Festivalul „Zile și Seri de Literatură Doinaș”, la a X-a ediție

sad 2024
Distribuie:

Festivalul SAD („Zile și Seri de Literatură Doinaș”), încă de la prima ediție, din 2015, nu s-a încadrat într-un tipar de gen, apartenență la anumite grupări literare sau de generație și nu este afiliat politic. Respectă criteriul etic și estetic, găzduind mereu nume remarcabile ale literaturii românești sau străine.


Fiecare ediție a adus în discuție problematica momentului pentru o conectare la realitate și asimilarea firească a literaturii, a culturii, în general, complementară cu viața.

Participanții festivalului SAD au intrat în casele oamenilor, s-au dus la terenul de tenis, în cafenele, restaurante, au stat la masă, au urcat în turn, în mansarde, au citit în biblioteci, au prezentat cărți în librării, au recitat în galerii de artă, au intrat în săli de clasă, le-au vorbit tinerilor despre literatura contemporană și frumusețe, prin portalul cultural creat de neomodernistul Ștefan Aug. Doinaș.

Am participat la majoritatea edițiilor (una dintre ele online, în pandemie) și am rămas de fiecare dată plăcut impresionat de consecvența cu care poeta Lia Faur, organizatoarea și sufletul acestui festival, reușește să țină viu, an de an, cu un buget auster, un eveniment esențial pentru orașul Arad, altfel destul de blazat cultural. Iată și motivația ei inițială, care acum, când se apropie deja de a zecea ediție, putem spune că a rezistat vremurilor vitregi, nu și-a pierdut din miză și continuă tradiția cu brio:

„Am gândit acest proiect din necesitatea de a aduce în prezent numele unui mare poet român, arădean, Ștefan Augustin Doinaș, uitat, denigrat și nerevendicat îndeajuns de orașul al cărui reprezentant este. Nu îmi doresc o întoarcere în timp, o acțiune blazată, lipsită de nonconformismul generației douămiiste, deoarece însuși poetul a avut mereu un spirit tânăr, însă orice început trebuie să se bazeze pe un fundament puternic, bine cunoscut și înțeles. În acest scop am invitat la Arad personalități ale vieții culturale care pot defini mai bine cine este Doinaș, ce a scris, cum a trăit.”

Și au fost multe nume importante care au venit la Arad de-a lungul anilor:

Emil Hurezeanu, Adrian Cioroianu, Șerban Foarță, Marius Chivu, Radu Vancu, Miruna Vlada, Cleopatra Lorințiu, Paul Cernat, Bianca Burța Cernat, Ștefania Mihalache, Ioana Miron, Oana Ninulescu, Ligia Keșișian, Bogdan Crețu, Liliana Corobca, Adrian G. Romila, Gabriel Andreescu și mulți alții.

Și acum, în această săptămână, în zilele de 6-8 iunie va avea loc a X-a ediție a festivalului. Anul acesta, tema este „NEVOIA de SENS” și îi are invitați în conferințe pe Liviu Papadima, critic, eseist, istoric și teoretician literar, și pe Horia Corcheș, eseist, prozator și poet.

Întâlnirea cu cei doi invitați se derulează joi, de la ora 13.30, în Sala Ferdinand a Primăriei, iar intrarea este liberă.  Evenimentul va fi moderat de scriitoarea arădeană Lia Faur.

Vineri seara, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad are loc un eveniment poetic-muzical de excepție împreună cu poetele Olga Ștefan și Ștefania Mihalache, însoțite de trupa JOE JAZZ JUNKTION. În deschidere se va discuta despre rolul PEN Internațional și va fi prezentată poeta ucrainiană Oksana Stomina. Moderează Lia Faur. Intrarea este liberă.

Pentru a-l omagia pe scriitorul Ștefan Aug. Doinaș, anul acesta s-au pregătit momente artistice și în colegiile arădene, astfel, joi, 6 iunie a.c., ora 10.00, în Sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad (liceul pe care l-a absolvit Ștefan Aug. Doinaș) vor urca pe scenă elevi coordonați de prof. Florin Didilescu, prof. Camelia Grab, Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” Sântana (comuna în care s-a născut Ștefan Aug. Doinaș) și prof. Sabina Borcan, Liceul Tehnologic „Ion Creangă”, Curtici, jud. Arad.

Vineri, 7 iunie a.c., ora 10.30, în Sala festivă a Colegiului Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” Arad se desfășoară variate activități dedicate scriitorului arădean, coordonate de profesoarele: Cristina Kuschausen, Laura
Dragomir.

Organizatorul evenimentului este Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură. Parteneri principali sunt: Inspectoratul Școlar Județean, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Arad, Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”, Arad, Institutul Limbii Române, București, PEN România, Universitatea de Studii din Udine, Italia și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Eggo Gallery.

sad poster

 


 

Categorie: Cultură
Etichete: Arad 2024, Festivalul SAD, Festivalul „Zile și Seri de Literatură Doinaș”, poeta Lia Faur, Ștefan Aug. Doinaș.
Distribuie:
Articolul anterior
Două persoane au fost transportate la spital în urma unui accident rutier, la Galșa
Articolul următor
ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI – semnificație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…