Clubul Sportiv Șoimii Lipova este motivul (sau pretextul) pentru care miercuri, la orele prânzului, polițiștii care lucrează cu DNA Timișoara, coordonați de un procuror care s-a sesizat (cel mai probabil ca urmare a unei plângeri venită din interior) asupra unor fraude economico-fiscale comise de-a lungul anilor, au descins în Primăria Lipova, lăsând în urmă acel aer aparte, de muzeu tocmai jefuit de bunurile cele mai de preț – în cazul ăsta, liniștea și telefoanele.
Coincidența (sau ceva) face că înainte cu puțin timp ca știrea să apară, pe surse, în aradon, lecturam acest document și mă scărpinam în cap ca să găsesc răspunsul la întrebarea biunivocă „de ce a ajuns actul ăsta în telefonul meu? Cine ne pune iarăși să le facem temele?”
Contextul e simplu și la îndemâna oricui știe și vrea să se documenze…
Rezumăm: Șoimii Lipova „a aruncat prosopul” în august, anul trecut, plecând de pe locul 6 al seriei 8 din Liga a 3-a direct în Liga a 6-a – ultimul eșalon din fotbalul județean. Copleșită de datorii (500.000 de Euro ar fi trebuit „să pună jos” pentru a continua), echipa condusă de Radu Pop din anul 2012 până în vara lui 2023 a predat… ce-a mai rămas din ștafetă lui Virgilius Stamate, președintele ulterior „pe capul căruia a căzut achitarea datoriilor” (dacă te iei după folclor). O parte din aceste datorii sunt la Radu Pop… vreo 30.000 de euro dacă am calculat bine… și de acolo cică ar veni scandalul care tot mocnește de mai bine un an și jumătate până… iaca… a făcut flamă.
Înțelegând că n-avem cum să-i sunăm în prealabil, joi, 6 martie, dimineața „la a doua cafea” am intrat și noi
(în liniște, prin spate) să vedem ce-a mai rămas de pe urma „raidului răpitoarelor” care a înghițit telefoanele primarului Florin Pera, al secretarei-general Corina Pop, al soțului său, Radu Pop și al fostului primar și actual consilier local, Mircea Jichici (astăzi ar trebui să le fie restituite). Am intrat direct în biroul primarului din antecamera aflată în renovare și am purtat o discuție de vreo oră cu protagonistul de facto al acestui subiect (pentru că, nu-i așa?, dintr-o asemenea știre, orice cititor rămâne, în scurt timp, cu „esențialul”: a intrat DNA-ul în Primăria Lipova, i-a luat telefonul primarului și încă câtorva! Nimeni nu se duce să discute cu Radu Pop… de exemplu).
Aflat la începutul celui de-al doilea mandat, validat în urma unui scrutin precedat de o campanie electorală oribilă, în care s-a rostogolit inclusiv „subiectul Șoimii”, Florin Pera e bulversat de ce i s-a întâmplat miercuri, dar nu are „ce să-și bage de vină” privitor la cheltuirea banilor alocați clubului și nici de ce să se îngrijoreze că i-ar putea găsi polițiștii în telefon ceva compromițător din punct de vedere legal.
„După cum ați citit în acel act, eu însumi am cerut, pe data de 13 februarie, conducerii clubului să prezinte, la solicitarea DNA, în termenul impus de aceasta – 27 februarie – toate actele contabile conforme cu execuțiile bugetare din ultimii 20 de ani… Faptul că nu am reușit să adunăm aceste informații la un loc conform exigenței procurorului se datorează timpului foarte scurt impus.”
„Toate plățile s-au făcut prin Trezorerie… domnul polițist nu m-a crezut când am spus asta – dar are actele doveditoare în acest sens. De altfel, asupra clubului s-a efectuat un audit din partea Primăriei, el fiind întocmit de un funcționar public cu care nu am relații foarte amicale (…). Acolo sunt etalate datoriile clubului și se constată multe minusuri, dar niciunul care să ni se poată imputa.” – este rezumatul acestei discuții, redusă la „lucrurile care se pot comunica în momentul de față”.
Am solicitat și noi acest audit și am fost asigurați că-l vom primi. Vom zăbovi asupra lui, dezvoltând, atâta cât este cazul, acest subiect.
Opinie pesonală:
După părerea mea și în limitele documentării și competenței adunate atât despre DNA Timișoara cât și despre Primăria Lipova, DNA și-a trimis Șoimii la Primăria Lipova pentru a răpi liniștea și telefoanele fostei și actualei conduceri sub pretextul unei plângeri pentru bani mărunți (acesta fiind titlul inițial pe care intenționam să-l plasăm în fruntea acestui articol)… că 30.000 de Euro chiar sunt bani mărunți, când vorbim de DNA și chestii de-astea grele. Personal, cred că tefelefoanele alea erau miza… o să vedem dacă am dreptate… nu țin neapărat să am… de aia am îmblânzit titlul.
2 comentarii. Leave new
Problema e ca un anume personaj doreste functia de primar cu orice pret. Si-a adus un aliat penal si acum incearca o insurectie. Opozitia sta deoparte si mananca popcorn. Spectacolul va continua mai ales ca toti cei implicati si de-o parte si de cealalta au suficiente bube in cap pentru a face o „facultate”.
Asta explică de ce foști jucători de la Șoimii au plătit milioane de lei la ANAF anul trecut ca nu s-au plătit dările la stat de către club!