cum toate aceste principii si dimensiuni de gândire (critică, creativă și grijulie) trebuie înțelese și dezvoltate.
Lect. univ. Adrian Moleavin de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București prezintă Știința complexității ca memă a post-educației. Educația trebuie să evolueze constant odată cu dezvoltarea societății umane și moduri noi de abordare a realității. Adrian Moleavin prezintă și metode de învățare prin pedagogie, andragogie și heutogogie.
La conferința Post-Educația a participat și Annika Rohde care a prezentat în limba engleză Create Your World, Ars Electronica și despre Ars Electronica – U19, Create Your World din Linz, Austria. A vorbit despre obiectivele și bazele creației Ars Electronica precum consolidare, motivare și stimularea gândirii critice. A vorbit și despre motivația de a trata problemele sociale și politice.
Conf. dr. Ciprian Mihali de la Facultatea de Istorie şi Filosofie, Departamentul de Filosofie, UBB Cluj a vorbit despre Economia atenției și ignoranța voluntară în epoca post-adevărului.
Mihai Fuiorea, Profesor Liceul Teoretic „Decebal” București – Despre educație și autoritate
Doru Căstăian, autor și profesor la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” Galați a prezentat Educaţie şi formare în epoca virtualului prin intermediul online.
Iar Sam Bunn artist din Linz, Austria a prezentat A Sketch of a Dream of Post Education in Liberty Square online în limba engleză.
Conferința Post-Educația #2 a adus invitați cu experiență în domeniul lor de activitate care au venit la această conferință pentru a prezenta o noua perspectivă oamenilor asupra metodelor de educație.
Pe lângă discuțiile despre cum putem integra tehnologia și ai-ul în sistemul educațional am avut ocazia să aflăm și cum ne putem folosi de aceasta.