DSP Arad | Bolile transmise prin vectori și măsurile simple de protecție

bolile transmise prin vectori
Distribuie:

Odată cu încălzirea vremii, crește riscul bolilor transmise prin vectori. Vectorii sunt organisme vii, de obicei artropode (cum ar fi țânțarii, muștele, gândacii, căpușele) dar și unele animale (cum ar fi rozătoarele), care pot transmite boli grave de la o gazdă la alta. Fie că vă aflați acasă, în natură sau într-o călătorie, o mușcătură mică poate reprezenta un pericol mare pentru sănătatea dumneavoastră. Bolile generate de vectori sunt afecțiuni cauzate de transmiterea agenților patogeni (virusuri, bacterii, paraziți) la populatiile umane prin intermediul vectorilor.


Bolile transmise prin vectori includ:
  • Bolile transmise de țânțari la om: infecția cu virusul West Nile, malaria, febra Denga, infecția cu virusul Chikungunya și infecția cu virusul Zika.
  • Bolile transmise de căpușe: borrelioza Lyme, encefalita transmisă de căpușe (TBE), febra hemoragică Crimeea-Congo.

La om, în majoritatea cazurilor (80%), infecția cu virusul West Nile are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate. În general, simptomele apar după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (prin înțepătura țânțarului).

Malaria este o boală infecțioasă tropicală produsă de un parazit (Plasmodium) care se transmite de la om la om prin înțepătura tânțarului anofel, gazda intermediară pentru dezvoltarea parazitului. Dacă nu este diagnosticată precoce și tratată corespunzător, malaria poate evolua către o forma severă de boală și chiar deces, dacă nu se administrează tratament. Malaria este o boală prevenibilă, iar pentru preventie pot fi luate doua tipuri de măsuri: chimioprofilaxia, începută înainte de călătoria în zone de risc și măsuri personale de protecție față de înțepăturile de insecte.

Boala Lyme (sau borrelioza Lyme) este cea mai comună infecție al cărei agent etiologic se transmite prin căpușă, atât în Europa, cât și în SUA. Mușcătura de căpușă devine periculoasă atunci când căpușa infectată cu Borrelia burgdorferi stă atașată mai mult de 24 de ore pe pielea persoanei pe care a mușcat-o. Cu cât este identificată și eliminată mai repede, cu atât scade riscul apariției borreliozei.

Rețineți: Insectele imature, numite şi nimfe, cauzează majoritatea cazurilor de boală Lyme. Ele sunt foarte mici, de dimensiunea semințelor de mac, iar mușcătura lor este nedureroasă, astfel că oamenii nu își dau seama adesea că au fost mușcați, spre deosebire de căpușele adulte care sunt mai ușor de detectat și îndepărtat.


Pentru a evita sau reduce la minim expunerea la mușcături, există anumite măsuri simple de protecție:
  • Folosiți plase de protecție pentru insecte la ferestrele locuinței
  • Utilizați un produs insectifug
  • Îmbrăcați haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi
  • Informați-vă despre necesitatea vaccinării înainte de călătorii în afara țării
  • Eliminați apa din locurile unde țânțarii se pot înmulți (containere vechi, vase de flori, anvelope uzate)
  • Folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele
  • Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur

Sursa: DSP Arad


 

Categorie: Sănătate
Etichete: Boala Lyme, boli transmise prin vectori, DSP Arad, Malaria, virusul West Nile
Distribuie:
Articolul anterior
Victor Dorobanțu, singurul actor român din distribuția sezonului 2 al serialului „Wednesday” produs de Netflix. S-a anunțat data premierei
Articolul următor
Un nou raport de cercetare relevă povara actuală pentru cancerul de col uterin și beneficiile prevenției HPV | România este inclusă în raport, iar datele statistice rămân îngrijorătoare: avem cele mai ridicate rate de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, fiind de 2,7 ori, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…