Filarmonica Banatul Timișoara | Un nou Solist în Rezidență, pe scena Sălii Capitol

14 februarie entertix 1200 x 628
Distribuie:

Unul dintre cei mai apreciați corniști români, recunoscut pe plan internațional – Ionuț Podgoreanu, pe scena Sălii Capitol

Ne face o deosebită plăcere să îl avem alături de noi, în cadrul concertului simfonic de vineri, 14 februarie 2025, pe unul dintre soliștii noștri în rezidență – Ionuț Podgoreanu. Unul dintre cei mai apreciați corniști români, recunoscut pe plan internațional pentru activitatea sa artistică și pedagogică, va interpreta „Concertul pentru corn și orchestră” de J. PAUER, sub conducerea dirijorală a maestrului Stefan Geiger. Asta, după ce Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara va interpreta, în deschiderea programului, „La Péri – Fanfare” de P. DUKAS.

În încheiere, audiem impresionanta suită simfonică „Tablouri dintr-o expoziție” de M. MUSORGSKI / M. RAVEL.

Bilete, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri, între 10:00 – 13:00 și cu o oră înainte de concert) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/C0vmz

332106939 508440288028983 3816787188015637004 n


ionut podgoreanuIONUȚ PODGOREANU

A început studiul cornului la Ploiești, sub îndrumarea profesorului Liviu Săvuță, continuându-și pregătirea la Universitatea Națională de Muzică din București cu Nicolae Lipoczi și la Universitatea Mozarteum din Salzburg cu Hansjörg Angerer.

A fost membru al Orchestrei de Tineret Gustav Mahler, colaborând cu dirijori precum Pierre Boulez, Claudio Abbado și Ivan Fischer. Din 2006 este prim cornist al Orchestrei Simfonice Gran Teatro del Liceu din Barcelona, iar din 2014 este profesor la Conservatorio Superior de Música del Liceu.

De-a lungul carierei, a colaborat cu orchestre renumite, precum Filarmonica din Berlin, Teatro alla Scala, Filarmonica din München, Orchestra Națională a Franței, Mahler Chamber Orchestra, Malaysian Philharmonic, Filarmonica din Bergen și Orchestra MusicAeterna, sub bagheta unor dirijori ca Gustavo Dudamel, Daniel Harding, Teodor Currentzis, Simone Young, Cristian Măcelaru și Fabio Luisi. În paralel, este membru al Romanian Chamber Orchestra, fondator al ansamblului Mioritique și dirijor principal al academiei orchestrale Simfonics, Barcelona.

Distins cu Premiul I la competiții internaționale de prestigiu, Ionuț Podgoreanu continuă să inspire prin excelență interpretativă și dedicare pedagogică.

331973895 519420386769656 348246923180652130 n


stefan geiger portraitSTEFAN GEIGER

A început primele studii muzicale la vârsta de cinci ani. A învățat să cânte la pian, vioară, percuție și trombon. În calitate de beneficiar al Fundației Germane de Burse Academice, a obținut premii în diferite concursuri internaționale, inclusiv „Concours International du Festival de Musique de Toulon” în 1989 și la Festivalul Internațional de Muzică de Primăvară de la Praga în 1992.

Călătoria sa profesională a început la o vârstă fragedă ca muzician în orchestră, inițial ca trombonist principal la Opera de Stat din Bavaria din München, iar la scurt timp după aceea a ocupat aceeași funcție în cadrul Orchestrei NDR Elbphilharmonie din Hamburg.

În 1996, după ce și-a terminat studiile de dirijat și a asistat dirijori renumiți precum Christoph Eschenbach, Valery Gergiev și Christoph von Dohnanyi, a preluat conducerea artistică a Orchestrei de Tineret de Stat din Bremen.

Între anii 2002-2007 i s-a încredințat conducerea Orchestrei Universității de Arte din Bremen, în calitate de profesor invitat. A colaborat cu numeroase orchestre, printre care Orchestra Festivalului Schleswig-Holstein, Ensemble Resonanz, Orchestra Filarmonicii din Würzburg, Orchestra Simfonică din Nürnberg, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Filarmonicii din Württemberg Reutlingen, Orchestra Simfonica Wuppertal Nord, Orchestra Filarmonicii din Württemberg Reutlingen, Philharmonie Rostock, Dortmunder Philharmoniker, Royal Scottish National Orchestra, Royal Northern Sinfonia, Romanian Radio Orchestra, Transylvania State Philharmonic Orchestra, Orchestra Sinfônica de Porto Alegre, Orchestra Sinfônica Municipal de Campinas, Orchestra Sinfônica da Bahia, Orchestra Sinfônica de Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires. De câțiva ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg.

Prestațiile sale includ concerte cu acompaniament orchestral pentru filme mute premiate cu Oscar precum „The Artist” sau „Ben Hur, Comedies of Buster Keaton sau drame precum „Battleship Potemkin”.

În 2016, Stefan Geiger a devenit director artistic la Teatro Guaíra din Curitiba, Brazilia. În calitate de dirijor șef al Orchestrei Sinfônica do Paraná, a realizat cu succes producții de operă și balet, pe lângă concertele simfonice. De asemenea, a condus orchestra la cel mai renumit festival din America de Sud, „Festival de Inverno de Campos do Jordao”, în 2019.

În stagiunea 22/23, a fost numit Dirijor Invitat Principal al Filarmonicii Banatul Timișoara. În anul următor, a devenit și dirijor principal invitat al Orchestrei Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro, Brazilia.

În sezonul 23/24, revine de mai multe ori la Radiofilarmonia NDR. La începutul stagiunii, dirijează, din nou, Orchestra Brasileira din Rio de Janeiro și Orchestra Simfonică Oulu din Finlanda. Susține, apoi, un turneu de muzică de film în Marea Britanie la Manchester, Liverpool, Leeds, Nottingham și Birmingham. În martie, dirijează Simfonia nr. 7 a lui Anton Bruckner la Elbphilharmonie din Hamburg și se întoarce la Royal Northern Sinfonia din Newcastle. A mai colaborat cu Orchestra Simfonică din Antwerp, Orchestra Sinfonica di Milano, Orchestra Simfonică a Radio din
Frankfurt și Orchestra Simfonică Lahti. În aceeași stagiune, dirijează Don Giovanni al lui Mozart pentru prima dată la Opera Națională Română și debutează la renumitele festivaluri „Kissinger Sommer” și „Festspiele Mecklenburg-Vorpommern”.

332008079 5207283219374753 7041756183465695331 n


Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara | Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara


 

Categorie: Cultură
Etichete: corniști români, filarmonica banatul, Ionuț Podgoreanu, maestrul Stefan Geiger, solist în rezidență
Distribuie:
Articolul anterior
Ministerul Educației | Proiectul de Ordin privind structura anului școlar 2025-2026 a fost lansat în consultare publică
Articolul următor
CU și DESPRE ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ | Leotin Aslău față cu transparența din CLM Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…